Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Γιώργος Λουκαΐδης   |  Εκτρωματικό το Νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις Μολυσματικές Ασθένειες

Εκτρωματικό το Νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις Μολυσματικές Ασθένειες

Δήλωση Γιωργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Ρκπροσώπου ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Συζητήσαμε εκ νέου σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο που κατάθεσε, δυστυχώς, η κυβέρνηση ενώπιον μας, σε σχέση με τις Επικίνδυνες Μολυσματικές Ασθένειες. Είναι επιεικής ο χαρακτηρισμός, εκτρωματικό νομοσχέδιο.

Καταρχήν να υπενθυμίσω τα εξής : σε περίπτωση πολέμου, η Εκτελεστική Εξουσία για να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με βάση το Σύνταγμα, υποχρεούται να έρθει στην Βουλή των Αντιπροσώπων να πάρει έγκριση. Υποχρεούται επίσης, ανά τριμηνία να έρχεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ανανεώνει την έγκριση. Συνεπώς, σε περίπτωση πολέμου, που είναι η πιο ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν περιορίζονται γενικά οριζόντια τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες αλλά συγκεκριμενοποιούνται ποια είναι εκείνα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες που υπόκεινται σε περιορισμούς.

Η κυβέρνηση μέχρι αυτή την ώρα, επέμενε σε μια διαδικασία όπου θα μπορούσαν να περιορίζονται οριζόντια όλα τα ανεξαιρέτως τα ανθρώπινα δικαιώματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα, χωρίς να χρειάζεται έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την ίδια ώρα ενσωμάτωσαν πρόνοια στο νομοσχέδιο, που επιτρέπει στην εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία, ακόμα και να κλείνει, να βάζει στον πάγο τη λειτουργία της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι αυτό το κείμενο, που έχουμε μπροστά μας, προβλέπει με ένα γενικευμένο και ασαφή τρόπο, πότε μπορεί να κριθεί από πλευράς Εκτελεστικής Εξουσίας ότι έχουμε επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια.  Δεν χρειάζεται, δηλαδή από προηγουμένως να κριθεί μια ασθένεια ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) ή έστω από μια μόνιμη επιτροπή στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, με μερικούς συμβούλους που θα διορίσει η όποια Εκτελεστική Εξουσία, μπορεί να κρίνει ότι έχουμε επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια και να προχωρήσει σε οριζόντια αναστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Μιλούμε για ένα άκρως επικίνδυνο νομοσχέδιο. Θέλω πρώτα από όλα να εκφράσω τη λύπη μου γιατί η Νομική Υπηρεσία επέμενε μέχρι τέλους σε αυτές τις απαράδεκτες πρόνοιες, που είναι πολύ πιο δρακόντειες από ότι σε περίπτωση πολέμου. Θέλω, όμως, να πω και το θετικό.  Ευτυχώς ο Υπουργός Υγείας έδειξε πολλή διάθεση συνεννόησης και δεν εισάκουσε τις εμμονές της Νομικής Υπηρεσίας στα πλείστα των θεμάτων, που ως ΑΚΕΛ είχαμε θέσει και τα οποία είχαμε αποστείλει εκ των προτέρων με επιστολή στον Υπουργό Υγείας.

Σήμερα, λοιπόν, στην Επιτροπή συζητήσαμε εξαντλητικά τις εισηγήσεις για αλλαγές που κατάθεσε το ΑΚΕΛ. Για τα πλείστα από τα ζητήματα που έχουμε θέσει, έχουμε λάβει δέσμευση από τον Υπουργό Υγείας ότι θα τα αντιμετωπίσει θετικά. Με εξαίρεση ένα βασικό, βέβαια. Αρνήθηκε ο Υπουργός να συγκεκριμενοποιήσει ποια είναι εκείνα τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπόκεινται σε περιορισμό. Κάτι που γίνεται, επαναλαμβάνω, σε περίπτωση πολέμου. Αυτό παραμένει το πιο επικίνδυνο σημείο μέσα στο νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποδέχτηκε ο Υπουργός να διαφοροποιήσει. Ελπίζω πως η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας σε αυτό το ζήτημα θα κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Κατά τα άλλα έχει αποδεχθεί ότι θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να μπορέσει να υπάρξει περιορισμός της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να έρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για σκοπούς λογοδοσίας και ελέγχου της αναλογικότητας για τα μέτρα που λαμβάνονται. Πρέπει να καταργηθεί η πρόνοια στο νομοσχέδιο που επιτρέπει στην εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία σε περίπτωση επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας, να βάζει στον πάγο τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά, και τη Δικαστική Εξουσία.

Εν κατακλείδι, θέλω να επαναλάβω αυτό που είπαμε στην Επιτροπή Υγείας και που είναι η έντονη πεποίθηση μας.  Στις περιπτώσεις πανδημίας, στις περιπτώσεις κρίσεων, γενικότερα, η δημοκρατία δεν μπορεί να αναστέλλεται. Πρέπει να ενισχύεται και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, που είναι υπαρκτοί και τους έχουμε βιώσει, δυστυχώς, τα τελευταία 2 χρόνια.

20/01/2022

PREV

Για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

NEXT

Η Κύπρος χρειάζεται αμέσως ένα δραστικό πλάνο αναχαίτισης της ακρίβειας