Home  |  Νέος Δημοκράτης
Εκ της σύνταξης

Συμπληρώθηκαν φέτος 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία του κυπριακού λαού. Το νεοσύστατο ανεξάρτητο κυπριακό κράτος ακολούθησε μια πολυτάραχη 60-χρονη πορεία, το οποίο από τα πρώτα βήματα του μέχρι και τις μέρες μας συνοδεύεται από συνεχείς υποσκάψεις, ξένες και ντόπιες συνομωσίες, προδοσίες και εγκλήματα, στοχεύοντας στη διάλυση του και στην μετατροπή του νησιού σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο για προώθηση ξένων γεωπολιτικών συμφερόντων σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Η δημιουργία του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, παρά τα αρνητικά που το συνόδευαν ως αποτέλεσμα του υποχρεωτικού συμβιβασμού ένεκα της λανθασμένης τακτικής της ένοπλης δράσης, που επιλέγηκε από την ελληνοκυπριακή Δεξιά, αλλά και την ακολουθούμενη πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» της αποικιοκρατικής Μεγάλης Βρετανίας, αποτέλεσε μια σημαντικότατη κατάκτηση του λαού μας στις καταβαλλόμενες προσπάθειες του για πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανέλιξη.

Στην 60-χρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτήθηκαν σκληροί, δύσκολοι, μαζικοί αγώνες για την υπεράσπιση της κυπριακής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, τις πλείστες φορές υπό δυσμενείς συνθήκες και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το ΑΚΕΛ και ευρύτερα η Αριστερά έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του λαού μας ενάντια στις συνομωσίες και τις ραδιουργίες, στηρίζοντας τη νομιμότητα, την ακεραιότητα και την ενίσχυση της κρατικής μας οντότητας. Μεγάλη η συμβολή της Αριστεράς στο φόρο αίματος με εκατόμβες θυμάτων για την ενδυνάμωση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στην αντίσταση κατά της εοκαβήτικης τρομοκρατίας και του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών, για την απόκρουση της εισβολής των στρατοκρατών της Άγκυρας.

Τα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκουν την πατρίδα μας σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου και πάλι απειλείται η ίδια η ύπαρξη της ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος Το διχοτομικό στάτους κβο, που δημιούργησε η προδοσία και η κατοχή ως απόρροια του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος του Καλοκαιριού του 1974 με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, θέτει υπό αμφισβήτηση το ευοίωνο μέλλον της χώρας, του λαού και των επερχόμενων γενεών. Αμετάθετος στόχος παραμένει η ανατροπή των τετελεσμένων, η υπέρβαση της διχοτόμησης και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Ταυτόχρονα απαιτείται πολυμέτωπη δουλειά και συνεχή διαφώτιση των πολιτών για παλλαϊκή συσπείρωση ενάντια σε εκκολαπτόμενες πολιτικές παλινδρόμησης για λύση δυο κρατών ή για την προώθηση συνομοσπονδιακών στοιχείων ή ακόμα για διαιώνιση του υφιστάμενου στάτους κβο, που σε όλες τις περιπτώσεις οριστικοποιείται η διχοτόμηση της Κύπρου.

Σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα το ΑΚΕΛ συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία, να αποτελεί σταθερό παράγοντα διεκδίκησης και είναι σημαιοφόρος της κοινής πάλης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση, που να απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, τους ξένους στρατούς και να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και στηριζόμενη στις αρχές της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην βάση της πολιτικής ισότητας των δυο Κοινοτήτων, όπως αυτή προνοείται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ. Τέλος μια λύση, που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις οικονομικής ανέλιξης και κοινωνικής προόδου για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό – Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους- μέσα σε συνθήκες αμοιβαίας ασφάλειας.

Μόνον μια ενωμένη και αποστρατικοποιημένη Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης, συνεργασίας, αποδοχής και σταθερότητας για τους Λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Τιμώντας τα 60-χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα η Κύπρος θα διέλθει μέσα από τις διάφορες συμπληγάδες πέτρες και τελικά θα ελλιμενισθεί στο απάνεμο λιμάνι της κοινωνικής προόδου και ισότητας. Σημαντική παρακαταθήκη αποτελούν οι διαχρονικοί αγώνες του Κυπριακού λαού.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1960 – 2020

Γιαννάκης ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ, (Ιστορικός, Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ)

Η θέση του ΑΚΕΛ για τη Συμφωνία Ζυρίχης μέσα από ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο

Γιώργος ΚΟΥΚΟΥΜΑΣ, (Νομικός, Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ)

Η άγνωστη μυστική «Συμφωνία Κυριών» Καραμανλή- Μεντερές για την Κύπρο 

Ηλίας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, (Πολιτικός Επιστήμονας, Συντονιστής Γραφείου Επαναπροσέγγισης της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ)

Η δικοινοτική Κύπρος

Χάρης ΠΟΛΥΚΑΡΟΥ, (Οικονομολόγος – Υποψήφιος Διδάκτωρ, Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής

του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε.)

Κυπριακή Οικονομία από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα: Τάσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στην κατανομή του εισοδήματος 

Χρίστος ΜΑΚΡΗΣ, (Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου και Υπεύθυνος Μορφωτικού

Γραφείου της ΕΔΟΝ)

Η συμβολή της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου 

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ

Βασίλι ΠΟΠΟΒΙΤΣ, (Καθηγητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μέλος Προεδρείου  Κ.Σ. ΡΟυΣΟ)

Φρ. Ένγκελς – θεωρητικός, στοχαστής, ιστορικός, θεμελιωτής

επιστημονικού κομμουνισμού  

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ «ΤΕΥΚΡΟΥ ΑΝΘΙΑ ΚΑΙ ΘΟΔΟΣΗ ΠΙΕΡΙΔΗ»

Σκεπτικό βράβευσης Λάμπρου Λάμπρου 

Σκεπτικό βράβευσης Γιώργου Νεοφύτου   

Άντρος ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, (Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ)

Ομιλία

Γιώργος ΝΕΟΦΥΤΟΥ,(Θεατρικός συγγραφέας)

Αντιφώνηση

ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ολέγκ ΚΑΡΠΟΒΙΤΣ,

(Διευθυντής Ινστιτούτου Επίκαιρων Διεθνών Προβλημάτων τηςΔιπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ Ρωσίας)

Μιχαήλ ΤΡΟΓΙΑΝΣΚΙ, (Αντιπρύτανης Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ Ρωσίας)

Στον σημερινό κόσμο διαμορφώνεται πολυπολισμός

ΛΑΪΚΑ ΠΕΝΘΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ