Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άριστος Δαμιανού   |  Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τον διορισμό Δημάρχων

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τον διορισμό Δημάρχων

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ – Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Ως γνωστό, με βάση απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, υπερψηφίστηκε κυβερνητικό Nομοσχέδιο, που προνοούσε παράταση των θητειών των υφιστάμενων Τοπικών Αρχών,  Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων.

Η υφιστάμενη Nομοθεσία ως είχε και ως έχει, προνοεί ότι σε περίπτωση κένωσης θέσης Δημάρχου, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 11 και 37 του Περί Δήμων Νόμου και εντός 45 ημερών προκηρύσσονται εκλογές για την πλήρωση της κενωθείσας θέσης.  Ανάλογες ρυθμίσεις υπάρχουν και στον περί Κοινοτήτων Νόμο.

Εμείς θεωρούμε ότι από την στιγμή που έχουν επιμηκυνθεί οι θητείες των υφιστάμενων εκλεγμένων αρχών, από πέντε σε επτάμιση χρόνια, η ειδική αυτή ρύθμιση ενεργοποιείται για τους τελευταίους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ολοκλήρωσης της θητείας. Δηλαδή, η οποιαδήποτε κένωση προκύπτει από τώρα μέχρι και τον τελευταίο χρόνο, πριν από τον Μάϊο του 2024, θα πρέπει να τίθεται σε ισχύ η υφιστάμενη νομοθεσία που προνοεί εκλογική διαδικασία. Ο Νόμος προνοεί εξαίρεση για την κένωση θέσης Δημάρχου, μόνο για το τελευταίο δωδεκάμηνο που προηγείται της ολοκλήρωσης της θητείας. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται εκλογική διαδικασία, αλλά προκύπτει αυτόματη αναπλήρωση από τον Αντιδήμαρχο.

Θα ήταν η μεγαλύτερη στρέβλωση της Δημοκρατίας και της βούλησης των πολιτών, εάν αποδεχόμασταν το κυβερνητικό Νομοσχέδιο που επί της ουσίας και επί της φιλοσοφίας προνοεί διορισμό Δημάρχου. Σύμφωνα με αυτό, ένας ουσιαστικά επιλεχθείς από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιδήμαρχος, ο οποίος επαναλαμβάνω δεν έχει εκλεγεί ως Δήμαρχος, θα βρεθεί με νομοθετική πράξη για δυόμιση χρόνια στη θέση του Δημάρχου. Και επειδή ήδη έχουμε προβεί σε μια ρύθμιση, η οποία ήταν πολύ οδυνηρή και αφορά την αναβολή εκλογών, δεν μπορούμε επιπρόσθετα να μπούμε σε μια λογική διοριστικού συστήματος για Δημάρχους ή κατ’ αναλογία για Κοινοτάρχες, την ώρα που η Νομοθεσία προνοεί ξεκάθαρη εκλογική διαδικασία.

Για αυτό, πλειοψηφικά η Επιτροπή Εσωτερικών απέρριψε το κυβερνητικό Νομοσχέδιο. Τα κόμματα που προέκριναν το κυβερνητικό Νομοσχέδιο δεν συμπλήρωσαν πλειοψηφία για να οδηγηθεί με θετική έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής. Εναντίον τάχθηκε το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Το Νομοσχέδιο θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη, με την ενδεχόμενη πρόθεση από κόμματα να καταθέσουν τροπολογίες.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε και είχαμε την άποψη ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χρόνο μέχρι τον Γενάρη του 2022, για να καταθέσει μια πιο συγκροτημένη πρόταση. Γιατί σήμερα, λυπούμαι να παρατηρήσω ως πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, ότι υπήρξε ένα πολιτικό και νομικό αλαλούμ στις τοποθετήσεις που έγιναν από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και Νομικής Υπηρεσίας. Θα ήταν καλό να τους δοθεί ο χρόνος να μελετήσουν επαρκώς τα ζητήματα, γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με συνταγματικές επιταγές και με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Το Νομοσχέδιο θα βρίσκεται την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια και το Νομοθετικό σώμα θα τοποθετηθεί.

Ξεκαθαρίζω προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, ότι την στιγμή που μιλάμε, για περιπτώσεις κένωσης θέσης Δημάρχου, ενεργοποιείται η Νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 37 που προνοεί για Εκλογές, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Εσωτερικών.

13/12/2021

PREV

Απάντηση στην τοποθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών

NEXT

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Παντελάκη Πανταζή