Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  «Αυτή η άνοιξη με ματώνει»,του Νίκου Σάββα

«Αυτή η άνοιξη με ματώνει»,του Νίκου Σάββα

NSavvaΜπήκαμε ήδη στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. Διανύουμε ήδη την τέταρτη «άνοιξη» από το Μάρτη του 2013  όπου ο Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε την εξουσία του τόπου. Στα αυτιά μας ηχούν ακόμα  οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άνοιξη που θα ερχόταν στην Κύπρο με την εκλογή του. Όπως είπα διανύουμε ήδη την τέταρτη άνοιξή και ακόμα περιμένουμε.

Βεβαία προεκλογικά να θυμίσουμε ότι  αλλά έλεγαν στον κόσμο. Όσο περνά ο καιρός ο κόσμος ολοένα και  δυσκολεύεται, οι μισθοί μένουν στάσιμοι και καθηλωμένοι και τα σκάνδαλα και η διαφθορά αυξάνονται. Η κυβέρνηση όμως και κάποια ΜΜΕ προσπαθούν επικοινωνιακά να στρέψουν την προσοχή άλλου και όχι στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η κοινωνία, τα όποια πολλαπλασιάστηκαν από την ανάληψη της προεδρίας από το κ. Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ.  Και για να εξηγούμαστε θα παραθέσω ορισμένα παραδεκτά γεγονότα και στοιχεία.

Στοιχείο 1): Τα κυπριακά νοικοκυριά είναι από τα πλέον υπερχρεωμένα στην Ευρώπη. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Το ιδιωτικό χρέος είναι το πιο ψηλό στην Ευρώπη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν πριν το τέλος του 2016 τα €24 δις ή το 48% του συνόλου.

Στοιχείο 2):  62000 άτομα βρίσκονται στην ανεργία. Το δε ποσοστό της ανεργίας στους νέους είναι στο 33% χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που μεταναστεύουν ή δεν επιστρέφουν πίσω από τις σπουδές τους.

Στοιχείο 3)Το ποσοστό κινδύνου φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι στο 29% και το ποσοστό πληθυσμού που καθυστέρησε στην αποπληρωμή δόσεων του δάνειου της κυρίας κατοικίας ή του ενοικίου ή των παγίων λογαριασμών του ή τις δόσεις άλλων δάνειων λόγω οικονομικών λογαριασμών είναι το 33.6% του συντελεστή Gini. Δηλαδή με απλά λογία το 1/3 του πληθυσμού, πολύ δύσκολα τα βγάζει πέρα.

Στοιχείο 4 ): Προεκλογικά ο Νίκος Αναστασιάδης έλεγε ότι  «Η διακυβέρνησή μου θα αλλάξει θεσμούς, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κράτους» Αποτέλεσμα; Διορισμός  Ρίσκου Ερωτοκρίτου ως  Βοηθού Γενικό Εισαγγελέα, ως αντάλλαγμα προς τον κ. Ερωτοκρίτου για την «πολύτιμη» βοήθεια του για την εκλογή Αναστασιάδη. Ο απολογισμός γνωστός. Καταδίκη για διαφθορά, δεκασμό, διαπλοκή και συνομωσία και 3,5 χρονιά φυλακή.

 Στοιχείο 5 ): Ενδεχομένη παραβίαση από τον Υπουργό των Εσωτερικών του άρθρου 3 του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμου, όντας ο κύριος μέτοχος  εταιρείας που έχει σύμβαση με το κράτος για ενοικίαση κτηρίου.

Στοιχείο 6):  Διορισμός και αποσπάσεις  πολιτικών στελεχών του πολιτικού γραφείου  ΔΗΣΥ  με αδιαφανείς και φωτογραφικές διαδικασίες στις Βρυξέλες και στο Λουξεμβούργο.

Στοιχείο 7 ):  Η οικονομία στο αναπνευστήρα για ένα μήνα εξαιτίας  της λανθασμένης και πρόχειρης ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού.   Τα δε προβλήματα στο Λιμάνι συνεχίζουν να υπάρχουν.

Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά ακόμα στοιχεία και παραδείγματα. Αυτή είναι η διακυβέρνηση του Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ στα τέσσερα χρόνια που κυβερνούν. Μια διακυβέρνηση που έχει αύξηση τις ανισότητες, την φτώχια, που έχει συρρικνώσει μισθούς και ωφελήματα και που έχει αυξήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αυτή είναι η συναγερμίκη «άνοιξη».

Νίκος Σάββα

Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΑΚΕΛ

PREV

Που το πάει η Κίνα, του Νίκου Ιωάννου

NEXT

Το διακύβευμα των εκλογών