Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση ΓΓ ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δήλωση ΓΓ ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

“Μπορείτε να κόψετε όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε την άνοιξη”, γράφει ο Pablo Neruda.

Δυστυχώς η φετινή άνοιξη ήρθε με καταστροφικές πλημμύρες στη Μοζαμβίκη και τις κεντρικές ΗΠΑ, φρικτές χιονοθύελλες αργότερα, με ρεκόρ θερμότητας στην Αρκτική, μπόρες σκόνης και άστατες καιρικές συνθήκες στην Κύπρο.  Τελικά η άνοιξη δεν σταμάτησε, αλλά καταστρέφεται.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μας βρίσκει στο μέσο έντονης κλιματικής κρίσης.  Το μέλλον της Γης και όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από το κατά πόσο κάνουμε αρκετά για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Αν προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπό της, μεταβάλλοντας ριζικά την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, τη γεωργία και τη δασοκομία, τις προτεραιότητες και τις αντιλήψεις μας.

Η φετινή παγκόσμια μέρα όμως μας δίνει και ελπίδα αφού πρώτη φορά μετά από χρόνια,  χιλιάδες κόσμου σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνονται απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για να προστατεύσουν ότι έχει απομείνει.

Οι μαθητές που απεργούν  σε όλο τον κόσμο ζητώντας δράση για την αλλαγή του κλίματος στέλλουν ένα σαφές μήνυμα:  «Θα αλλάξουμε τη μοίρα της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι». Σε ότι μας αφορά θα μας βρουν συνοδοιπόρους σε αυτή τους την προσπάθεια. Το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται δίπλα σε ολόκληρο το περιβαλλοντικό κίνημα της Κύπρου και σε αυτό τον αγώνα όπως ήταν πάντα.

Για το ΑΚΕΛ, βασική προτεραιότητα είναι η ευημερία των ανθρώπων, σε μια κοινωνία ισότητας. Είναι η διαφύλαξη των φυσικών πόρων και η απόδοση του αναγκαίου σεβασμού προς όλες τις μορφές ζωής στον πλανήτη, μέσα στα πλαίσια μιας αειφόρας οικολογικής ισορροπίας. Αυτή είναι και η βασική διαφοροποίηση των θέσεων του ΑΚΕΛ, από αυτούς που ερμηνεύουν τους όρους κατά το δοκούν, που συνειδητά ή ασυνείδητα, αγνοούν τη ρίζα του προβλήματος και περιορίζονται σε ατομικο-ακτιβιστικού τύπου προσεγγίσεις.

Με λύπη παρακολουθούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού να αγνοεί καθημερινά την ανάγκη για άμεσα περιβαλλοντικά μέτρα και όχι μόνο. Άδειες ανέγερσης οικοδομών σε χώρους ύψιστης περιβαλλοντικής προστασίας, γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία και αναπτύξεις χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες. Για το ΑΚΕΛ ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο οικονομική ανάπτυξη, αλλά κοινωνική και πολιτιστική, σημαίνει ενίσχυση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Σημαίνει, όχι απλώς προστασία, αλλά βελτίωση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος, σε όλους τους τομείς.

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για το είδος και τον πλανήτη μας, ως ΑΚΕΛ είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε τους πολίτες  για τις απειλές και τις  συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να προτείνουμε εφικτές λύσεις. Έχοντας βέβαια υπόψιν ότι τα φαινόμενα μπορούν μόνο να μετριαστούν και όχι να εξουδετερωθούν.

Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες της Κύπρου ότι δεν πρόκειται να παραμένουμε  θεατές, περιμένοντας να αποφασιστεί από κάποιους ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κρίση άξια σημασίας. Πρέπει και θα  απαιτήσουμε ένα πραγματικό πλάνο διάσωσης του πλανήτη. Πρέπει και θα απαιτήσουμε την ανταπόκριση των πλούσιων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διάθεση πόρων αλλά κυρίως με την κάμψη των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, που έχουν αποδειχθεί τόσο εύπλαστοι όταν τα συμφέροντα της ελίτ κινδυνεύουν.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται μεγάλη πίεση και κινητοποίηση από την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες.  Σ’ αυτό τον αγώνα το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται απλά να συμμετέχει. Είναι έτοιμο σε συνεργασία με τα περιβαλλοντικά κινήματα και οργανώσεις του τόπου να συζητήσουν και να καταγράψουν από κοινού προτάσεις και δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

05/06/2019

PREV

Κατάλογος Ιδιωτικών Εισφορών 2018

NEXT

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού  για το Φυσικό Αέριο