Home  |  Νέος Δημοκράτης
Εκ της σύνταξης

Εκ της σύνταξης

Η Κύπρος υποδέχεται το 2022 μέσα σε αντίξοες συνθήκες, που ταλαιπωρούν τον απλό πολίτη στην καθημερινότητα του και που συνδέονται με τα συνεχιζόμενα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού, τα αλλοπρόσαλλα τις πλείστες φορές μέτρα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και την ανεπάρκεια των κυβερνώντων να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Υπό το πρόσχημα της πανδημίας παρατηρείται αύξηση του εθισμού των κυβερνόντων προς αυταρχικές πολιτικές και συμπεριφορές, που έχουν μετατρέψει σε εργαλείο, στοχεύοντας την επιβολή και τον καταναγκασμό των πολιτών στις αποφάσεις, που τις πλείστες φορές λαμβάνουν χωρίς τον όποιο κοινωνικό διάλογο.

Η κοινωνία αντιδρά και διαμαρτύρεται παρά τον πανικό, που καλλιεργείται μεθοδευμένα, και την καταβαλλόμενη προσπάθεια από τη μια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από διαπλεκόμενα με την εξουσία ΜΜΕ, τα οποία όμως από την άλλη ωραιοποιούν την υφιστάμενη κατάσταση. Αντί λοιπόν να επικρατεί ο διάλογος, η πειθώ, η διαμόρφωση συναντίληψης οι κρατούντες, πιστοί στον αυταρχισμό που τους διακατέχει, προσφεύγουν στους χαρακτηρισμούς και τους προπηλακισμούς ενάντια σε όποιον διατυπώνει αντίθετη ή και κριτική ακόμα άποψη σε λαμβανόμενες αλλοπρόσαλλες αποφάσεις.

Στο Κυπριακό, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα το 2017, την από τότε στασιμότητα σ’ ότι αφορά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και η επιδειχθείσα αδράνεια από πλευράς Ν. Αναστασιάδη σε μια προσπάθεια διαχείρισης επικοινωνιακά για εσωτερική κατανάλωση τις διαμορφωθείσες εξελίξεις, αλλά και οι παλινωδίες, καθώς και οι ερωτοτροπίες του με λύσεις πέραν του συμφωνημένου πλαισίου της ΔΔΟ, τελικά οδηγηθήκαμε σε νέα τετελεσμένα επί εδάφους. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την πολιτική αδράνεια, αλλά και την απενοχοποίηση της στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό από στρατιωτική ζώνη μέρος της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου (κύρια το τουριστικό μέτωπο της πόλης) και με τον ποιο επίσημο τρόπο πλέον ανοικτά επανατοποθετείται και πάλι για λύση δυο κρατών.

Οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τεράστιες γιατί με την ακολουθούμενη τακτική και στάση υποβοηθούνται οι σχεδιασμοί της Άγκυρας και εκδηλώνεται η αδιαλλαξία της χωρίς το όποιο πολιτικό κόστος. Η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πιθανόν πλησιέστερα από ποτέ άλλοτε στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Είναι γι’ αυτό που το ΑΚΕΛ προσπαθεί και έχει υποβάλει κατά συγκεκριμένο τρόπο εισηγήσεις στον Πρόεδρο για τερματισμό του αδιεξόδου και επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας που δυστυχώς, όχι μόνο δεν εισακούσθηκαν, όχι μόνο δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, αλλά δαιμονοποιήθηκαν και διαστρεβλώθηκαν δημόσια από τον Ν. Αναστασιάδη σε μια προσπάθεια να πείσει για την ορθότητα του αφηγήματος του, που είναι διαμετρικά αντίθετο από τις θέσεις, που ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ διατυπώνει σε σειρά εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ΑΚΕΛ με την πραγματοποίηση του 23ου Συνεδρίου του τον Ιούλιο 2021 έχει εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης με στόχο το Κόμμα των εργαζομένων να επανέλθει εκεί που η ίδια η ιστορία και η σχεδόν 100-χρονη πορεία του προστάζει. Με την καθοδήγηση της νέας του ηγεσίας το ΑΚΕΛ πιστό στις ιδεολογικές και πολιτικές του αρχές θα συνεχίσει τους κοινωνικο-οικονομικούς και πολιτικούς αγώνες μέσα και έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών για ένα ελπιδοφόρο ειρηνικό μέλλον για το σύνολο του κυπριακού λαού – Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για τη σωτηρία της Κύπρου από την οριστική διχοτόμηση, για απαλλαγή από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και για δημιουργία της προοπτικής για επίτευξη της προοδευτικής αλλαγής της κυπριακής κοινωνίας.

Εκδήλωση στο Ευωπαϊκό Κοινοβούλιο της Ομάδας της Αριστεράς The Left- GUE/NGL με θέμα: ``Το κυπριακό πρόβλημα: Quo Vadis``
Κυπριακό Πρόβλημα
1821-2021: 200 χρόνια ελληνικής Επανάστασης

 Η Φιλική Εταιρεία και το Κίνημα των Δεκεμβριστών: μια γενική προσέγγιση

του Νίκου Κουζουπή

Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

120 χρόνια απο τη γέννηση του Παυλού Λιασίδη
130 χρόνια από την γέννηση του Αντόνιο Γκράμσι

Η έννοια της «αντί-ηγεμονίας» στον Γκράμσι και η εμπειρία του ΑΚΕΛ

του Χριστόφορου Πιτταρά,

Πτυχιούχος Κοινωνικής Πολιτικής, Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Υπεύθυνος Συντακτικής Επιτροπής Εφημερίδας “Νεολαία”

Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα

Η σοσιαλιστική στιγμή και ο ριζοσπαστισμός των μαζών

των Μάικολ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΛΙΝΤΣ

Μέλος της Εθνικής Επιτροπής του ΚΚ ΗΠΑ

και

Τζόε ΣΙΜΣΣυμπρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ

Προβληματισμοί

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ: Περιβάλλον και εθνική κυριαρχία

Μαρσέλ ΜΠΕΖΖΕΡΡΑ
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών

2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος – 80 χρόνια αποτελέσματα και συμπεράσματα

Βλαντισλάβ Ιακείμοβιτς ΓΚΡΟΣΟΥΛ
Δρ Ιστορικών Επιστημών
Καθηγητής του Ινστιτούτου Ρωσικής Ιστορίας

Ανδρέας Μιχαηλίδης- Ο Στρατηγός
Λαϊκά Πένθη
Λαϊκά Πένθη

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ 2021

Προτάσεις του ΑΚΕΛ για την Κοινωνική Πολιτική

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Για τον θάνατο του Μιχάλη Πασιαρδή

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με θέμα το Κυπριακό

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα Άντρου Κυπριανού για το Περιβάλλον 2021

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για το αποτέλεσμα των εκλογών

Συζήτηση για τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών Ανακοίνωση της Κ. Ε.  του ΑΚΕΛ

Για την ιστορική απόφαση της 16ης Ιουνίου

Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Τέρμα στις πρακτικές φίμωσης και στοχοποίησης της καλλιτεχνικής έκφρασης

Συμπαράσταση με τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων για την κοινοτική τους ύπαρξη

 Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 

Για την εξαγγελθείσα παράνομη επίσκεψη Ερντογάν

Αλληλεγγύη ΑΚΕΛ στους πληγέντες των πυρκαγιών

Για τον θάνατο του Πάνου Ιωαννίδη

Για την μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων

Προτάσεις του ΑΚΕΛ για τις δασικές πυρκαγιές

Για την Έκθεση του Γ.Γ. του  ΟΗΕ για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής