Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Προτάσεις ΑΚΕΛ για την ακρίβεια και τον τουρισμό

Προτάσεις ΑΚΕΛ για την ακρίβεια και τον τουρισμό

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο, δημιουργώντας ένα κενό το οποίο θα είναι δυσαναπλήρωτο για την επερχόμενη τουριστική χρονιά, αφού η ανασφάλεια και η αποσταθεροποίηση που προκύπτει από τον πόλεμο μετατοπίζει τις καταναλωτικές προτεραιότητες του κόσμου. Αυτά, μαζί με την επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων και Ουκρανών, την υποτίμηση του ρουβλιού, τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το ευρωπαϊκό FIR και τις αυξήσεις των ναύλων, είναι οι βασικοί λόγοι των μαζικών ακυρώσεων στις κρατήσεις.

Και είναι φανερό ότι ο τομέας του τουρισμού, μετά από 2 χρόνια πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της οποίας είναι ο βασικός πυλώνας, θα αντιμετωπίσει και φέτος πολύ σοβαρά προβλήματα.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ως κόμμα εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά μας μόνο σε δύο καλάθια, στη βρετανική και στη ρωσική αγορά, ότι πρέπει να βρούμε και άλλες αγορές, γιατί κάποτε θα συμβεί κάτι και οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Και, βέβαια, τώρα δεν είναι ικανή η άντληση μεγάλου αριθμού τουριστών από άλλες αγορές στις δοσμένες συγκυρίες, σε βαθμό που να καλύπτει τις μεγάλες απώλειες.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι άμεσες ενέργειες, γι ’αυτό και σήμερα ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε προτάσεις. Πέραν από την ανάγκη παροχής αντισταθμιστικών μέτρων από πλευράς ΕΕ, εισηγούμαστε όπως το Υφυπουργείο προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του, ώστε να υπάρξει καλύτερη επικέντρωση σε δράσεις που θα περιορίσουν τη ζημιά και συγκεκριμένα:

  • Επέκταση, ενίσχυση και προώθηση του υφιστάμενου σχεδίου για τον εγχώριο τουρισμό. Οι Κύπριοι μπορούν να αποτελέσουν σημαντική αγορά για την τουριστική βιομηχανία, φτάνει να τους προσφερθούν ελκυστικές και ποιοτικές επιλογές.
  • Αύξηση της διαφήμισης σε μεγάλες αγορές, όπως Αγγλία, Γερμανία, Ισραήλ κ.α., όπου πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία της Κύπρου.
  • Ενίσχυση του σχεδίου για κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες, ώστε από την μια να μπουν νέα δρομολόγια που δεν υπάρχουν σήμερα και από την άλλη να μην αυξηθούν σε απαγορευτικό βαθμό οι τιμές των εισιτηρίων. Σε αυτό σίγουρα θα συμβάλουν και οι μειώσεις των τελών που καθορίζει η εταιρεία που πρέπει να γίνουν.
  • Ετοιμασία ειδικού σχεδίου στήριξης οργανωτών ταξιδιών από αγορές όπου υπάρχει εκτίμηση για αύξηση αφίξεων.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και ειδικότερα με την ακρίβεια, πρέπει να τονίσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε πριν 20 μέρες και έχει σίγουρα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά να μην ξεχνάμε ότι:

  • Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στα ύψη λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να εισάξει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εκπομπή ρύπων, να ανοίξει την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού πριν 8 χρόνια, να προωθήσει ουσιαστικά τις ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, αρνούμενη να προχωρήσει σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι θα μας δώσουν πιο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Οι τιμές των καυσίμων κίνησης είναι στα ύψη λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια των εταιρειών, να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων δημιουργίας συνθηκών ανταγωνισμού, στη μη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης, στην προώθηση της υγραεριοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης, αλλά και λόγω της απόφασης της για πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα για να καλύψει το στόχο της Ε.Ε. για τις μεταφορές που δεν κατάφερε να καλύψει, απόφαση η οποία έχει αυξήσει τις τιμές, κατά περίπου 10 με 13 σεντ το λίτρο.

Όπως φωνάζαμε πριν 13 μέρες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, την μείωση στο φόρο κατανάλωσης και πάλι την επωφελήθηκαν οι εταιρείες και όχι οι καταναλωτές.

  • Οι τιμές του γάλακτος και του ψωμιού, του νωπού κρέατος και πολλών άλλων τροφίμων εκτοξεύθηκαν και λόγω της απόφασης της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής να κλείσουν την Επιτροπή Σιτηρών προς όφελος ιδιωτικών μονοπωλίων. Οι 36,000 τόνοι σιτηρών που αποφάσισε να αγοράσει το κράτος (πολύ αργοπορημένα και όχι πριν 6 μήνες που ζητούσαμε να γίνει, όταν υπήρχαν διαθέσιμα και πολύ πιο φθηνά σιτηρά στην αγορά), θα πρέπει να τοποθετηθούν στα άδεια σήμερα κρατικά σιλό στην Λεμεσό και να τύχουν διαχείρισης από το κράτος και όχι από τους εμπόρους.

Για όλα τα πιο πάνω ως ΑΚΕΛ φωνάζουμε εδώ και χρόνια, καταθέτουμε προτάσεις και εισηγήσεις, χωρίς να θέλει να μας ακούσει η κυβέρνηση. Η πρόταση νόμου μας για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό ψηφίστηκε σε νόμο από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής και η κυβέρνηση την έστειλε στο Ανώτατο.

Πέραν των πιο πάνω, καθημερινά γινόμαστε δέκτες καταγγελιών από πολίτες για αισχροκέρδεια σε τιμές προϊόντων και κυρίως ειδών πρώτης ανάγκης. Ως κόμμα απευθύνουμε για ακόμα μια φορά έκκληση στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει θεσμούς και μηχανισμούς και να προβεί σε άμεσους και δραστικούς ελέγχους. Πέραν της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, είναι φανερό ότι και πολλοί άλλοι κλέβουν τους πολίτες, μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Ο κόσμος πρέπει να προστατευθεί και πρέπει η κυβέρνηση επιτέλους, να το κάνει.

15/03/2022

PREV

ΕΕΕ και επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, μια νομοθεσία με πάρα πολλά προβλήματα

NEXT

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων