Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Σε καλό δρόμο η συζήτηση για τα επίμαχα ζητήματα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε καλό δρόμο η συζήτηση για τα επίμαχα ζητήματα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

 

Οφείλω να δηλώσω, ότι σήμερα άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Είχαμε προφανώς την πιο δύσκολη από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία συζητήσαμε τα πιο επίμαχα ζητήματα, προεξάρχοντος του θέματος της διεξαγωγής Τοπικών Δημοψηφισμάτων ή ενός Εθνικού Ενιαίου Δημοψηφίσματος, και ασφαλώς το ακόμη πολύ πιο δύσκολο ζήτημα, των συγκεκριμένων συνενώσεων Δήμων και Δήμων με Κοινότητες.

Η κατ’ αρχήν πλειοψηφική, αλλά κατά κανόνα ομόφωνη θέση της Επιτροπής Εσωτερικών σε πάρα πολλά θέματα, μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι με βάση και τον οδικό χάρτη που έχουμε θέσει, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση πολύ σύντομα και να οδηγήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρωμένα τα Νομοσχέδια για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας αδήριτης κοινωνικής αναγκαιότητας.

Σε ό,τι αφορά στα δημοψηφίσματα, η πλειοψηφία των κομμάτων, κατ’ αρχήν, έχει επιβεβαιώσει την προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών για την διεξαγωγή Τοπικών Δημοψηφισμάτων. Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία, τόσο η Επιτροπή Εσωτερικών, όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τα υπόλοιπα κόμματα και με το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόθεση, είναι η άμεση μορφή λόγου και δημοκρατίας να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι πρόθεση κανενός να «τουμπάρει» με οποιονδήποτε τρόπο αυτή την τεράστια συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε για μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις Τοπικών Αρχών, και πάλι υπό την αίρεση Τροπολογιών που θα κατατεθούν στις επόμενες συνεδριάσεις, φαίνεται ότι   η Επιτροπή Εσωτερικών συναινεί στην εγκαθίδρυση ή διατήρηση 20 Δήμων. Είναι γνωστή και απολύτως σεβαστή η θέση της κυβέρνησης για 17 Δήμους. Θεωρούμε ότι στη μεγάλη εικόνα, αυτό που προέχει είναι η βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα των νέων μορφωμάτων που θα δημιουργηθούν. Αφουγκραζόμαστε συνάμα και τις ιδιαιτερότητες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα και τις πολιτικές ιδιαιτερότητες, έχοντας κατά νουν πρωτίστως τα παραδείγματα του Δήμου Αθηαίνου και του Δήμου Δερύνειας.

Για αυτό έχουμε καθορίσει και τα επόμενα βήματα ως Επιτροπή Εσωτερικών. Στις 29 Νοεμβρίου θα συζητήσουμε αιτήματα της Ένωσης Κοινοτήτων, που αφορούν τις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις και θα δούμε και κάποια άλλα εκκρεμούντα ζητήματα, τα οποία δεν προλάβαμε να δούμε, λόγω της μεγάλης διάρκειας της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών.

Η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνέλθει και στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου θα προγραμματίσει ακόμη μια με δυο έκτακτες συνεδρίες, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους και να οδηγήσουμε τα τρία νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Δεδομένων και των ρυθμίσεων που έχουν γίνει αναφορικά με τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα διαβουλευτώ με την Πρόεδρο της Βουλής, για την ημερομηνία συζήτησης των εν λόγω Νομοσχεδίων στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση για να πεισθούν Κοινότητες για να ενταχθούν στη μεταρρύθμιση σε διευρυμένους Δήμους, δεν είναι σημερινή. Ωστόσο, επειδή φτάσαμε στο παρά πέντε, θεωρούμε καθήκον μας, και αυτό μεταφέραμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρέπει να πω με ικανοποίηση πως έχει ανάλογη άποψη, ότι πρέπει να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με Κοινότητες που διαφωνούν, για να τους εξηγήσουμε ξανά τα οφέλη και τις δυσκολίες που θα προκύψουν την επομένη της μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα λόγω του ότι υπάρχουν και βάσιμες ανησυχίες, οφείλουμε να τις αφουγκραστούμε. Στο μέτρο που μπορούμε να κρίνουμε, θα λάβουμε πολιτικές αποφάσεις και από εκεί και πέρα υπάρχει η δυνατότητα και της επόμενης μέρας. Μέσα από τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου, μπορούν να γίνουν συνενώσεις ή να ενταχθούν κοινότητες σε Δήμους και κατά την μεταβατική περίοδο.

Όλα αυτά θα τα εξετάσει η Επιτροπή Εσωτερικών στη συνεδρία στις 29 Νοεμβρίου. Είμαι αισιόδοξος, ότι στο τέλος της ημέρας, είτε πλειοψηφικά, είτε ομόφωνα, θα καταλήξουμε και σε αυτά τα ζητήματα. Τα μεγάλα διακυβεύματα συζητήθηκαν σήμερα και έχουμε καταλήξει. Πάντα βέβαια υπό την αίρεση των πολιτικών κομμάτων και των τροπολογιών,  που θα καταθέσουν.

 

25/11/2021

 

PREV

Η βία κατά των γυναικών δεν θα εξαλειφθεί αύριο αν δεν δράσουμε σήμερα

NEXT

Μετατροπή 4 συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου