Nα πάμε σε ένα σύστημα καλύτερο, αξιοκρατικό και όχι σε μια βιομηχανία φροντιστηρίων
Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, για την ψήφιση από τη Βουλή του Νέου Συστήματος Διορισμού Εκπαιδευτικών
Οι κυβερνώντες χειρίζονται συνήθως σοβαρά ζητήματα, μόνο επικοινωνιακά, σε βάρος της ουσίας. Έτσι και με το Νέο Σύστημα Διορισμού: πανηγυρίζουν γιατί αλλάζει το σύστημα, αποκρύβοντας όμως το τί είναι αυτό που αλλάζει και κυρίως εάν αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.
Δυστυχώς, μέσα από μια πολύ πρόχειρη δουλειά σε μια «μπακαλίστικη» λογική «ράβε ξήλωνε», μέσα σε μερικές μέρες και χωρίς σε βάθος συζήτηση, η πλειοψηφία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ενέκρινε ένα σχέδιο το οποίο προάγει την παραπαιδεία πανεπιστημιακού επιπέδου και τη βιομηχανία φροντιστηρίων, πολύ περισσότερο από την αξιοκρατία. Μέσα από μια βιαστική συζήτηση, με αυτοσχεδιασμούς προέκυψαν εξετάσεις σε τρία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων «ψυχομετρικά τεστ» τα οποία κανένας δεν τεκμηρίωσε τι είναι, όπως και η εξέταση των Νέων Ελληνικών για όλους ανεξαίρετα τους κλάδους, χωρίς οποιαδήποτε επιστημονική τεκμηρίωση.
Η ίδια λογική επικράτησε δυστυχώς με την επιβολή ενός κυνηγιού απόκτησης τυπικών ακαδημαϊκών προσόντων, που θα πλήξει ιδιαίτερα όσους δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιδοθούν σε ένα τέτοιο κυνήγι.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα, αφού φτάσαμε στο σημείο πλέον να διορίζονται εκπαιδευτικοί μεγάλων ηλικιών. Αλλά να πάμε σε ένα σύστημα καλύτερο, αξιοκρατικό και όχι σε μια βιομηχανία φροντιστηρίων.
Το ΑΚΕΛ με τη σθεναρή του στάση, όλο αυτό το χρονικό διάστημα πέτυχε:
- Να παραχωρηθεί αριθμός μονιμοποιήσεων που οι κυβερνώντες αρνούνταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μονιμοποιήσεις που δεν υπήρχε στην αρχική πρόταση των κυβερνώντων και πεισματικά εισηγείτο το ΑΚΕΛ.
- Να γίνει αποδεκτή η λογική των δύο παραλλήλων καταλόγων για μεταβατικό διάστημα, ενώ οι κυβερνώντες μας έλεγαν ότι μια τέτοια πρόνοια είναι αντισυνταγματική.
- Να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος στο 2027, διασφαλίζοντας μεγαλύτερο αριθμό συμβασιούχων, εκτάκτων, αντικαταστατών και όσων πέρασαν από προϋπηρεσιακή κατάρτιση. Η πρόταση μας για επέκταση ακόμα ένα χρόνο που θα έδινε ακόμα μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας δυστυχώς δεν έγινε αποδεχτή.
Το ΑΚΕΛ, θέλοντας να αρθεί η αδικία έναντι μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών που αδικείται, θα καταθέσει τις επόμενες μέρες τροποποίηση στη νομοθεσία «περί αορίστου χρόνου» για να περιληφθούν και οι εκπαιδευτικοί στις πρόνοιες αυτής της νομοθεσίας.
10/07/2015