Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ημερίδα με θέμα «Στέγη για Όλους»

Ημερίδα με θέμα «Στέγη για Όλους»

Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο της εκστρατείας που αναπτύσσει το ΑΚΕΛ μαζί με την ΕΔΟΝ και την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε χθες Ημερίδα με θέμα «Στέγη για Όλους».

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για τη στέγαση, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μια συγκροτημένη και στοχευμένη κρατική στεγαστική πολιτική, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Καταθέτοντας τη δική του εισήγηση ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ/ΕΕΑ-ΒΠΑ, Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία να τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, λόγω του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καταχρηστικές ρήτρες και την παραβίαση του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Υπέδειξε μάλιστα ότι από τις απαντήσεις που δόθηκαν από την Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριάν Τίσεν, από τον Αντιπροέδρο της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν εφαρμόστηκαν οι ευρωπαϊκές οδηγίες από την προηγούμενη κυβέρνηση, παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα των δανειοληπτών αλλά, με την Κύπρο να βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Στην δική της εισήγηση η κ. Françoise De Smedt, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος Εργατών Βελγίου -PTB και Μέλος του Κοινοβουλίου των Βρυξελλών, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Βέλγιο στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν δύο βασικοί μοχλοί για επίλυση του κοινωνικού αυτού προβλήματος: την παρέμβαση από πλευράς του κράτους για παραγωγή περισσότερων κοινωνικών κατοικιών και ταυτόχρονα την ρύθμιση των ενοικίων στην ιδιωτική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες του στεγαστικού προβλήματος στη νέα γενιά αναφέρθηκε ο Ιάκωβος Τοφαρής, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, υποδεικνύοντας ότι συχνά νέοι άνθρωποι μπαίνουν στο δίλημμα αν θα δημιουργήσουν οικογένεια ή αν θα έχουν δικό τους σπίτι, ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις φοιτητών που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους είτε εξαιτίας του ψηλού κόστους ενοικίων στην πόλη που σπουδάζουν, είτε επιλέγουν να μην σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο όπου πέτυχαν εισαγωγή εξαιτίας της μη πρόσβασης του σε ποιοτική και αξιοπρεπή στέγη. Ο Ι. Τοφαρή σημείωση ότι το στεγαστικό πρόβλημα με τον τρόπο που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια θα έχει επιπτώσεις και στην ίδια την φυσιογνωμία της κοινωνίας, αν δεν ληφθούν έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα.

Με το πέρας των εισηγήσεων έγιναν παρεμβάσεις από την Πρόεδρο του ΚΟΑΓ, τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, την εκπρόσωπο του Υπουργού Εσωτερικών, τον εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ καθώς και από άλλους παρευρισκόμενους. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν το μέγεθος του προβλήματος και η ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης στεγαστικής πολιτικής με στρατηγικό σχεδιασμό.

Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου με τον Υπουργό Εσωτερικών το επόμενο διάστημα, όπου θα τεθούν από πλευράς του ΑΚΕΛ ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συζήτηση στην Ημερίδα καθώς και το σύνολο των προτάσεων του Κόμματος για την στεγαστική πολιτική.

30.05.2023

PREV

Τα έσοδα από τους ρύπους να δοθούν για τη μείωση της τιμής του ρεύματος

NEXT

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με θέμα: Στεγαστική πολιτική – Προσιτή στέγη: Η πρόταση για την πόλη και επαρχία Λεμεσού