Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη στη Σύνοδο της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο

Ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη στη Σύνοδο της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θέμα των δραστηριοτήτων του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη για την περίοδο 2016-2017, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη, όπου και όπως σημειώνεται, είναι βραδεία και εύθραυστη.  Aυτό, πρόσθεσε, επιβεβαιώνει τη θέση ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι αναπόφευκτες σε ένα οικονομικό σύστημα που διέπεται από το νόμο του κέρδους, τις ανισότητες και την εκμετάλλευση.

Ως εκ τούτου, είπε ο Γ. Λουκαϊδης, οι δείκτες της ανάπτυξης, θετικοί ή υφεσιακοί, δεν αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση των πολλών σε έκαστη κοινωνία και την πραγματική κατάσταση των εργαζομένων, των νοικοκυριών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων.  Οι δείκτες αυτοί, συνέχισε, δεν φανερώνουν πόσος δημόσιος πλούτος ιδιωτικοποιείται και πόσο συμπιέζονται οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων για «να κινηθεί η οικονομία».

Η Κύπρος, ανέφερε ο Γ. Λουκαϊδης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα· Ενώ η κυβέρνηση προβάλλει τους θετικούς δείκτες ανάπτυξης και την τυπική έξοδο από το μνημόνιο, την ίδια ώρα, με βάση το συντελεστή Gini, ο κυπριακός λαός υποφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη μεγαλύτερη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη. Η Κύπρος, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και τις κοινωνικές παροχές.  Οι μισθοί, ανέφερε, αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα του 1996, η ανεργία παραμένει από τις ψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ η νεολαία οδηγήθηκε στη μετανάστευση.

Είναι γι’ αυτό, υπογράμμισε ο κ. Λουκαϊδης,  που θεωρούμε ότι πρέπει να βλέπουμε πίσω από τους δείκτες ή τουλάχιστον να δίνουμε την ίδια σημασία σε όλους τους δείκτες.  Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να υπογραμμιστεί  η ανησυχητική επισήμανση που περιλαμβάνει η Έκθεση για τη συνεχιζόμενη τάση διεύρυνσης των ανισοτήτων, ακόμη και μετά την κρίση.  Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Έκθεση, η όξυνση της ανισότητας, πέραν του σοβαρού ανθρωπιστικού κόστους, υπονομεύει και με οικονομικούς όρους, την ίδια την ανάπτυξη.

Ο Γ. Λουκαϊδης ανέφερε στη συνέχεια ότι στην Έκθεση περιλαμβάνονται θετικά σημεία όπως, μεταξύ άλλων, οι δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, η ενίσχυση της εργατικής νομοθεσίας, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγαλοεπιχειρηματιών, η εξασφάλιση της ισότητας των αποτελεσμάτων -και όχι μόνο των ευκαιριών- στην εκπαίδευση και η  λήψη κοινωνικών μέτρων στήριξης της οικογένειας.

Αναφερόμενος στο αίτημα της Αριστεράς να καταστούν δεσμευτικοί οι κοινωνικοί δείκτες -όπως για παράδειγμα η αξιοπρεπής εργασία και η παιδική φτώχεια- στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όπου τα κράτη-μέλη ελέγχονται για την οικονομική και δημοσιονομική τους πολιτική, ο Γ. Λουκαϊδης επεσήμανε, καταληκτικά, ότι υποστηρίζοντας το κράτος προνοίας και τη καταπολέμηση των ανισοτήτων, της ανεργίας και της φτώχειας, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης.  Όχι απλώς της ανάπτυξης με  οικονομικούς και δημοσιονομικούς όρους, υπογράμμισε, αλλά της ανάπτυξης με το περιεχόμενο που πρέπει να έχει και το μέτρο με το οποίο πρέπει να μετριέται· Τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

PREV

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

NEXT

Προεκλογική η ευαισθησία των κυβερνώντων στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα