Home  |  Βουλή   |  Θα φανεί η αλήθεια για την καθυστέρηση στην ετοιμασία σχεδίου αποζημίωσης της απώλειας χρήσης

Θα φανεί η αλήθεια για την καθυστέρηση στην ετοιμασία σχεδίου αποζημίωσης της απώλειας χρήσης

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων μετά την συνεδρία της Επιτροπής

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων συζητήσαμε σήμερα τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Η συζήτηση αναπόφευκτα πήγε και στο θέμα της αποζημίωσης της απώλειας χρήσης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. Χθες, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Νουρής ανάφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι λεπτό και δεν άφησε καθόλου περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση του θέματος. Σήμερα ο Πρόεδρος του ΦΙΚΒ μας αποκάλυψε ότι εδώ και ένα χρόνο παρέδωσε μελέτη στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Υπουργό Οικονομικών. Μελέτη με συγκεκριμένα αποτελέσματα, λεπτομέρειες και διάφορα σενάρια για στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιοχών.

Με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το θέμα η Κυβέρνηση δείχνει ότι πρόκειται για ακόμη ένα προεκλογικό πυροτέχνημα το οποίο θα βρει το χώρο του δίπλα στην Τράπεζα Προσφύγων και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης από τις κατεχόμενες περιοχές. Θέματα τα οποία πούλησε, προεκλογικά και κατά διαστήματα, στους πρόσφυγες ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του ΦΙΚΒ να καταθέσει, ενώπιον της Επιτροπής τη συγκεκριμένη  έκθεση για να την μελετήσουμε και εάν είναι δυνατό να την κοινοποιήσουμε στον προσφυγικό κόσμο. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι μέχρι αύριο τα μέλη της Επιτροπής θα έχουν τη μελέτη.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των δανείων που εκκρεμούν και αφορούν δάνεια με κεφάλαια του ΦΙΚΒ. Κάποιοι από τους πρωτοφειλέτες έχουν αποβιώσει και οι τράπεζες τρέχουν τους εγγυητές. Αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ακίνητη περιουσία για να τους πάρουν, δεν έχουν καταθέσεις και τους μένει η ψυχή τους που μόνο αυτή έμεινε να ζητούν οι τράπεζες. Θα πρέπει το κράτος να μελετήσει αυτό το θέμα γιατί υπάρχει εισήγηση για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα ο οποίος να μπορεί να αγοράσει δάνεια με αυτά τα χαρακτηριστικά με το κόστος να μην υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.  Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι απαγορευτικό κόστος.

Θέσαμε, επίσης, ακόμη ένα ζήτημα το οποίο αφορά τα φοιτητικά δάνεια του ΦΙΚΒ. Με την ισχύουσα πρακτική ο Φορέας ζητά το πιστοποιητικό εγγραφής στις σχολές και τα πανεπιστήμια για να εξετάσει την αίτηση για το φοιτητικό δάνειο. Αρκετοί φοιτητές παίρνουν αυτό το πιστοποιητικό τον Μάρτη ή τον Απρίλη και αυτό καθυστερεί αρκετά την διαδικασία και την παραχώρηση του δανείου. Ζητήσαμε να τους δίνεται το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις, να εξετάζονται και να αποδεσμεύεται το ποσό μετά που θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εγγραφής. Με αυτό το δρόμο θα κερδηθεί χρόνος και θα αποτελέσει το συγκεκριμένο δάνειο ουσιαστικό αποκούμπι για τις οικογένειες που στηρίζουν τις σπουδές των παιδιών τους αποκλειστικά σε αυτό.

09/11/2021

PREV

Εταιρεία- «ναυαρχίδα της επιχειρηματικότητας» αφήνει απλήρωτους του εργαζόμενους της

NEXT

Χωρίς κονδύλια δεν θα υπάρξει πολιτιστική ανάπτυξη