Η δύναμη και η ασπίδα των εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της δράσης του ΑΚΕΛ μέσα κι έξω από τη Βουλή. Το ΑΚΕΛ, με μια ιστορία ενός αιώνα είναι ταυτισμένο με τους αγώνες του εργατικού κινήματος της Κύπρου, με όλες τις μικρές και μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων που βελτίωσαν τις συνθήκες δουλειάς και την ίδια τη ζωή τους.
Να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι την κρίση
Πριν ακόμα από την πανδημία, οι εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο βρίσκονταν σε μια παρατεταμένη απορρύθμιση ενώ το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ της χώρας είχε υποστεί μια σοβαρή υποχώρηση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης ένεκα της πανδημίας, αφού στην Κύπρο καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στην ΕΕ. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας επιδεινώνουν το περιβάλλον και τις συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους καθιστούν ευάλωτους στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτό που προέχει για εμάς είναι να μην φορτωθούν ξανά οι εργαζόμενοι κι αυτή την κρίση. Απαιτείται να δημιουργηθεί μια γραμμή άμυνας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Διεκδικήσεις για τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα
Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα. Γι’ αυτά τα ζητήματα έχουμε προτάσεις και καταθέσαμε σειρά προτάσεων νόμου στη Βουλή. Την ίδια ώρα, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για προώθηση λύσεων σε σειρά ζητημάτων και προβλημάτων.
Στην αιχμή των διεκδικήσεων μας για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων έχουμε θέσει τρεις προτάσεις που απαντούν στις σύγχρονες πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων του τόπου, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.
- Προστασία συλλογικών συμβάσεων
Διεκδικούμε νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες την εφαρμογή της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης σε κάθε κλάδου. Διεκδικούμε κατοχύρωση της υπεροχής των συλλογικών συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβολαίων εργασίας.
- Κατώτατος μισθός και ελάχιστα βασικά δικαιώματα για κάθε εργαζόμενο
Προτείνουμε και προωθούμε τη νομοθετική θέσπιση μηχανισμού τριμερούς διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης μέσα από τον οποίο θα διαμορφώνονται ελάχιστοι όροι μισθών και βασικών εργασιακών δικαιωμάτων (13ος μισθός, Ταμείο Προνοίας, υπερωρίες, αργίες) για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
- Απαιτούμε την πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Ταυτόχρονα, απαιτούμε τον τερματισμό της αγοράς υπηρεσιών για κάλυψη μόνιμων αναγκών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
Τώρα –όχι αύριο- χρειάζονται την προστασία οι εργαζόμενοι
Οι διεκδικήσεις μας αυτές βρίσκονται απέναντι από τη φιλοσοφία και την πολιτική της κυβέρνησης του Συναγερμού, η οποία όχι μόνο αδιαφορεί για όσα καίνε τους εργαζόμενους, αλλά αποφεύγει ή αρνείται να προωθήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα του ΑΚΕΛ και του εργατικού κινήματος. Είναι χαρακτηριστική η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάλογο για το θέμα της κατοχύρωσης κατώτατου μισθού, παραπέμποντας το θέμα όταν και εφόσον μειωθεί η ανεργία στο 5%. Είναι όμως ακριβώς τώρα –και όχι στο αόριστο μέλλον- που απαιτείται προστασία των εργαζομένων αφού η υψηλή ανεργία ασκεί πιέσεις στους μισθούς.
Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών
Για μας η μόνη κοινωνικά αποδεκτή και, κατά συνέπεια, ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης της οικονομίας στη μετά την πανδημία περίοδο είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Αυτό θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της εσωτερικής ζήτησης κάτι που θα αυξήσει το ΑΕΠ, καθώς και την απασχόληση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.