Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Για τις νέες και αυξημένες χρεώσεις των τραπεζικών τελών και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές

Για τις νέες και αυξημένες χρεώσεις των τραπεζικών τελών και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές

Δηλώσεις Κώστα Κώστα βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστερά Ν/Δ μετά την έκτακτη συνεδρία της Κοιν. Επιτροπής Εμπορίου

Η ασυδοσία των τραπεζών συνεχίζεται με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης. Ειλικρινά έχουν ξεφύγει και είναι φανερό ότι κάνουν ότι θέλουν σε βάρος των πολιτών, χωρίς οι αρμόδιοι θεσμοί όπως το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, να λαμβάνουν μέτρα, αφήνοντας τους καταναλωτές χωρίς προστασία.

Οι τράπεζες δεν υπολογίζουν κανένα γιατί:

– Η κυβέρνηση φρόντισε να κλείσει, να ξεπουλήσει το Συνεργατισμό και να τον χαρίσει σε μια από τις 2 πλέον μεγάλες τράπεζες του τόπου, ένα τεράστιο σκάνδαλο όπως αναφέρει και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, το οποίο παραμένει ατιμώρητο.

– Η πλειοψηφία της Βουλής τον Ιούλη του 2018, έδωσε δυστυχώς στις τράπεζες όλα τα όπλα για να ενεργούν όπως θέλουν και κυρίως να μπορούν να αρπάξουν τις περιουσίες του κόσμου όπως η αφαίρεση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο για να σώσει το σπίτι του και οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις.

– Κλείνουν συνεχώς υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα στην ύπαιθρο οι ηλικιωμένοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και στα αστικά κέντρα, να έχουμε ουρές δεκάδων ανθρώπων που περιμένουν να εξυπηρετηθούν μέσα στο κρύο, τον άνεμο και τη ζέστη. Αυτό κάνει κυρίως η Ελληνική Τράπεζα, αφού στην περιβόητη συμφωνία εξαγοράς του Συνεργατισμού, η κυβέρνηση φρόντισε να μην υπάρχει καμία αναφορά για διατήρηση καταστημάτων κυρίως στην ύπαιθρο.

– Καλύπτονται πίσω από ένα διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών στις 2/11/20, το οποίο αναφέρεται σε ‘εύλογες’ χρεώσεις για τις πλείστες τραπεζικές υπηρεσίες που παρέχονται στους καταναλωτές.

Είναι ‘εύλογες’ αυξήσεις, η αύξηση κατά 300% που θα επιβάλει η Τράπεζα Κύπρου  και η Ελληνική Τράπεζα κατά 45%, στα έξοδα διαχείρισης τρεχούμενου τραπεζικού λογαριασμού ή ο τριπλασιασμός των τελών τήρησης λογαριασμού ταμιευτηρίου από την Ελληνική Τρ. και ο καθορισμός σχετικού τέλους 20 ευρώ από την Τρ. Κύπρου, ενώ σήμερα το τέλος είναι μηδενικό;

Είναι ‘εύλογες’ οι αυξήσεις στα τέλη έκδοσης βιβλιαρίων επιταγών, ανάληψης μετρητών από το ταμείο, έκδοσης καταστάσεων και πιστοποιητικών;

Στη σημερινή συνεδρία, ζητήσαμε  να κατατεθεί στη Βουλή, η μελέτη που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα, κάτι που απέκλεισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας γιατί, όπως ανέφερε, είναι εμπιστευτική. Ζητήσαμε επίσης από τις τράπεζες Κύπρου και Ελληνική, να παγοποιήσουν την απόφασή τους για τις αυξήσεις, κάτι με το οποίο διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών γιατί, όπως ανέφεραν, απαιτεί απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Ο Υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά μας είπε ότι δε μπορεί  να παρέμβει, γιατί οι αυξήσεις δεν αφορούν λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο διάταγμα. Τα ίδια ακριβώς ανέφερε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες αποφασίζουν και οι θεσμοί της Πολιτείας καλύπτονται πίσω από Διατάγματα. Να σημειωθεί ότι οι δικαιολογίες του εκπροσώπου της μίας από τις δύο τράπεζες ήταν αστήρικτες, ατεκμηρίωτες και παραπλανητικές.

Αν θέλει ειλικρινά η κυβέρνηση να προστατεύσει τους πολίτες, αν θέλει για πρώτη φορά να προσπαθήσει για το καλό του κόσμου και όχι και πάλι των τραπεζών, τότε θα πρέπει άμεσα να σταματήσει την ασυδοσία. Αυτό ισχύει και για την Κεντρική Τράπεζα, η οποία οφείλει ως ο αρμόδιος θεσμός, να ελέγξει ουσιαστικά τα τραπεζικά ιδρύματα και να παρέμβει για να σταματήσει την  ‘αφαίμαξη’ των πολιτών από τις τράπεζες.

04/01/2022

PREV

Η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι «μια από τα ίδια», αλλά μια άκρως αρνητική εξέλιξη

NEXT

Κρύβεται και σηκώνει τα χέρια ψηλά για τις χρεώσεις τραπεζών η κυβέρνηση