Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αλλά ο Πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει τις αδιέξοδες πολιτικές του

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αλλά ο Πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει τις αδιέξοδες πολιτικές του

Δήλωση Σταύρης Καλοψιδιώτου, μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της UNFICYP

 

 

Το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της UNFICYP αναφέρεται και στην αποστολή καλών υπηρεσιών. Σε αυτό περιλαμβάνονται  αρκετά θετικά στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι η επαναβεβαίωση της βάσης διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο ψήφισμα 1251  το οποίο προνοεί για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια καθώς και για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα.

Ως θετική κρίνεται και η υιοθέτηση του κειμένου της πρόσφατης προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τα Βαρώσια η οποία, μεταξύ άλλων, καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες. Ταυτόχρονα, καλεί για την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των βημάτων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριου του 2020.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη συνιστά η αφαίρεση από το τελικό κείμενο της ουράς που επιχείρησαν να εισάξουν οι Βρετανοί αναφορικά με τη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού. Αποφεύχθηκαν δηλαδή τα χειρότερα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Ενώ στο κείμενο υπάρχει μια χλιαρή αναφορά σε διαφύλαξη του υφιστάμενου όγκου εργασίας, την ίδια στιγμή γίνεται λόγος για ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους προκειμένου να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Το κοινό έδαφος υπάρχει και δεν είναι άλλο από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη συμφωνημένη βάση, το Πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις όπως ανελλιπώς υπογράμμιζε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις Εκθέσεις του από το Κραν Μοντανά και μετά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ενόσω συνεχίζεται το διαπραγματευτικό κενό θα συνεχίζονται οι προσπάθειες τρίτων να το καλύψουν με τρόπο που δεν θα ικανοποιεί τις προσδοκίες μας, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί σοβαρά τετελεσμένα.  Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τέτοιες μεθοδεύσεις είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει το 2017, χωρίς να εισάγει καινά δαιμόνια που δημιουργούν την εντύπωση ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μειονότητα. Καθόλου τυχαία δεν είναι εξάλλου η ρητή αναφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας στην 4η παράγραφο του διατακτικού του ψηφίσματός 716 (1991), δηλαδή στον ορισμό της πολιτικής ισότητας.

Η επαναλαμβανόμενη προειδοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο καθώς η κατάσταση επί του εδάφους δεν είναι στατική και επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές που μειώνουν τις πιθανότητες για λύση, επιβεβαιώνεται καθημερινά. Δείχνει πού οδηγούμαστε ενόσω ο Πρόεδρος εμμένει στις σημερινές αποδειγμένα αδιέξοδες πολιτικές του.

30/07/2021

 

PREV

Για την ανέγερση ξενοδοχείου στις Πλάτρες

NEXT

Γα την αποτυχία του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ»