Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ απλά καταγράφει όσα υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεκλογικά

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ απλά καταγράφει όσα υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεκλογικά

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

 

Σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία τροποποιεί τον περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Νόμο και η οποία έχει δυο πτυχές:

Πρώτο, καταργεί τις εξετάσεις τεραμήνων και

Δεύτερο, για την τρέχουσα σχολική χρονιά ρυθμίζει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, την κατάργηση της εξέτασης Α’ τετραμήνου, η οποία έγινε με όλα αυτά τα ευτράπελα τον περασμένο Ιανουάριο, ούτως ώστε να μην περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα της εξέτασης στη συνολική βαθμολογία των μαθητών.

Και για τα δυο ζητήματα υπήρξε ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Να υπενθυμίσω ότι για τις εξετάσεις τετραμήνων είχε τοποθετηθεί με τον εξής τρόπο: Σίγουρα θα καταργηθούν. Συνεπώς, είναι με ανησυχία και έκπληξη που ακούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα τη μια μέρα να επαναλαμβάνεται η θέση ότι σίγουρα θα καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων και την άλλη μέρα η θέση να είναι ότι δεν θα καταργηθούν, αλλά θα γίνουν αλλαγές, ενώ σήμερα ακούσαμε για ριζικές αλλαγές.

Η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων και να έρθει το Υπουργείου Παιδείας με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης.

Υπήρξε ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση του κ. Χριστοδουλίδη, ότι για να μην καταστρέψουμε το μέλλον των φετινών τελειόφοιτων- χρησιμοποιώ κατά λέξη τα λόγια του- θα έπρεπε να προσμετρήσει η εξέταση του Ιανουαρίου σε ένα μικρό ποσοστό της συνολικής βαθμολογίας τους μαθητή και είχε μιλήσει για 5%. Τώρα μας λένε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά ορθό. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα: είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμευόταν για πράγματα τα οποία δεν είχαν νομική βάση, είτε κάπου στην πορεία χάθηκε η αλήθεια. Δεν μπορεί να ισχύει οτιδήποτε άλλο.

Επειδή εμείς πιστεύουμε και συμφωνούμε με τον κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν πρέπει να καταστρέψουμε το μέλλον των παιδιών μας και ιδιαίτερα των φετινών τελειόφοιτων, καταθέσαμε την πρόταση νόμου, που μετά τα όσα ευτράπελα έγιναν τον Ιανουάριο με διαρροές θεμάτων, απαράδεκτα δοκίμια, καθυστερήσεις ενάμιση ώρας για να γράψουν τα παιδιά, δεύτερη εξέταση στα Νέα Ελληνικά, ευτράπελα που κατά την άποψη μας θέτουν και νομικά ζητήματα για το κατά πόσο αυτή η εξέταση μπορεί να σταθεί και νομικά, καταργούμε αυτή την εξέταση για σκοπούς τάξης, αλλά και για σκοπούς δικαιοσύνης.

Ακούσαμε σήμερα για πρώτη φορά στην Επιτροπή Παιδείας, δυο καινούργιες απόψεις. Η μια από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, η οποία επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν αυξημένες αναφορές για στρες και άγχος στα παιδιά που τα οδηγεί να απευθύνονται στις εν λόγω υπηρεσίες, αλλά και για αυξημένα αιτήματα για κατ’ οίκο διδασκαλία και για παροχή διευκολύνσεων σε παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα προφανώς λόγω όλης αυτής της πίεσης και καταπίεσης.

Η δεύτερη άποψη ήταν από τον πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που τεκμηρίωσε γιατί και επιστημονικά, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους πανεπιστημιακούς, αυτή η εξέταση των τετραμήνων θεωρείται πλέον πλήρως αποτυχημένη.

Θέλουμε να καλέσουμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία λέει αυτά τα οποία έλεγε μέχρι χθες και ο κ. Χριστοδουλίδης ότι φυσικά και πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων και ότι δεν θα καταστρέψουμε το μέλλον των φετινών μας τελειόφοιτων, λόγω των λαθών και των απαράδεκτων ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιοδήποτε λόγο γιατί κάποιος να είναι ενάντια σε αυτή την πρόταση. Καταργούμε τις εξετάσεις , δίνουμε την ευκαιρία στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι το καλοκαίρι να φέρει μια νέα πρόταση, διορθώνουμε τη φετινή σχολική χρονιά και ξεκινούμε χωρίς θύματα, χωρίς θυματοποιήσεις, χωρίς επανάληψη των τραγικών λαθών του παρελθόντος, με ένα καινούργιο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή.

 

29.03.2023

PREV

Περί  Σκύλων Νόμος: Πρόστιμα, εξώδικα και ευθανασία αντί καλλιέργειας φιλοζωικής κουλτούρας

NEXT

Βία στα γήπεδα: Προβλέψιμα και ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση