Home  |  Βουλή   |  Έλλειψη σχεδιασμού για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στη δημόσια εκπαίδευση καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

Έλλειψη σχεδιασμού για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στη δημόσια εκπαίδευση καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Σε σχέση με τα όσα συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας θας προβώ σε κάποιες διαπιστώσεις και καταγγελίες.

Πρώτο, τα ενιαία ολοήμερα σχολεία στη Δημοτική Εκπαίδευση όλο αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργούν με κουτσουρεμένο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, έχουμε ενημερωθεί ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω η λειτουργία των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων λόγω επιπλοκών που έχουν παρουσιαστεί στη διαδικασία των προσφορών. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η επιλογή της κυβέρνησης να επιμείνει στην αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο παράνομη και ηθικά απαράδεκτη, αλλά  δημιουργεί και τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Τα δεδομένα που έχουμε υπόψη μας παραπέμπουν σε πολύ μειωμένες εγγραφές μαθητών, λόγω της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί. Κι αν δεν γίνει κάτι για να ανατραπεί αυτή η εικόνα πολύ φοβούμαστε ότι τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης θα οδηγηθούν σταδιακά στο κλείσιμο.

Η δεύτερη καταγγελία που θέλω να κάνω αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση μέρους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση έχει  περιλάβει στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την επέκταση της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρονών. Ωστόσο, δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχεδιασμός για να δημιουργηθεί η υλικοτεχνική υποδομή που θα υποστηρίξει αυτή την επέκταση. Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής η ΠΟΕΔ μίλησε για υπερπληθυσμό στα δημόσια νηπιαγωγεία, χωρίς δηλαδή να έχουμε την επέκταση. Και φαίνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να επιχορηγεί ιδιωτικά νηπιαγωγεία για να καλύψουν μέρος της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης του τόπου. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και πολύ φοβούμαστε ότι θα ανοίξει και πάλι παράθυρα για ένα ευρύτερο σχεδιασμό που θα οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση- τουλάχιστον κομματιών- της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το τρίτο που θέλουμε να καταγγείλουμε είναι την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για την κάλυψη σημαντικών αναγκών που έχουμε ως Κύπρος σε σχολεία. Αναφέρθηκαν πάρα πολλά παραδείγματα σε όλες τις επαρχίες σχολείων μαμούθ, περιοχών που χρειάζονται σχολεία χωρίς να υπάρχει, δυστυχώς, ένας συνολικός σχεδιασμός για το πως θα αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

Τέλος, θέλω για ακόμα μια φορά να εκφράσω την αγωνία και την έγνοια μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις εξετάσεις των τελειόφοιτων Λυκείου. Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τα προβλήματα λόγω πανδημίας που υπήρχαν κατά την περσινή χρονιά στη Β’ τάξη Λυκείου, φαίνεται ότι και πάλι χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό οι τελειόφοιτοι μας ,στην κρισιμότερη ίσως χρονιά για την ακαδημαϊκή τους πορεία, θα καλεστούν να δώσουν τρεις εξετάσεις. Κι αυτό χωρίς μέχρι και σήμερα να είναι ξεκαθαρισμένα τα ζητήματα της ύλης, των ημερομηνιών των εξετάσεων και πολλά άλλα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε έκταση και στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.

29/09/2021

PREV

Για «πώληση» της ενωσιακής ιθαγένειας κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία

NEXT

Απαράδεκτη η συμπεριφορά Θεμιστοκλέους