Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στη συνάντηση εκ και τκ κομμάτων για να αποχαιρετίσουν την Ελ. Σπέχαρ
Διαχρονικά το ΑΚΕΛ επεδίωκε να έχει εποικοδομητική συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Ασφαλώς δεν αντιλαμβανόμαστε την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ως κάτι απρόσωπο. Αντίθετα, επεδιώκαμε πάντοτε οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών να ενισχύουν την θεσμική μας συνεργασία. Πάντοτε με ειλικρίνεια, πάντοτε με σεβασμό και με καλή θέληση.
Σήμερα αποχαιρετούμε την κ. Σπέχαρ η οποία εργάστηκε σκληρά και με αφοσίωση για να υλοποιήσει τους όρους εντολής της και αυτό την καθιέρωσε ως μια πολύτιμη φίλη και συνεργάτιδα. Μια πολύτιμη φίλη όχι μόνο για όσους συνεργάστηκαν μαζί της, μα και μια πολύτιμη φίλη της Κύπρου, ολόκληρης της Κύπρου. Της ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στα επόμενα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβει.
Μακάρι να αποχαιρετούσαμε την κ. Σπέχαρ τιμώντας την παρουσία και την δουλειά της στην Κύπρο και γιορτάζοντας ταυτόχρονα τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς τα πράγματα κάθε άλλο παρά έτσι είναι. Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση, ίσως την κρισιμότερη της ιστορίας του.
Ο χρόνος στην κλεψύδρα αδειάζει. Ο εφιάλτης της διχοτόμησης απειλεί την ίδια της ύπαρξη της Κύπρου όπως την ξέρουμε, το μέλλον του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, αυτή καθαυτή την ταυτότητα του.
Το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό δημιουργούν χώρο για τετελεσμένα που δύσκολα ανατρέπονται. Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι κάθε φορά που δεν υπάρχουν συνομιλίες και πρόοδος στο Κυπριακό, σημειώνονται σοβαρά πισωγυρίσματα που λειτουργούσε σε βάρος του στόχου της λύσης και της επανένωσης.
Το ΑΚΕΛ έχοντας όλα αυτά υπόψιν επιμένει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κύπρου έτσι ώστε να βοηθήσει, να σπρώξει τα πράγματα μπροστά για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Όλες μας οι πρωτοβουλίες εδράζονται στην διαχρονική πολιτική μας για το Κυπριακό, για την εξεύρεση λύσης μέσα από ένα κυπριακής ιδιοκτησίας διάλογο, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Σε αυτό το πνεύμα είναι βασισμένη και η πρόταση μας για επανέναρξη των συνομιλιών. Πρόκειται για μια πρόταση που δίνει περιεχόμενο σε αυτό που εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για να γίνει το φυσικό αέριο παράγοντας- καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού.
Ευχόμαστε στην κ. Σπέχαρ καλή συνέχεια σε ό,τι κάνει. Να ξέρει ότι η Κύπρος θα είναι πάντα μια ανοικτή πόρτα γι’ αυτήν, για να επιστρέφει σε καλούς φίλους και συνεργάτες.
24/11/2021