Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άριστος Δαμιανού   |  Στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι στη σημερινή εκκίνηση  της συζήτησης των τριών Νομοσχεδίων που αποτελούν την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επικράτησε πνεύμα σύμπνοιας και συναντίληψης ως προς την αναγκαιότητα το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσουμε και αυτή την προσπάθεια, για να οδεύσουμε πλέον προς τις εκλογές, που θα διεξαχθούν τελεσίδικα στις 9 Ιουνίου 2024.

Είναι γνωστό, ότι τα Νομοσχέδια που ψηφίστηκαν για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν αποτελούν όλα τα θέλω όλων των συνιστωσών, είτε αυτά είναι κόμματα, είτε η Ένωση Δήμων, είτε η Ένωση Κοινοτήτων, είτε το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μας ικανοποιούν, υπάρχουν και ζητήματα τα οποία δεν μας ικανοποιούν. Ή ακόμα μας ενοχλούν. Πλην όμως, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχει ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος και η εφαρμογή πτυχών της Μεταρρύθμισης και το στοίχημα για τους αρμόδιους, που είναι πρωτίστως το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι να προλάβει να ολοκληρώσει τις πρόνοιες της μεταβατικής περιόδου, για να μπορέσουμε με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες, και θα υπάρξουν δυσκολίες,  να οδηγηθούμε σε εκλογές τον Ιούνιο του 2024.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να αναφέρω ότι σήμερα, έγινε μια παρουσίαση των τριών Νομοσχεδίων: του Περί Δήμων, του Περί Κοινοτήτων και του Περί Επαρχιακών Οργανισμών. Υπάρχουν επί μέρους πτυχές, που χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις, αποσαφηνίσεις προνοιών, αλλά ενδεχομένως και καταργήσεις κάποιων άλλων προνοιών. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι εμείς θα ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια μέσα στα χρονοδιαγράμματα, που εμείς θέσαμε για τους εαυτούς μας μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Και βεβαίως θα επαναλάβω την έκκληση, όπως ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών μας, να προχωρήσουμε σε αλλαγές, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Διότι εάν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, μοιραία και αναπόδραστα δεν θα μπορέσει να γίνει η Μεταρρύθμιση, αλλά ακόμη χειρότερα θα εκτεθούμε ανά το παγκόσμιο. Γιατί, πρέπει να υπενθυμίσω, ότι βάλαμε πλάτες για μια πρωτοφανή πολιτική απόφαση, αναβάλλοντας με νομοθεσία εκλογική διαδικασία, για να ολοκληρωθεί η Μεταρρύθμιση για να προχωρήσουμε με την κοινή πλέον  ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία για τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα στους πάρα πέρα χειρισμούς.

Πέραν των υποχρεώσεων που προκύπτουν για τις συνενώσεις και την ανάγκη  να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών, που θα είναι τα δημοτικά διαμερίσματα, άρα και την ανάγκη να μπουν στο πλάι τα «εγώ», για να εξυπηρετηθεί το «εμείς», θα έλεγα ότι το θεσμικό πρόβλημα, το μεγαλύτερο κατά την άποψη μου, είναι το γεγονός ότι έχει ρυθμιστεί την τελευταία στιγμή από την Ολομέλεια της Βουλής, ότι ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού θα εκλέγεται. Αυτό δημιουργεί κατά την άποψή μας ως ΑΚΕΛ, κάποιες στρεβλώσεις. Δεν υπάρχουν καν πρόνοιες για τις διαδικασίες, τις αρμοδιότητες και της αντιμισθίες του Προέδρου, αλλά κυρίως επηρεάζεται η φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης. Οπότε εάν επρόκειτο να προτεραιοποιήσω κάτι, θα έλεγα είναι αυτό.  Από εκεί και πέρα πρέπει να σεβαστούμε όλοι ότι υπάρχει μια Νομοθεσία.  Και όσον αφορά στο ΑΚΕΛ, για να μιλήσω για το ΑΚΕΛ, θα κάνουμε πολύ περιορισμένες εισηγήσεις για τροποποιήσεις, ακριβώς σεβόμενοι την ανάγκη να προχωρήσει αλώβητη ως προς την φιλοσοφία της η Μεταρρύθμιση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με το δημοσιονομικό ο Α. Δαμιανού απάντησε: Ασφαλώς τα κόμματα που συναποτελούν την νέα κυβέρνηση  θα πρέπει πρώτα να τρέξουν μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών για να επιλύσουν προβλήματα. Αλλά συλλογικά θα πρέπει να συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια και βεβαίως είναι  δεδομένο ότι θα υπάρξουν προβλήματα και ζητήματα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα χειριστούμε αρκετά από αυτά στη μεταβατική περίοδο για να μην υπολείπονται την ώρα που θα αρχίσει η εφαρμογή της Μεταρρύθμισης την 1η του Ιούλη του 2024. Πέραν τούτου σε σχέση με το δημοσιονομικό, ναι υπάρχουν στρεβλώσεις. Γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού, αλλά η συνολική εικόνα είναι ότι εάν εφαρμοστούν οι Νόμοι με ένα τρόπο, εάν θέλετε αποφασιστικό χωρίς εκπτώσεις, τότε το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, θα είναι θετικό. Γιατί και οι αναπτύξεις θα είναι τέτοιες που μέσα από τις συνέργειες δημιουργούν προοπτικές για οικονομική ευρωστία, αλλά και η προσβασιμότητα των πολιτών θα είναι βελτιωμένη, όπως βελτιωμένη θα είναι και η παροχή υπηρεσιών. Θα ήταν παράλειψή μου με αυτή την ευκαιρία να μην σημειώσω ότι εμείς καταγράφουμε ότι σε ό,τι αφορά τις κοινότητες που δεν θα περιληφθούν στους 20 νέους ενοποιημένους Δήμους, υπολείπονται πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν. Και στην πορεία του χρόνου θα πρέπει να εγκύψουμε στις ανάγκες των κοινοτήτων γιατί δεν είναι  πολίτες υποδεέστερης κατηγορίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των Σχολικών Εφορειών ο .Α. Δαμιανού είπε: «Όταν αναφερόμουνα σε ρυθμίσεις που έγιναν χωρίς να συγκεντρώνουν κατ’ ανάγκη την αποδοχή όλων των συνιστωσών, το ζήτημα των Σχολικών Εφορειών είναι ένα από αυτά», και  υπογράμμισε ότι  έπρεπε να γίνει ένας πιο ορθολογικός χειρισμός του ζητήματος.

18.05.2023

PREV

Επιφυλάξεις για πρόνοιες του νομοσχεδίου για λήψη μέτρων για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων

NEXT

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου