
Απονομή Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης» 2026
Το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης», που έχει θεσπίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, απονέμεται για το 2026 στον συγγραφέα-ακαδημαϊκό Γιώργο Γεωργή, στον εικαστικό Θεόδουλο Γρηγορίου και στον συνθέτη Σάββα Σάββα.
Το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη θα απονεμηθεί στην πιανίστρια Άννα Αβραμίδου.
Σημειώνεται ότι το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη καθιερώθηκε το 2025.
Την Επιτροπή του Βραβείου αποτελούν ο Μάκης Συμεού, πρόεδρος, και τα μέλη Κώστας Λυμπουρής, Αθηνά Παπαδοπούλου, Μαριάννα Γαλίδη και Ανδρέας Σάββα.
Η τελετή απονομής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης» για το 2026 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 το βράδυ, στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία.
Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
24 Ιουλίου 2026
- Γιώργος Γεωργής, Συγγραφέας – Ακαδημαικός
Γεννήθηκε στο Παραλίμνι το Μάρτιο του 1948 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και είναι διδάκτορας της ίδιας Σχολής. Έκανε μεταδικτατορικές σπουδές στο King’s College London με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη.
Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφορικών και στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Υπηρέτησε ως Μορφωτικός Ακόλουθος στην Ελλάδα από το 1982 μέχρι το 1994 και από το 1997 μέχρι το 2000 και ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου.
Δίδαξε ως επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Νεότερη Ελληνική Ιστορία για μια δεκαπενταετία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, όπου υπήρξε μέλος του Συμβουλίου και Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα από το 2005 μέχρι το 2010 με παράλληλη διαπίστευση στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κακογιάννη στην Αθήνα, αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ελλάδας, του Ιδρύματος Φωτιάδη και του Ιδρύματος Σπύρου Κυπριανού.
Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Διοικούσας του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Συμβουλίου του ΡΙΚ, του Ιδρύματος Πιερίδη και άλλων Ιδρυμάτων, οργανισμών και επιτροπών. Έχει γράψει 16 βιβλία και πολλές μελέτες για την ελληνική πολιτική και διπλωματική ιστορία, την αγγλοκρατία στην Κύπρο, το κυπριακό συνεργατικό κίνημα και το διπλωμάτη Σεφέρη. Το βιβλίο του «Η συνάντηση Γιώργου Σεφέρη – Στρατή Τσίρκα. Μια φιλία που βράδυνε» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου του 2016. Είναι εκδότης του περιοδικού Η Δέλτος, για τη Νεότερη Ιστορία και την Ιστορία της Λογοτεχνίας.
Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τιμητικές διακρίσεις από διάφορους δήμους και οργανώσεις της Ελλάδος και της Κύπρου.
- Θεόδουλος Γρηγορίου, Εικαστικός
Ο Θεόδουλος Γρηγορίου γεννήθηκε στη Μαλούντα -Κύπρο το 1956. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία και στο Παρίσι.
Από το 1976 μέχρι το 1981 αποκτά υποτροφία από την UNESCO και σπουδάζει Τεχνη στο Ινστιτούτο Arte Plastice N. Grigorescu στο Βουκουρέστι. Με υποτροφία από τη Γαλλική κυβέρνηση το 1986-87 (“Prix Matisse”) εντάσσεται στη Cité Internationale des Arts και εγγράφεται στην Ecole National des Beaux Arts του Παρισιού.
To 2020 εκλέγεται Αντεπιστέλλον Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Η συμμετοχή του το 1990 στην Μπιενάλε της Βενετίας (Aperto ’90) σηματοδοτεί την έναρξη της παρουσίας του στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Του αναθέτουν μνημειακά έργα για δημόσιους χώρους στη Κύπρο, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Από το 1983 έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις συμμετέχει σε διεθνής ομαδικές και όπως:
2021 International Art Exhibition Hainan, Κίνα , 2020 FRAC d’Alsace, 2019 στο Banjoun Staiton, Καμερούν, 2017 “So Close Yet So Far Away”, Museum Patah Tikva Israel, 2016 Place du Louvre, Παρίσι, Στο Μουσείο Λούβρου το 2008-9 με την έκθεση « Κύπρος, από τη Νεολιθική στο Θεόδουλο Γρηγορίου », το 2007 στην Tretyakov, Μόσχα, το 2006 στην UNESCO, Παρίσι, καθώς και στο Ολυμπιακό Μουσείο Τέχνης, στη Σεούλ, στο Μουσείο Ιancelevich, La Louvière, στο Manheim Kunsthaus και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Οστάνδης, το 2004 στο μουσείο Küpersmühle, Ντούισμπουργκ, στο Kunsthaus, Βιέννη, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, το 2003 στην γκαλερί Beacker, Κολωνία, το 2001 στο OPEN, Λίντο της Βενετίας, το 2000 στο Musée des Abattoirs, Τουλούζη και στο Royal Parc, Τουλούζη, το 1999 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, το 1998 στο Εθνικό Μουσείο Βαρσοβία, το 1997 στο Δημοτικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Αντρέ Μαλρό Colmar και το 1997 Εκπροσωπεί την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας, το 1996 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Λευκωσία, το 1993 στο FRAC και CRAC, Αλσατία, το 1992 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Midi-Pyrénées, Τουλούζη, το 1990 στο Aperto’90 στην Μπιενάλε της Βενετίας, το 1987 στην Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών Μεσογείου, Θεσσαλονίκη κ.α
- Σάββας Σάββα, συνθέτης
Σπουδές: Πιάνο, αρμονία και αντίστιξη, Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας. Ενοργάνωση και ενορχήστρωση, Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δίπλωμα σύνθεσης και μουσικολογίας, Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας (κρατική υποτροφία και βραβεία σε διαγωνισμούς ελεύθερου αυτοσχεδιασμού πιάνου).
Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και το εξωτερικό (π.χ. Μεξικό, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Βρετανία, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Κίνα). Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε δύο Μπιενάλε Νέων στην Μπολόνια (Ιταλίας) και Βαρκελώνη (Ισπανίας), αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Έγραψε μουσική για όλα τα είδη και φόρμες, για μεγάλο αριθμό ταινιών, ντοκιμαντέρ και πλήθος θεατρικών έργων, ενώ το κλασικό του ρεπερτόριο είναι ανεξάντλητο.
Τα έργα του περιλαμβάνουν συμφωνίες (7), κονσέρτα για πιάνο (3), βιολί, τσέλο, κλαρίνο, φλάουτο, έργα για σόλο πιάνο, μουσική δωματίου, μπαλέτα (2), όπερα και πληθώρα άλλων έργων. Έργα του έχουν εκτελεστεί από πολλές ορχήστρες και σύνολα στον κόσμο (Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Μόσχας, Φιλαρμονική Ορχήστρα Αγίας Πετρούπολης, Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Εθνικής Ραδιοφωνίας Βουκουρεστίου, Jenaer Philarmonie, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Σόφιας, Duke University Symphony Orchestra, Tρίο Αθηνών, Ευρωπαϊκή Καμεράτα, Oldenia Filarmonia, Χορωδία και Ορχήστρα Στοκχόλμης.
Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες και συνθέτες παγκόσμια. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για τη μουσική του στο έργο «Μικρές τραγωδίες» του Αλεξάντερ Πούσκιν. Εντάχθηκε, τον Οκτώβριο του 2005, από τη Steinway & Sons στη διάσημη λίστα των Steinway Artists, με τους κορυφαίους καλλιτέχνες στον κόσμο.
Πρόεδρος του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών από το 2012.
- Άννα Αβραμίδου, Πιανίστρια | Νέα δημιουργός
Η Άννα Αβραμίδου έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ πιάνου σε ηλικία μόλις εννέα ετών, κι ένα χρόνο αργότερα, έκανε το ντεμπούτο της με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και την Ορχήστρα Δωματίου «Ορφέας» της Βιέννης. Τον Μάρτιο του 2020, σε ηλικία 12 ετών, έκανε το ντεμπούτο της με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Έκτοτε, έχει δώσει αμέτρητα ρεσιτάλ σε Κύπρο και εξωτερικό, ενώ προσκλήθηκε εκ νέου από τη ΣΟΝΚ για να ερμηνεύσει στον Καρυοθραύστη σε μια συμπαραγωγή με το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Τo 2021, συμμετείχε στη συναυλία των νικητών του Διεθνούς Διαγωνισμού «Euplayy» στην Αυλή του Αναβρυτηρίου του Ανακτόρου του Μονάχου (Brunnenhof Residenz), όπου κέρδισε και το Πρώτο Βραβείο.
Η Άννα Αβραμίδου κέρδισε ευρεία διεθνή αναγνώριση τον Νοέμβριο του 2023, έπειτα από τον θρίαμβό της στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Φραντς Λιστ για Νέους Πιανίστες στη Βαϊμάρη, όπου όχι μόνο κατέκτησε το Πρώτο Βραβείο στην Κατηγορία ΙΙ, αλλά απέσπασε παράλληλα το Γκραν Πρι για την εξαίρετη ερμηνεία της καθ’ όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού, το Βραβείο Λιστ, το Βραβείο Κλασικής Σονάτας, το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Μουσικών Διαγωνισμών για Νέους, και το Βραβείο της Νεαρής Επιτροπής.
Εχει εμφανισθεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Κοντσέρτο για Πιάνο Αρ.1 του Τσαϊκόφσκι, στο συναπάντημα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου στη Γαλάζια Ραψωδία του Γκέρσουιν, με την Ορχήστρα Commandaria στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού και στο Θέατρο Παλλάς Λευκωσίας, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για Πιάνο του Γκριγκ, και έδωσε ρεσιτάλ στη Βαϊμάρη, στο Φεστιβάλ Πιάνου της Μπαρλέτα στην Ιταλία, μέσα στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συναυλιακής Σεζόν του Λιντς, στο Βασιλικό Ωδείο Σκωτίας, στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Χίντσινγκμπρουκ, στην Αίθουσα συναυλιών Clarendon Muse, και στο Σπίτι του Πούσκιν στο Λονδίνο.
Έχοντας αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πλειάδα διαγωνισμών σε Κύπρο και Ελλάδα κατά τα παιδικά της χρόνια, η Άννα Αβραμίδου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών στο Ωδείο Musica Mundana, στην τάξη της κυρίας Μαριόλας Χαριτίδου. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια πιάνου με διεθνούς φήμης πιανίστες και καθηγητές, συμπεριλαμβανομένων των Mikhail Voskresensky, Boris Petrushansky, Vladimir Ovchinnikov, Μάριου Παπαδόπουλου, Ludmila Berlinskaya. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, φοιτά στην περίφημη Σχολή Περσέλ για Νέους Μουσικούς στο Λονδίνο, υπό την καθοδήγηση της Tessa Nicholson. Η Άννα έχει επιλεγεί ως υπότροφος του Leverhulme Trust του Λονδίνου για το έτος 2022-2023, και είναι υπότροφος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.