Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Η πολιτική σας κύριοι, έχει πρόβλημα! της Σόφης Κολάνη

Η πολιτική σας κύριοι, έχει πρόβλημα! της Σόφης Κολάνη

sk«Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό…»

Ζοζέ Σαραμάγκου

Τα λόγια του Πορτογάλου συγγραφέα αντικατοπτρίζουν την Κυπριακή πραγματικότητα. Την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Την ιδεολογική καταβολή της δεξιάς, που στόχο έχει να θυσιάσει τον κρατικό πλούτο στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αν και προεκλογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε πως δεν θα ιδιωτικοποιήσει – ξεπουλήσει τον κρατικό πλούτο, εντούτοις, πιστοί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους ο  Πρόεδρος  και οι κυβερνώντες  με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού.

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου  κατέγραφε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων  κάθε χρόνο  τα οποία θα επέστρεφαν πίσω στον Κύπριο πολίτη,  η κυβέρνηση Αναστασιάδη  όμως προτίμησε να παραχωρήσει τα κέρδη αυτά στα χέρια του ιδιώτη επενδυτή. Ο Υπουργός Μεταφορών δήλωνε δημόσια ότι  από την διαχείριση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμανιού τα κέρδη για το κράτος θα έφταναν στα 1,2 δις σε βάθος 25ετίας.  Σε πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου ανέφερε  ότι η κυβέρνηση στο καλύτερο υπό τις περιστάσεις σενάριο, θεωρητικά θα εισπράξει σε 25 χρόνια €600 εκ. Επίσης είπε ότι το κράτος, όσο και ο διαχειριστής είναι διασφαλισμένοι, αντίθετα όμως δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τους εμπορευόμενους, με αποτέλεσμα τα όποια κόστη να τα επωμιστούν οι καταναλωτές.

Από την πρώτη στιγμή που είχε καταθέσει η  νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων ως ΑΚΕΛ ήμασταν η μοναδική πολιτική δύναμη που είχαμε ταχθεί εναντίον, όλες οι προσπάθειες που είχαμε καταβάλει για καταψήφιση του νομοσχεδίου, έπεσαν στο κενό, με τις  υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να μας κατηγορούν για δογματισμό και πολιτικές αγκυλώσεις.

Να θυμίσουμε ότι κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου επιχειρήσαμε την ανάθεση σε στρατηγικό επενδυτή μόνο των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού, ενώ τα εκάστοτε πληρωτέα τέλη και δικαιώματα για τη χρήση των λιμένων να  καθορίζονται μέσα από κανονισμούς που εκδίδει η Αρχή, έτσι ώστε να συνεχίσει η Βουλή να ασκεί έλεγχο και όχι αυτά να καθορίζονται με Διατάγματα του Υπουργικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής.

Τονίσαμε κατ΄ επανάληψη ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού δίνει την ευχέρεια στους ιδιώτες να καρπωθούν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου που δημιουργήθηκε με τις θυσίες και τον κόπο του κυπριακού λαού.

Επισημάναμε ότι από τις νέες ταρίφες που θα επέβαλλε ο ιδιώτης επενδυτής θα επιρεάζετο αρνητικά το εξαγωγικό μας εμπόριο με σοβαρές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία, χωρίς δυστυχώς, να βρούμε την ανάλογη στήριξη ούτε από την κυβέρνηση, ούτε και από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

 Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ότι «“Είμαστε λοιπόν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις για λόγους εθνικού συμφέροντος, για λόγους που έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και βέβαια μας ενδιαφέρει και το προσωπικό μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα των ζητημάτων τα οποία υπάρχουν αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ή μη αυτών των οργανισμών”. Το θέμα  των ιδιωτικοποιήσεων  είναι θέμα ιδεολογικής προσέγγισης.

Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το μανιφέστο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Εξάλλου, ήταν και παραδοχή του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού πως οι προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών υπηρεσιών είχε ξεκινήσει από την δεκαετία 1993-2003.

Ως Αριστερά ήμασταν ξεκάθαρα  ενάντια στο ξεπούλημα του κρατικού πλούτου, στην μεταφορά  των κερδών στα χέρια των λίγων και εκλεκτών . Εμείς δεν είχαμε πειστεί από το προεκλογικό παραμύθι πως δεν θα προχωρούσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην ιδιωτικοποίηση. Δίνουμε ξεκάθαρο το μήνυμα, πως δεν θα δεχτούμε το ξεπούλημα και άλλων κρατικών πόρων, αυτή η πολιτική θα μας βρει απέναντι να πολεμούμε με κάθε μέσο να σώσουμε έστω και την υστάτη τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας ευρύτερα.

Σοφία Κολάνη

Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης

PREV

Μαύρες Μέρες, του Χρίστου Χατζηαντώνη

NEXT

Η Άνοιξη εξακολουθεί να μας πληγώνει! της Σταυρούλας Χατζηγιάννη