Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Έναρξη εκστρατείας του ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική | Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

Έναρξη εκστρατείας του ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική | Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

Το ΑΚΕΛ οργανώνει από σήμερα παγκύπρια εκστρατεία για το θέμα της στεγαστικής πολιτικής με κεντρικό σύνθημα «Στέγη για όλους».

Η απόκτηση στέγης είναι  βασικό δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό αντανακλά στον δείκτη ευημερίας κάθε κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους απόκτησης στέγης και της αύξησης των ενοικίων η πρόσβαση στη στέγη έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο για ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά τη νέα γενιά και τα νέα ζευγάρια, για τις ευάλωτες ομάδες.

Οι λόγοι γι’ αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί:

  • Όπως ήδη έχουμε πει, το κόστος απόκτησης στέγης τα τελευταία 2–3 χρόνια έχει ανέβει κατακόρυφα ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης στο κόστος των κατασκευαστικών υλικών.
  • Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση σε δανειοδότηση.
  • Τα ενοίκια έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η αύξηση σ’ αυτά είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.
  • Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο μέσος μισθός στη χώρα μας είναι  40% πιο χαμηλός από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τα κρατικά στεγαστικά σχέδια που εκπονήθηκαν τα τελευταία χρόνια είχαν αποσπασματικά και αποδείχθηκαν ανεπαρκή, με σοβαρές ελλείψεις και κενά.
  • Το πρόβλημα στέγης γίνεται ακόμα πιο οξύ αφού οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας προχωρούν με ταχύτητα εξαιτίας του ψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελλείψει επαρκούς νομικού πλαισίου προστασίας.

Υπάρχει λοιπόν τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να αμβλυνθεί μόνο με την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, η οποία ν’ αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Στην προσπάθεια να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί μια συνολική, επαρκής και σύγχρονη κρατική στεγαστική πολιτική, το ΑΚΕΛ μαζί με την ΕΔΟΝ εγκαινιάζουν σήμερα μια δίμηνη εκστρατεία κατά την οποία:

  • Θα συζητήσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους με αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς.
  • Θα ενημερώσουν και θα συζητήσουν με την κοινωνία και ειδικά μ’ εκείνες τις ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως είναι η νέα γενιά, τα νέα ζευγάρια, οι φοιτητές, οι απομακρυσμένες περιοχές, για προώθηση λύσεων στα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν.

Στόχος μας είναι μέσα απ’ αυτή την εκστρατεία να πείσουμε ότι λύσεις εφικτές και προσιτές υπάρχουν και μπορούν να υλοποιηθούν φτάνει να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας. Κι επειδή έχουμε πλέον μια νέα κυβέρνηση θέλουμε μ’ ένα εποικοδομητικό τρόπο να αναπτύξουμε διάλογο με την εκτελεστική εξουσία συνεισφέροντας στην όλη συζήτηση. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση ανταποκριθεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα για την κοινωνία εν πολλοίς θα κριθούν η κοινωνική της ευαισθησία, οι προτεραιότητές της και η αποτελεσματικότητά της.

Οι προτάσεις που παρουσιάζονται σήμερα είναι μια προσπάθεια να απαντήσουμε εποικοδομητικά στο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει  μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας για εξεύρεση ποιοτικής, προσιτής και αξιοπρεπούς στέγης. Είναι το αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης από τους τομείς πολιτικής του ΑΚΕΛ.

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας έρχονται ν’ απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις.  Γι’ αυτές τις προτάσεις λήφθηκαν υπόψη οι συνθήκες και η κατάσταση που υπάρχει, καθώς και οι ανάγκες. Αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση στέγης, υπάρχει μειωμένο κτιριακό απόθεμα προς αγορά ή ενοικίαση σε προσιτές τιμές. Ταυτόχρονα το κόστος απόκτησης γης, αστικής ή μη, καθώς και το κατασκευαστικό κόστος βρίσκονται στα ύψη.  Ο δε αριθμός των νοικοκυριών που αδυνατούν να διασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη, είτε κτίζοντας, είτε ενοικιάζοντας αυξάνεται επίσης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των φοιτητών, το αποδυναμωμένο σύστημα συγκοινωνιών που έχουμε στην Κύπρο αλλά και το φαινόμενο αστέγων συνανθρώπων μας που πλέον έχει εμφανιστεί, επιτάσσουν την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών και προτάσεων για αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Η στεγαστική πολιτική στην Κύπρο στερείται συγκρότησης και στρατηγικού προσανατολισμού.  Είναι διάσπαρτη σε στεγαστικά σχέδια τα οποία εξ’ αρχής αποκλείουν σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, δεν έχουν σαφείς και διακριτούς στόχους και χαρακτηρίζονται από ποικιλία κριτηρίων επιλογής. Αυτός ο πολυτεμαχισμός έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους, αλλά και την απουσία συντονισμού αφού εμπλέκονται πολλοί φορείς οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα και πολλές φορές οι αποφάσεις και διευθετήσεις τους συγκρούονται μεταξύ τους ή αλληλοαναιρούνται.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η σύσταση ενός Ενιαίου Στεγαστικού φορέα που να έχει την ευθύνη της χάραξης πολιτικής σε στρατηγικό επίπεδο και να επιλαμβάνεται θεμάτων συντονισμού, στόχευσης, προτεραιοτήτων και συνολικής αξιολόγησης όλων των σχεδίων με οργανωμένο, μεθοδικό και συστηματικό τρόπο.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής είναι η πτυχή που αφορά τους πρόσφυγες. Πέραν της ανάγκης επιδιορθώσεων και άμεσης διαχείρισης των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν συγκεκριμένους προσφυγικούς συνοικισμούς οι οποίοι αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου, είναι ανάγκη η Πολιτεία να αναπροσαρμόσει την προσφυγική πολιτική στα σύγχρονα δεδομένα.

Αυτή η προσαρμογή πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση διαδικασιών.
  • Την αναθεώρηση προς τα πάνω του ύψους των χορηγιών και των επιδοτήσεων που παραχωρούνται.
  • Τη διαφοροποίηση των κριτηρίων για να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Είναι επίσης ανάγκη και σ’ αυτό τον τομέα να υπάρχει ένας ενιαίος Φορέας που θα συνενώνει όλες τις υπηρεσίες που αφορούν εκτοπισμένους.

05.04.2023

PREV

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων

NEXT

Tης καταστολής προέχει η πρόληψη