Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Ανακοίνωση Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

 

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ κατά τη σημερινή του συνεδρία συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

  1. Οι διαπραγματεύσεις για λύση του πολιτικού μας προβλήματος, βρίσκονται σε κρίσιμη και προχωρημένη φάση.
  2. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τη βασική ευθύνη για την έλλειψη προόδου τη φέρει η Τουρκία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς από συγκλίσεις, περιλαμβανομένης της προόδου στο Μοντ Πελεράν. Η συνέχιση των προκλήσεων και των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας δεν συμβάλλει στη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος και δεν συνάδει με τη ρητορική της περί λύσης. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία, για να συμμορφωθεί με τις αρχές λύσης του Κυπριακού.
  3. Στη σημερινή φάση, που τα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού βρίσκονται σε ακτίνα σύγκλισης και εκκρεμούν μόνο μερικά από τα βασικά θέματα, επιβάλλεται η πακετοποίηση και συνολική διαπραγμάτευσή τους.
  4. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια συνολική κατάληξη στα πιο πάνω ζητήματα είναι εφικτή αν επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση απ’ όλους και γίνουν σεβαστές οι συγκλίσεις του παρελθόντος. Αν όχι, το όλο εγχείρημα θα θεωρηθεί ως μη γενόμενο και δεν θα υπάρχει καμιά απολύτως σχετική δέσμευση. Ακόμα, όμως, και στο απευκταίο σενάριο που δεν καταλήξουμε, πολύ πιο δύσκολα κάποιος θα  μπορεί να επιρρίψει οποιαδήποτε ευθύνη στη δική μας πλευρά. Η αναγνώριση της καλής θέλησης της πλευράς μας, έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, γεγονός που, μεταξύ άλλων, προστατεύει και ενισχύει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ.
  5. Μόνο με τον πιο πάνω τρόπο η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της στο μείζον θέμα της ασφάλειας, στο οποίο υπάρχει διεθνής κατανόηση για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.
  6. Η τακτική των δύο ηγετών να αφήνουν ο καθένας διαφορετικά θέματα για το τέλος της διαπραγμάτευσης οδήγησε σε μπλοκάρισμα της διαδικασίας. Πολύ περισσότερο που η Τουρκία διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της στο θέμα της ασφάλειας αν προηγουμένως δεν φθάσουμε σε σύγκλιση στα βασικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής.
  7. Όσον αφορά τα περί αλλαγής στρατηγικής, αποτελεί στείρα συνθηματολογία η οποία θα αποβεί καταστροφική, αντί σε αύξηση του κόστους της Τουρκίας θα οδηγήσει σε αποενοχοποίησή της και ενδεχομένως στην οριστική διχοτόμηση.
  8. Με εμμονή σε αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο, ο Πρόεδρος οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία όπως την προδιαγράψαμε. Θα ήταν τεράστιο ιστορικό σφάλμα τώρα που φθάσαμε σε ένα τελικό στάδιο με χάρτες στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και με την Τουρκία απέναντι μας στο θέμα της ασφάλειας, να σκεφτόμαστε τις προεδρικές εκλογές αντί τις επόμενες γενιές. Αν επικρατήσει η λογική της απλής συντήρησης των συνομιλιών με συζήτηση δευτερευόντων θεμάτων μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος σύντομα να καταρρεύσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να επιρριφθεί ευθύνη και στη δική μας πλευρά.
  9. Το ΑΚΕΛ, σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες του θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον του λαού και του τόπου, συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα, πατριωτικά και εποικοδομητικά. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο, με στόχο την κατάληξη σε λύση βασισμένη σε αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Καλούμε το λαό μας να συνεχίσει τον αγώνα για επίτευξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.
  10. Καλούμε ειδικότερα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που θέλουν λύση και επανένωση, να συστρατευθούν μαζί μας σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα.

27/4/2017

PREV

Κατάλογος Ιδιωτικών Εισφορών 2016

NEXT

Ανακοίνωση Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές