Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρωτοβουλίες ΑΚΕΛ για ενίσχυση της νομοθεσίας για την ομοφοβική/τρανσφοβική ρητορική μίσους

Πρωτοβουλίες ΑΚΕΛ για ενίσχυση της νομοθεσίας για την ομοφοβική/τρανσφοβική ρητορική μίσους

Η πρόσφατη επίθεση στην εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ έρχεται να προστεθεί σε σειρά κρουσμάτων ομοφοβίας που διαπράττονται καθημερινά στον τόπο μας. Με δύο Προτάσεις Νόμου, το ΑΚΕΛ στοχεύει στην ενίσχυση της νομοθεσίας για την υποκίνηση μίσους και βίας σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Από τον περασμένο Ιούλη, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στη Βουλή Πρόταση Νόμου για την αύξηση των ποινών που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα για την διάπραξη του αδικήματος της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Σκοπός της πρότασης είναι να εξομοιωθεί το ύψος των ποινών για ομοφοβική και τρανσφοβική υποκίνηση βίας και μίσους ώστε να αντιστοιχεί στις ποινές που προβλέπονται στη νομοθεσία του 2011 για άλλες μορφές του αδικήματος (βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής). Έτσι, η ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική μίσους θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που  δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Τώρα, με νέα Πρόταση Νόμου το ΑΚΕΛ στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη νομοθεσία για την ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική μίσους. Με την Πρόταση που καταθέτει στη Βουλή το ΑΚΕΛ, προτείνεται η τροποποίηση του περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου του 2011, ώστε να ενταχθεί στη σχετική νομοθεσία η υποκίνηση βίας ή μίσους κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζεται βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Όπως έχει αναφερθεί, μέχρι σήμερα, η ομοφοβική και τρανσφοβική υποκίνηση βίας ή μίσους περιλαμβάνεται στον Ποινικό Κώδικα αλλά όχι στη σχετική νομοθεσία του 2011.

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ξανά ότι πέρα από την συνεχή αξιολόγηση κι ενίσχυση της νομοθεσίας για την ομοφοβία και τρανσφοβία, το κρίσιμο ζητούμενο είναι η εφαρμογή της από την Πολιτεία κάτι στο οποίο όλη αυτή τη δεκαετία τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Ιδιαίτερα η ανοχή που επιδεικνύει εδώ και χρόνια η Πολιτεία στην ομοβοφική/τρανσφοβική ρητορική μίσους από πολιτικά και άλλα δημόσια πρόσωπα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί.

 

24.02.2023

PREV

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η Αριστερά παρούσα στους αγώνες για ένα καλύτερο κόσμο

NEXT

 Το ΑΚΕΛ δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία