Home  |  Βουλή   |  Ερωτήματα για το πως και που δαπανήθηκαν τα κονδύλια από ΕΕ προς Κύπρο για μεταναστευτικό

Ερωτήματα για το πως και που δαπανήθηκαν τα κονδύλια από ΕΕ προς Κύπρο για μεταναστευτικό

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Ελέγχου και Εξωτερικών

Είχαμε σήμερα την χαρά να φιλοξενήσουμε και να συζητήσουμε με τον κ. Λαζάρου, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και να υπογραμμίσουμε για ακόμη μία φορά την στήριξη μας σε ένα ανεξάρτητο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχει την διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Θέλω, όμως, να αναφερθώ σε κάποια πολύ σημαντικά, κατά την άποψη μας, θέματα τα οποία έχουν προκύψει μέσα από τη σημερινή συζήτηση.

Το πρώτο είναι ότι έχει ξεκαθαρίσει πλέον, ότι μεταξύ 2014 και 2020 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάρει €117,62 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όχι εκατό εκατομμύρια όπως ανέφεραν διάφοροι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά €117,62 εκατομμύρια. Και υπάρχει βέβαια το μεγάλο ερώτημα, πού έχουν δαπανηθεί αυτά τα λεφτά και παρουσιάζονται αυτές οι αδυναμίες σε υποδομές, αλλά και στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων των αιτητών πολιτικού ασύλου, καθώς και σε πάρα πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση του μεταναστευτικού.

Έχει ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συνάψει συμφωνία με την Τουρκία και έχει πληρώσει προς την Τουρκία πάνω από έξι δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή η συμφωνία δεν εφαρμόζεται για την περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Και είναι βέβαια ένα μεγάλο ζήτημα, τι έχει κάνει μέχρι σήμερα και τι προτίθεται να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του, ώστε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή η συμφωνία, που χρυσοπληρώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δεύτερο πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει είναι η ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για το θέμα των υδάτινων πόρων. Οι υδάτινοι πόροι για την Κύπρο είναι ζήτημα επιβίωσης. Και η κακοδιαχείριση  η οποία διαπιστώνεται σε μια περίοδο ανομβρίας, κλιματικής αλλαγής, ανόδου της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι τεράστιας σημασίας για την επιβίωση αυτού του τόπου.

Το τρίτο το οποίο έχουμε συζητήσει σήμερα, είναι το γεγονός ότι η ομάδα επαφής του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποχρεώθηκε να εκδώσει, όπως όλοι θυμόμαστε, μια ειδική ανακοίνωση υπεράσπισης του αντίστοιχου θεσμού του Γενικού Ελεγκτή στην Κύπρο. Αυτό δείχνει και μια διαφορά νοοτροπίας και κουλτούρας, μεταξύ της υπόλοιπης Ευρώπης και της Κύπρου. Εδώ φαίνεται πως οι έλεγχοι ενοχλούν και ειδικά οι έλεγχοι που αποκαλύπτουν σχεδόν, επί εβδομαδιαίας βάσης, σκάνδαλα και κακοδιαχείριση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στις διαδικασίες των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους γεωργοκτηνοτρόφους μας. Όπως ξέρετε, ένα μεγάλο κονδύλι προορίζεται για την στήριξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα. Οι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτόν το τομέα, δεν είναι σε θέση πολλές φορές να συμπληρώνουν εκατοντάδες σελίδες πολύπλοκων αιτήσεων και τελικά να παρατηρείται το φαινόμενο, να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να αιτηθούν χρηματική βοήθεια που χρειάζονται, είτε από αυτή την βοήθεια να σπαταλούν ένα μεγάλο μέρος για λογιστές,  δικηγόρους κ.ο.κ. για να μπορέσουν να αιτηθούν για αυτό το οποίο δικαιούνται. Η δική μας η άποψη είναι ότι χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, σοβαρός έλεγχος μεν, αλλά όχι μέσα από αυτές τις δαιδαλώδεις διαδικασίες τελικά να αποτρέπονται άνθρωποι, που έχουν άμεση ανάγκη αυτά τα χρήματα, να υποβάλλουν τα αιτήματα τους.

9/11/2021

PREV

Υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία σε νοσηλευτικό προσωπικό

NEXT

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια