Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Κρυφτό πίσω από τις λέξεις!! της Ιωάννας Φικάρδου

Κρυφτό πίσω από τις λέξεις!! της Ιωάννας Φικάρδου

H κυβέρνηση   προβάλλει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των κρατικών εταιρειών ως πανάκεια για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.  Ισχυρίζονται ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία θα κάνει τις επιχειρήσεις οικονομικά αποτελεσματικότερες και πιο ανταγωνιστικές και ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι καλύτερες και φθηνότερες. Ωστόσο, αγνοούν στοιχεία  πρόσφατων ιδιωτικοποιήσεων, σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι οποίες, τις περισσότερες φορές, έχουν οδηγήσει σε μείωση των κρατικών εσόδων, αύξηση της διαφθοράς και παροχή υπηρεσιών κατώτερης ποιότητας. Επίσης, αγνοούν τις μισθολογικές απώλειες, τις απολύσεις και τη διάβρωση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν επιφέρει οι ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Τρανταχτό  παράδειγμά αποτελεί αυτό της Γερμανίας, έχοντας εκποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας της,  γεγονός που ήδη πληρώνουν ακριβά οι Πολίτες της, μέσω της αυξημένης φορολόγησης τους, καθώς επίσης της συνεχούς μείωσης της κοινωνικής πρόνοιας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών στην Παιδεία, στην Υγεία και αλλού.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων προωθείται μεθοδευμένα και στοχευμένα ώστε να πωληθούν στον ιδιωτικό τομέα. Για όσους ισχυρίζονται ή τους βολεύει να ισχυρίζονται ότι η μετοχοποίηση-αποκρατικοποίηση διαφέρει από την ιδιωτικοποίηση ή μεταλλάσσονται ή κρύβονται πίσω από τις λέξεις για να υποστηρίξουν τις ιδιωτικοποιήσεις, ας έχουν υπόψη τους τα παρακάτω και ίσως ανακαλύψουν την απάντηση αλλά και το «μυστικό» που νομίζουν ότι κρύβουν.

Το λιμάνι της Λεμεσού συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση χάους εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης του, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, τους εμπλεκόμενους, τους παραγωγούς και ιδιαίτερα για τους καταναλωτές και τους ϕορολογούμενους, που ως συνήθως είναι οι πρώτοι που καλούνται να πληρώσουν την νύϕη για τις ιδεολογικές εμμονές των κυβερνώντων.

Από τη στιγμή που όλες οι διθυραμβικές προβλέψεις των κυβερνώντων διαψεύστηκαν και αντίθετα, όπως προειδοποιούσε η Αριστερά, έχει πληγεί το δημόσιο συμφέρον για να στηθεί άλλο ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, οι ευθύνες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και ιδιαίτερα του αρμόδιου Υπουργού είναι βαριές και θα πρέπει να αναληφθούν έμπρακτα.

Θα αναμέναμε από την Κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις οι οποίες θα καθιστούσαν βιώσιμους τους ημικρατικούς οργανισμούς και θα τους επανέφερε σε κερδοφόρα πορεία.

Δεδομένου ότι η ηγεσία και η κυβέρνηση του Συναγερμού έχουν ακυρώσει συνειδητά τις δεσμεύσεις τους στον κυπριακό λαό για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου επίσης ότι διακηρύσσουν δημόσια ότι το θέμα δεν είναι εισπρακτικό, γίνεται φανερό ότι η στάση τους καθοδηγείται από τις γνωστές ιδεολογικές αγκυλώσεις και την προσπάθεια τους να είναι αρεστοί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι ωφέλιμοι για τον λαό.

Η κυβέρνηση, αντί το δημόσιο συμφέρον, επιλέγει να κάνει πλάτες και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μερικών ιδιωτικών εταιρειών.

Η  λειτουργία των επιχειρήσεων με αποκλειστικό στόχο το κέρδος, η οποία είναι χωρίς καμία αμφιβολία «θεμιτή» για τον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη για εκείνους τους τομείς, οι οποίοι αφορούν το σύνολο μίας κοινωνίας. Οι οργανισμοί αυτοί οφείλουν να λειτουργούν από το Δημόσιο μίας χώρας, με στόχο τη φροντίδα των Πολιτών της και όχι το κέρδος.

Ιωάννα Φικάρδου

Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΑΚΕΛ

PREV

Τιμές καυσίμων: Καίνε τον πολίτη και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, Της Νικολέττας Σοφοκλέους

NEXT

…Και στην κορφή κανέλλα, της Μαρίνας Σάββα