Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Φανή Χριστοδούλου

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Φανή Χριστοδούλου

Τρίτη 12 Απριλίου 2022 και ώρα 19:30, Θέατρο Σκάλα

Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ σε αυτή την αίθουσα και πολλοί άλλοι εκεί έξω, έχουμε όλοι από μια καλή κουβέντα να πούμε για τον Φανή Χριστοδούλου. Για το μειλίχιο χαρακτήρα του, για την πραότητα του αλλά και την αποφασιστικότητα του, για το μόνιμο χαμόγελο του.

Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, η δεύτερη οικογένεια του, η οικογένεια του Λαϊκού Κινήματος έχουμε πολλά να θυμηθούμε. Τις ατέλειωτες ώρες που δουλέψαμε μαζί. Τους αγώνες, αγώνες χρόνων ολόκληρων, στους οποίους συμμετείχε ο Φανής, πάντοτε παρών, πάντοτε μπροστά. Τα όσα ζήσαμε μαζί, χαρές και πίκρες, ήττες, νίκες, δύσκολες στιγμές για την Κύπρο, δύσκολες στιγμές για το Κόμμα. Ο Φανής δήλωνε παρών μέχρι την τελευταία του στιγμή κυριολεκτικά, σε κάθε κάλεσμα του Κινήματος. Αφοσιωμένος συνειδητά στα ιδανικά τις αξίες της Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια στην Βουλγαρία, στην ένταξη του στο Κόμμα το 1971, στα πιο δύσκολα χρόνια της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας. Σύντομα εντάχθηκε στο επαγγελματικό δυναμικό του Κόμματος και αργότερα χρημάτισε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας- Κερύνειας. Ο Φανής διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ για χρόνια, μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ, Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Αναγέννηση Άη Γιάννη Λάρνακας.

Από όποιο πόστο και αν πέρασε ο Φανής όλοι αναγνώριζαν ότι αφιέρωνε όλες του τις δυνάμεις για ν΄ανταποκριθεί στο καθήκον που το Κόμμα του εμπιστευόταν κάθε φορά. Υπηρετούσε με συνειδητή αφοσίωση το ΑΚΕΛ, με την αφοσίωση ενός γνήσιου κομμουνιστή, ενός αγνού ιδεολόγου. Πάντοτε πιστός στις αρχές και τις αξίες του Σοσιαλισμού. Πάντοτε έτοιμος να συζητήσει, να ακούσει απόψεις, να μιλήσει με όλους αλλά και να τους ακούσει όλους.  Ένας γνήσιος σύντροφος, συνεπής αγωνιστής για την επανένωση του τόπου, για τους ταξικούς αγώνες του λαού μας, για την ενίσχυση του ΑΚΕΛ. Όταν έφτασε η στιγμή να παραδώσει την σκυτάλη το έκανε, πεπεισμένος για την ανάγκη για ανανέωση στο Κόμμα μια ανάγκη συνεχής, την οποία σεβάστηκε και υπηρέτησε δίχως να γαντζωθεί σε καρέκλες και αξιώματα, δίχως δεύτερη κουβέντα. Γιατί ο Φανής Χριστοδούλου δεν ήθελε να τον θυμούνται ως μέλος της ανώτατης ηγεσίας του ΑΚΕΛ, που ήταν άλλωστε, αλλά ως ένα άνθρωπο που πρόσφερε και με το παραπάνω, ως ένα λαϊκό αγωνιστή.

Έτσι τον θυμόμαστε. Η στάση ζωής του, η προσφορά και η δράση του είναι παράδειγμα για το κάθε μέλος του ΑΚΕΛ. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει ένα στέλεχος στην κομματική ιεραρχία, τόσο πιο πολύ πρέπει να παραδειγματίζει με τη δουλειά του, τη σεμνότητα, την προσφορά του. Αυτό έκανε ο Φανής. Σεμνός υπηρέτης των εργαζομένων, της κοινωνίας, της πατρίδας, της υπόθεσης του Ανθρώπου ως το τέλος.

Η αγαπημένη του Αιμιλία, οι κόρες του Πωλίνα και Γεωργία και τα εγγόνια του που τόσο αγαπούσε, δικαιούνται να είναι περήφανοι για το αποτύπωμα που άφησε ο Φανής φεύγοντας. Μαζί τους είμαστε πεφήφανοι και όλοι εμείς που δουλέψαμε μαζί του, που αγωνιστήκαμε μαζί του, για τους ίδιους σκοπούς, για τα ίδια ιδανικά. Είμαστε ακόμα περήφανοι γιατί η αγάπη και η εκτίμηση για τον Φανή Χριστοδούλου δεν προέρχεται μόνο από συντρόφους και φίλους του Κόμματος. Πρόκειται για αγάπη και εκτίμηση ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής παράταξης.

«Ήταν καλός άνθρωπος, εργατικός, ιδεολόγος, τίμιος». Αυτή και μόνο η αναγνώριση, ειδικά όταν προέρχεται από ανθρώπους άλλων πολιτικών χώρων, είναι η σεμνή υπογραφή του βίου ενός ανθρώπου που έζησε μια ζωή που άξιζε. Είναι και για εμάς παράδειγμα και περηφάνια.

Ο Φανής ανήκε σε εκείνη την γενιά στελεχών που υπο οποιαδήποτε συνθήκη, σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θα φυγομαχούσε, δεν θα έλειπε από καμία μάχη, πολιτική ή εκλογική, δεν θα έκανε πίσω. Όχι από συναισθηματικό δέσιμο με το Κίνημα, ούτε εξαιτίας των όσων έζησε στα νεανικά του χρόνια και τον σημάδεψαν, με πρώτο και κύριο το πραξικόπημα του 74 και την εισβολή. Άλλα εξαιτίας της συνειδητής πεποίθησης του ότι αγωνιζόταν από την «σωστή πλευρά της Ιστορίας» για τον τόπο και τον λαό μας, για να χρησιμοποιήσουμε και μια έκφραση ταλαιπωρημένη τελευταίως.

Γιατί είμαστε εκείνη η πλευρά της Ιστορίας, που δεν έτρεξε να κρυφτεί στα βουνά του Τρόοδους όταν έγινε ο πόλεμος. Που δεν είχε την πολυτέλεια να φύγει μέρες πριν, να φύγει αλλιώς, να φύγει αλλού. Είμαστε η πλευρά της Ιστορίας που κοιμήθηκε μέσα στα χωράφια, μέσα στα άδεια σχολεία, κατάχαμα μέσα στα αντίσκηνα. Που την ελέησαν με στρατιωτικές κουβέρτες, κορν μπιφ και πρόχειρο στρώμα από καραβόπανο. Που έμεινε μαζί με άλλα δεκάδες άτομα σε ένα δωμάτιο δύο επί τρία. Που αποχαιρέτησε γονείς, θείους και αδέρφια για την ξενιτιά, χωρίς να ξέρει αν και πότε θα τους ξαναέβλεπε, τί και ποιούς θα συναντούσαν.

Είμαστε η πλευρά της Ιστορίας που η ζωή της κόπηκε στη μέση εκείνο τον Ιούλιο του 1974 αλλά επιμέναμε συνειδητά ότι αυτός ο τόπος πρέπει να απελευθερωθεί και να επανενωθεί, αυτός ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από τον εθνικισμό και τον σοβινισμό και να μονοιάσει, να ζήσει ενωμένος στην γη που τον γέννησε.

Είμαστε η πλευρά της Ιστορίας που έσκαψε με τον ιδρώτα της την κυπριακή γη, που πάνω της θεμέλιωσε κατακτήσεις και δικαιώματα για τον λαό, που πάλεψε για να ξεφύγουν οι πολλοί από την τοκογλυφία, την εξαθλίωση, την φτώχεια, τα σκοτάδια.

Είμαστε η πλευρά της Ιστορίας που παραμένει ασυμβίβαστη με όσα μέχρι σήμερα απειλούν τον λαό μας. Διχοτόμηση, Φτωχοποίηση, Ξεπούλημα, Διαφθορά.  Γι’ αυτό και επιμένουμε να παλεύουμε για όλα όσα ονειρεύεται, προσδοκεί και παλεύει ο λαός μας. Για τις καλύτερες μέρες που αξίζουν στην Κύπρο, στους νέους ανθρώπους ειδικά, στο μέλλον που τους χρωστούμε.

Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας βάδισε όλη του τη ζωή ο Φανής Χριστοδούλου. Συνοδοιπόρος στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους τους συντρόφους για την Κύπρο όπως την θέλουμε, για τον κόσμο όπως τον ονειρευτήκαμε. Σ΄αυτή την πορεία, γεμάτη στροφές, προκλήσεις, ανηφόρες, νίκες και ήττες, πίκρες και επιτυχίες, συνεχίζουμε, με την πεποίθηση ότι οι αγώνες που έρχονται είναι δύσκολοι μα θα τους κερδίσουμε!

Αιωνία σου η μνήμη Φανή.

Η πορεία συνεχίζει, τραβά μπροστά, με την ορμή μιας Ιστορίας σχεδόν 100 χρόνων μα τόσο νέας και στον επίλογο της με μεγάλα γράμματα θα γράψουν το μέλλον οι νικητές, οι εργαζόμενοι, ο λαός, η Κύπρος!

PREV

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την αμπελοκαλλιέργεια

NEXT

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για τις Προεδρικές Εκλογές