Home  |  Νέος Δημοκράτης
Εκ της σύνταξης

Οι προεδρικές εκλογές ήταν αναμφίβολα το σημαντικότερο γεγονός της προηγούμενης περιόδου. Το ΑΚΕΛ είχε θέσει στόχο την απαλλαγή από τη δεκαετή διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη που οδήγησε τη χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα και την προοδευτική αλλαγή που θα οδηγούσε τη χώρα τόσο στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, όσο και στην διαχείριση των εσωτερικών ζητημάτων με τρόπο που θα εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα των πολλών και όχι μιας μικρής ελίτ που νέμεται την εξουσία.

Παρά την μη εκλογή του Αντρέα Μαυρογιάννη και τη συνέχιση μιας συντηρητικής διακυβέρνησης μέσω του Ν. Χριστοδουλίδη ο οποίος διακήρυξε την πίστη του στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρξε μια ενεργή συσπείρωση γύρω από την αριστερά, ως η μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει ελπίδα σε όσους αναζητούν λύση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας και μια δικαιότερη κοινωνία.

Οι εκλογές ήταν πεδίο αντιπαράθεσης στο οποίο ξεχώρισαν οι δυο βασικές φιλοσοφίες και στο οποίο φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αριστερά μπορεί να δώσει αυτή την προοπτική. Διαφάνηκε ωστόσο και η ανάγκη ανάπτυξης αποτελεσματικότερων μηχανισμών επαφής και μετάδοσης των μηνυμάτων της, γρηγορότερων αντανακλαστικών και η ανάγκη διατήρησης ενός παλατιού μετώπου αγώνα που θα αποκρούσει από τη μια να τις νέες επιθέσεις και κίνδυνους που είδη διαφαίνονται αλλά και θα λειτουργήσει νικηφόρα τόσο για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά κυρίως στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες που δίνει το ΑΚΕΛ υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μεσαίων και γενικά των μη προνομιούχων.

Βασικό σημείο σε αυτή τη διαδικασία και ορόσημο της νέας περιόδου είναι η διακηρυγμένη θέση, ανεξαρτήτως των εκλογών, για τη διενέργεια καταστατικού συνεδρίου το οποίο θα μπορέσει να απαντήσει από τη μια στις σύγχρονες ανάγκες που αναπτύσσονται μέσα από τους ταχύτατα μεταλλασσόμενους κοινωνικούς σχηματισμούς και διεργασίες, αλλά και θα διατηρήσει το κόμμα στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης και στη βάση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας Μαρξισμού – Λενινισμού.

Ειδικά μέσα στις νέες παγκόσμιες συνθήκες, είναι αναγκαία η εμβάθυνση της ανάλυσης για τις διεθνείς εξελίξεις έτσι όπως διαμορφώνονται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το συσχετισμό δυνάμεων και τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου, τις συνεχείς κρίσεις του παγκόσμιου συστήματος και τον αντίκτυπο που έχουν τόσο στις διεθνείς σχέσεις όσο και στην εργασία, με στόχο να υπερασπιστούμε καλύτερα τη θέση της Κύπρου στο εθνικό ζήτημα και την επισφάλεια που έχει λόγω θέσης και μεγέθους από αυτές τις απότομες διεθνείς μεταβολές.

Ενισχυμένο το κόμμα θα μπορέσει να πορευτεί τα επόμενα χρόνια προς την συμπλήρωση των 100 χρονών ζωής και δράσης του, που στα επόμενα τεύχη του ‘ΝΔ’ και μέχρι το 2026 θα απασχολήσουν αρκετά την έκδοση με στόχο την παρουσίαση αλλά και εμβάθυνση σε πτυχές της ιστορίας, αναγνώριση και απόδοση τιμών στους πρωτοπόρους/ στυλοβάτες του κινήματος και τις εργατικής τάξης του τόπου μας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - 80 Χρόνια από την Ιστορική Απόφαση του ΑΚΕΛ για την 16η Ιουνίου 1943

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την 16 η Ιουνίου 1943 και την ιστορική απόφαση τη Κ.Ε. του ΑΚΕΛ να καλέσει τα μέλη του να καταταγούν στις συμμαχικές δυνάμεις κάτω από το λάβαρο του Κυπριακού Συντάγματος για καταπολέμηση του ναζισμού-φασισμού. Η απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών και πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει το ΑΚΕΛ στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο με την ιδρυτική διακήρυξη του τον Απρίλη του 1941 αυτοπροσδιορίστηκε ως κόμμα «Δημοκρατικό, Αντιφασιστικό, Αντιχιτλερικό». Η Σύνταξη του «Νέου Δημοκράτη» δημοσιεύει το πλήρες πρακτικό της Α’ Παγκύπριας Συνδιάσκεψής του ΑΚΕΛ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάλτο στη Λεμεσό στις 27 Ιουνίου 1943, η οποία επικύρωσε τους 731 εθελοντές του κόμματος για να καταταγούν στις συμμαχικές δυνάμεις, καθώς και άλλες αποφάσεις και ενέργειες προς ενίσχυση του αντιφασιστικού αγώνα.

Πρακτικά της 1ης Παγκύπριας συνδιάσκεψης του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού – ΑΚΕΛ – για την ενεργότερη συμμετοχή του Κόμματος στον ενιαίο συμμαχικό αντιφασιστικό αγώνα

Δρ. Μάριος ΣΙΑΜΜΑΣ, (Ιστορικός, Ερευνητής)

ΑΚΕΛ και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: συμβολή με ξεκάθαρηπολιτική βαρύτητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ – ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ

John Bellamy Foster και Roberto Andrés, (καθ. κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, εκδότης του Monthly Review – δημοσιογράφος με ειδικότητα το περιβάλλον, συγγραφέας)

Δέκα ερωτήματα για τον Μαρξ-περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά το Marx’s Ecology

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Βέρα Πολυκάρπου, (Υπεύθυνη Γραφείου Διεθνών Κ.Ε. ΑΚΕΛ)

Έξι χρόνια χωρίς το Φιντέλ

Mohammad Omivdar, (Εκπρόσωπος τύπου διεθνών σχέσεων του Κόμματος Tudeh, Ιράν)

Το καθεστώς που κυβερνά το Ιράν δεν είναι αντιιμπεριαλιστικό

Prabhat Patnaik, (Οικονομολόγος, πολιτικός αναλυτής)

Ο φασισμός έχει τις ρίζες του στην κρίση του νεοφιλελευθερισμού

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ελένα Βεντούτα, (Επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Πολιτικής Κρατικό Πανεπιστήμιο Lomonosov Μόσχα)

Ορισμένα διδάγματα από την εφαρμογή της πρώτης σοσιαλιστικής

Αλεξέι Μπογκατούρωφ, Όλγα Λεμπέντεβα, Αλεξάντρ Μπομπρώφ

Η εξελικτική πορεία της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΘΟΔΟΣΗΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ»

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ στη Λευκωσία η Απονομή του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης» για το 2022.

Το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης», που έχει θεσπίσει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, απονεμήθηκε για το 2022 στην εικαστικό Δάφνη Τριμικλινιώτου και στον σκηνοθέτη Χρίστο Ζάνο.

Την Επιτροπή του Βραβείου αποτελούν η Δώρα Σωτηρίου (Πρόεδρος), και τα μέλη Αριάννα Οικονόμου, Μίκης Κωστέας, Όλγα Πιερίδου και Αντώνης Γεωργίου.

Κύριος ομιλητής στην Τελετή Απονομής ήταν ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος απένειμε και τα βραβεία.

Παρατίθενται το σκεπτικό βράβευσης και η ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Σκεπτικό βράβευσης Δάφνης Μαυροβουνιώτη Τριμικλινιώτη

Σκεπτικό βράβευσης Χρίστου Ζάνου

Ομιλία Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ “ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΜΠΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ”

Πραγματοποιήθηκε Δευτέρα 5 Δεκέμβριου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνος Σολομωνίδης” στη Λεμεσό η εκδήλωση απονομής Του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή & Νική Γεωργίου της Κ.Ε του ΑΚΕΛ.

Η Επιτροπή του Βραβείου – Πάμπος Στυλιανού (πρόεδρος), Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, Δώρα Κυριάκου, Αιμίλιος Ιωάννου, Λάκης Πολυκάρπου, Στέλιος Στυλιανού, Σπυρούλα Μεσαρίτου και Μιχάλης Κούβαρος (μέλη), βράβευσε για το 2022 την Στέλλα Καλοπαίδη – Γρηγορίου, για την τεράστια και πολυσχιδή προσφορά της στον κυπριακό αθλητισμό και την εκπαίδευση και τα αδέλφια Γιώργο, Πέτρο και Μιχάλη Τσιάκκιρου για την πολύχρονη προσφορά τους στο κλασσικό αθλητισμό και την παιδεία του τόπου.

Δημοσιεύονται τα βιογραφικά των βραβευθέντων, το σκεπτικό βράβευσης και η ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Βιογραφικό αδελφιών Τσιάκκιρου

Βιογραφικό Στέλλας Καλοπαίδη Γρηγορίου

Σκεπτικό βράβευσης Στέλλας Καλοπαίδη Γρηγορίου

Σκεπτικό βράβευσης αδελφιών Τσιάκκιρου

Ομιλία Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (1923 – 1944) Αλέξης Αλέκου – Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Εκδόσεις: ΤΟΠΟΣ

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 16 Μάιου 2023 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία από την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

Ομιλία Γιαννάκη Κολοκασίδη (Ιστορικός, Επίτιμος πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας)

Λαϊκά Πένθη