Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια να δοθούν λύσεις στα προβλήματα στο Πουρνάρα

Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια να δοθούν λύσεις στα προβλήματα στο Πουρνάρα

Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί συνέχεια της επίσκεψής μας στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας ατόμων που πιθανόν να χρήζουν διεθνούς προστασίας «Πουρνάρα» και των διαπιστώσεών μας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Ιδιαίτερα μάλιστα κάτω από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας τις τελευταίες μέρες.

Με βασικό γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Επιτροπή δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσπάθεια, εάν θέλετε, μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε αυτά τα τόσο σοβαρά προβλήματα.

Εστιάζουμε ιδιαίτερα στο θέμα των ανήλικων παιδιών, τα οποία θα πρέπει να μπουν το συντομότερο δυνατόν, όπως συζητήσαμε και με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, σε προγράμματα ενσωμάτωσης, αρχίζοντας από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, έτσι που να μπορούν να ενταχθούν και να αφομοιωθούν από το κοινωνικό σύνολο και να γίνουν υγιείς μονάδες στην κυπριακή κοινωνία.

Η δίωξη, η τιμωρία διακινητών, αλλά και ατόμων οι οποίοι στοχοποιούν τις ευάλωτες ομάδες παιδιών και γυναικών με σκοπό την εμπορία, επίσης μας απασχολεί πολύ ως Επιτροπή. Η Αστυνομία οφείλει και πρέπει να είναι σε εγρήγορση και δεν πρέπει να περιμένει καταγγελίες από τα θύματα, τα οποία βρίσκονται σε μια ξένη χώρα και ασφαλώς δεν είναι σε θέση από μόνα τους να προσφύγουν σε καταγγελίες και να τα βάλουν με τα κυκλώματα. Η Αστυνομία έχει υποχρέωση αυτεπάγγελτης έρευνας για να διαπιστώσει σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν ζητήματα εμπορίας.

Κατά τη συνεδρία, τέθηκε επίσης το θέμα των εικονικών γάμων, αλλά και των εικονικών φοιτητών. Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει να ενσκήψουν οι Αρχές του κράτους, έχοντας υπόψιν βέβαια του Κύπριους, που εμπλέκονται σε αυτά τα κυκλώματα, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η διαδικασία, η οποία αυξάνει τα προβλήματα στα θέματα του μεταναστευτικού.

Αντιλαμβανόμαστε, ότι υπάρχει φόβος για συνεχείς και νέες ροές, αλλά αυτόν επ’ ουδενί θα πρέπει να μας εμποδίζει από του να διαχειριζόμαστε τα θέματα με απόλυτο σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Διαπιστώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση και ευχαρίστηση, ότι μετά την επίσκεψή μας στο «Πουρνάρα», πάρθηκαν διορθωτικά μέτρα. Αυξήθηκαν οι κλίνες, μετακινήθηκε κόσμος προς τις «Λίμνες» και αυτό θα το εντάξω στα θετικά της όλης διαχείρισης.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο θέσαμε αφορά στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κατάρτιση. Όταν επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υποδοχής «Πουρνάρα» συναντήσαμε μια γιατρό με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι, σίγουρα θα μπορούσαν να προσφέρουν και στους υπόλοιπους που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής. Για αυτό θεωρούμε ότι είναι υψίστης σημασίας να γίνεται αξιολόγηση των προσώπων και των προσόντων τους. Μια αξιολόγηση για να δούμε πώς μπορούμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό να τους αξιοποιούμε.

Μετά και από συνομιλία, που είχα με την Υπουργό Εργασίας, έθεσα προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ένα ακόμη ζήτημα, που αφορά στην εργοδότηση των ατόμων αυτών. Όταν ένας αιτητής ασύλου υποβάλει αίτημα σε κάποιο στάδιο και μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του, του παραχωρείται η άδεια να εργοδοτηθεί. Πώς θα εργοδοτηθεί όμως, όταν δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα κατοχής άδειας οδηγού, τη στιγμή μάλιστα που σε πολλά από τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να απασχοληθούν, σύμφωνα με τα διατάγματα της Υπουργού Εργασίας, απαιτείται και άδεια οδήγησης; Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί με καλή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, δηλαδή των Υπουργείων Εργασίας και Συγκοινωνιών. Είναι ένα θέμα ασφάλειας τόσο για τους οδηγούς, οι οποίοι οδηγούν πολλές φορές και για μεγάλο χρονικό διάστημα με μαθητική άδεια όταν απασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο στον τομέα της κατ’ οίκον διανομής φαγητού ή σε άλλες εταιρείες. Συνεπώς, θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος τρόπος προσέγγισης και λύσης αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος. Έχω την εντύπωση ότι θα συζητηθεί προσεχώς και στην Επιτροπή Εργασίας το θέμα αυτό.

17/01/2022

PREV

Η τρόικα της αποτυχίας και των ψευδαισθήσεων

NEXT

Απέναντι σε μια Τουρκία πιο επιθετική από ποτέ, ο Συναγερμός βάλει αλλεπάλληλα αυτογκόλ στην Κύπρο