Βιογραφικό και σκεπτικό βράβευσης Νίκου Γιατρού | Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς «Κώστας Λυμπουρής και Νικής Γεωργίου» της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για το έτος 2021
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ
Ο Νίκος Γιατρού αποτελεί την προσωποποίηση της εθελοντικής προσφοράς. Τον ορισμό του εθελοντή. Μια ολόκληρη ζωή ατέλειωτης, άδολης προσφοράς. Ένας πραγματικός σκαπανέας του αθλητισμού, βάζοντας πολλά χαλίκια για την πρόοδο και ανάπτυξη του αγροτικού και γυναικείου ποδοσφαίρου
Ο Νίκος Γιατρού από νωρίς είχε να ανέβει ένα Γολγοθά, αφού σε ηλικία τριών χρόνων έμεινε ορφανός από πατέρα. Όπως λέει και ο ίδιος η μητέρα του ήταν μια αγία γυναίκα, στην οποία χρωστά τα πάντα αφού ανάθρεψε μόνης της τον ίδιο και την αδελφή του, που ήταν μόλις ενός χρόνου. Τα προβλήματα, που βίωνε χαλύβδωσαν τον χαρακτήρα του και κατάφερε να πάρει αυτά που ήθελε και επιζητούσε από τη ζωή. Έγινε δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά με το ξεκίνημα έζησε το γνωστό καρκίνωμα που κατατρύχει την κυπριακή δημοκρατία από της ίδρυσης της. Πλήρωνε για πολλά χρόνια για τα πολιτικά του φρονήματα, με δυσμενείς μεταθέσεις.
Η σχέση του με τον αθλητισμό ξεκίνησε με την ένταξη του στον τοπικό σύλλογο του χωριού, τον Απόλλωνα Νέου Χωριού. Ήταν η πρώτη σχέση αγάπης που δημιούργησε και κρατεί για δεκαετίες. Παρά το γεγονός ότι σε ηλικία 24 χρόνων δημιούργησε την οικογένεια του στην γειτονική Μια Μηλιά, όπου έπαιξε στην ομάδα της Προόδου, συνέχισε να είναι ποδοσφαιριστής και παράγοντας του Απόλλωνα Νέου Χωρίου.
Μετά την προσφυγοποίηση και σε ηλικία 35 χρόνων, η σχέση του με τον αθλητισμό όχι μόνο δεν ξεθώριασε, αλλά πήρε την μορφή ενός δυναμικού ποδοσφαιρικού παράγοντα. Ξεκίνησε να ασχολείται με το γυναικείο ποδόσφαιρο, δημιουργώντας τη δεύτερη σχέση αγάπης με το νεοιδρυθέν σωματείο της Λευκοθέας Λατσιών το 1983. Από τότε το σωματείο παραμένει ενεργό και συμμετέχει από το 1998 στο πρωτάθλημα της ΚΟΠ, αφού για πολλά χρόνια το γυναικείο ποδόσφαιρο αντιμετωπίστηκε περιφρονητικά από τους ηγέτες της ΚΟΠ.
Από το 1992 ο Νίκος Γιατρού ζει τον τρίτο μεγάλο έρωτα της ζωής του, αφού από τότε και για 30 σχεδόν χρόνια παρέμεινε επί των επάλξεων, προσφέροντας στην αγαπημένη του ΠΟΕΛ από όλες τις θέσεις. Από το 1999, όταν ολοκλήρωσε την ευδόκιμη 40-χρονη υπηρεσία του στην Δημοτική εκπαίδευση, η ΠΟΕΛ έγινε το δεύτερο του σπίτι, περνώντας ατέλειωτες ώρες στα γραφεία της ομοσπονδίας, στρατευμένος σε ένα ατέλειωτο αγώνα με τους συναδέλφους του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.
Το 1963 ο Νίκος Γιατρού παντρεύτηκε την αγαπημένη του Δήμητρα και ύστερα από 58 χρόνια συμβίωσης και τέσσερα παιδιά, δυο κόρες και δυο γιούς, αποτελεί σίγουρα τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ:
Ο Νίκος Γιατρού μέσα από την 60-χρονη και πλέον άδολή προσφορά του, υπήρξε ένας πρωτοπόρος είλωτας του αθλητισμού. Αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη αφειδώλευτης και πολύχρονης εθελοντικής προσφοράς, που είναι το σήμα κατατεθέν της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Να δίνει, χωρίς να ζητά…
Στον στυλοβάτη του αγροτικού ποδοσφαίρου και θεμελιωτή του γυναικείου αθλητισμού, στο πατέρα – δάσκαλο εκατοντάδων παιδιών, αλλά και σεβαστή προσωπικότητα ήθους και ανιδιοτέλειας, Νίκο Γιατρού, με ομόφωνη απόφαση της η Επιτροπή του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστας Λυμπουρής και Νικής Γεωργίου» της Κ.Ε του ΑΚΕΛ απονέμει το βραβείο για το 2021.