Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση Νίκου Κέττηρου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων

Συζητήσαμε σήμερα με τον Υπουργό Εργασίας τα θέματα που βρίσκονται υπό την ευθύνη του Υπουργείου και σχετίζονται με τους παθόντες, τους ανάπηρους πολέμου και τους αιχμαλώτους.

Ένα από αυτά είναι οι διαδικασίες, οι οποίες τηρούνται για τη συμπερίληψη δικαιούχων στο μητρώο παθόντων του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για άτομα που είχαν επιπτώσεις στην υγεία τους ένεκα τραυματισμού κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής, οι οποίοι όμως παραπέμπονται σε ιατροσυμβούλια παρά το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά υπάρχει δυσκολία να πιστοποιηθεί ιατρικά η διασύνδεση του τραύματος με τα σημερινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Ο Υπουργός Εργασίας αναγνώρισε την ύπαρξη γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι απλοποίησής του συνόλου των διαδικασιών.

Ενημερώσαμε τον Υπουργό ότι το επόμενο διάστημα ως Επιτροπή θα καταθέσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να αναθεωρηθεί και ο τρόπος καταβολής του μηνιαίου τιμητικού επιδόματος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το μηνιαίο τιμητικό επίδομα περιορίζεται στα πέντε ευρώ, κάτι που κρίνετε ως εξευτελιστικό. Η αναγνώριση της προσφοράς προς την πατρίδα δεν μπορεί να τίθεται υπό την αίρεση του ύψους της σύνταξης του κάθε δικαιούχου, γι’ αυτό θα πρέπει να τεθεί ένα ελάχιστο αξιοπρεπές όριο.

Στη συνέχεια συζητήσαμε με την Υφυπουργό Πρόνοιας το νέο σχέδιο επανεγκατάστασης το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό αξιολόγηση. Ζητήσαμε από την Υπουργό να είναι αυστηρή στα κριτήρια αλλά ταυτόχρονα και με κατανόηση στις ιδιαίτερες συνθήκες.

Ανταλλάξαμε απόψεις και για το ζήτημα του επιδόματος φροντίδας που αφορά τις συζύγους και τους γονείς των αγνοουμένων. Οι τεχνοκράτες του Υφυπουργείου συνεχίζουν να επιμένουν όπως παραμείνουν τα κριτήρια που αφορούν τη φροντίδα μεν, αυξημένα δε. Ενημερώσαμε την Υφυπουργό ότι τα μέλη της Επιτροπής προσανατολιζόμαστε για εξαίρεση της συγκεκριμένης ομάδας από τα κριτήρια του ΕΕΕ και για αυτό το λόγο η Υφυπουργός ζήτησε χρόνο να επανεξετάσει το ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι οι αριθμοί δεν είναι τέτοιοι ώστε επηρεάζουν σε υπολογίσιμο βαθμό τα οικονομικά του κράτους.

Ενημερωθήκαμε επίσης, από τον Πρόεδρο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε σχέση με τα σχέδια που προγραμματίζει να αναπτύξει το επόμενο διάστημα.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η αύξηση του ποσού για το οποίο θα επιδοτείται το στεγαστικό επιτόκιο, η αύξηση των ποσών που θα δίνονται ως σπουδαστικά δάνεια, η αύξηση των επιτρεπόμενων ποσών για επιδιορθώσεις κατοικιών και η αγορά εξοπλισμού για την κατοικία.

Η πρόταση του ΦΙΚΒ με τα νέα σχέδια βρίσκεται ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών και επίκειται μια μακρά διαδικασία μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή. Για αυτό το λόγο στις αμέσως επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής θα καλέσουμε τον Υπουργό στην Επιτροπή ώστε να μεταφέρουμε την έγνοια μας να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία το συντομότερο για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών να τύχουν στήριξης άμεσα.

Τέλος, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με μια ομάδα ατόμων που το 1974 συμπεριλαμβάνονταν στα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες στην Ελλάδα. Μέσα από μια σειρά δράσεις και παρεμβάσεις τους θέλουν να μεταφέρουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ελληνικό Λαό που άνοιξε τα σπίτια του να τους φιλοξενήσει.

04.04.2023

PREV

Να αντιμετωπιστεί επιτέλους η παράνομη χρήση γαλακτόσκονης

NEXT

Έναρξη εκστρατείας του ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική | Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου