Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Μήνυμα του Κομμουνιστικoύ Κόμματος Ελλάδας προς το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Μήνυμα του Κομμουνιστικoύ Κόμματος Ελλάδας προς το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Μήνυμα προς το 23ο Συνέδριο απέστειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Με την ευκαιρία του 23ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, απευθύνουμε συντροφικό χαιρετισμό στους συνέδρους, στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του.

Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το λαό της Κύπρου, την σταθερή μας υποστήριξη στον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού, ενάντια σε κάθε διχοτομικό σχέδιο. Την στήριξή μας στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους που είναι αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη και τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το Κυπριακό, που είναι διεθνές πρόβληµα εισβολής και κατοχής, σήμερα περιπλέκεται µε τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων για την εκµετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, τους ανταγωνισµούς ισχυρών ιµπεριαλιστικών δυνάµεων, την αξιοποίηση της Κύπρου ως στρατιωτικού «αναχώµατος» από τις δυνάµεις του ΝΑΤΟ, τους σχεδιασµούς των ΗΠΑ, της ΕΕ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών, όπως και από τους ανταγωνισµούς των αστικών τάξεων της περιοχής.

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Αµµόχωστο, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου, οι διχοτομικές λύσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων επιβεβαιώνουν ότι η ένταξη σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ και η εμπλοκή συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δε συμβάλλουν σε δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, δε διασφαλίζουν την ειρήνη και την ευημερία του λαού της.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για μια λύση δίκαιη, µια Κύπρο ενωμένη, κοινή πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, Αρµένιων, Λατίνων, Μαρωνιτών, ένα και όχι δύο κράτη. Μια Κύπρο ανεξάρτητη, µε µία και µόνη κυριαρχία, µία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύµατα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Αγαπητοί σύντροφοι

Το συνέδριό του ΑΚΕΛ πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο. Η εκδήλωση νέας βαθιάς διεθνούς οικονοµικής κρίσης και η κατάσταση που διαμόρφωσε παγκόσμια η πανδημία φωτίζουν τις οξύτατες αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήµατος

Στο έδαφος της όξυνσης της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου – εργασίας, και του βαθαίματος της ανισοµετρίας ανάµεσα στα καπιταλιστικά κράτη οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μονοπωλίων, η επιθετικότητα του κεφαλαίου, οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις με βασικό στοιχείο την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Διευρύνεται το χάσµα ανάµεσα στον πλούτο που συγκεντρώνεται σε µεγάλους επιχειρηµατικούς οµίλους και τη σχετική και απόλυτη φτώχεια την οποία βιώνει η πλειοψηφία των εργαζοµένων. Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες, που παρουσιάζονται ως «4η βιοµηχανική επανάσταση», αντί να αξιοποιούνται για τη διευρυνόµενη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, γίνονται στα χέρια του κεφαλαίου εργαλείο για ένταση της εκµετάλλευσης. Επιτείνονται τα φαινόμενα παρασιτισμού και σήψης, αναδείχνονται έντονα οι αρνητικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον.

Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι ο καπιταλισµός είναι ένα σύστηµα ιστορικά ξεπερασµένο, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τον αρνητικό συσχετισµό δυνάµεων, η εποχή µας είναι εποχή περάσµατος από τον καπιταλισµό στον σοσιαλισµό.

Σε αυτές τις συνθήκες αποκτά ξεχωριστή σημασία η αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, ώστε να δυναμώνει η διεθνιστική αλληλεγγύη, να αναπτύσσεται η κοινή δράση και ο συντονισμός τους, να εμπλουτίζονται οι μορφές διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας και να γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κοµµουνιστικού Κινήµατος.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας»

PREV

Χαιρετισμοί Τουρκοκυπριακών Κομμάτων

NEXT

Μήνυμα του Λαϊκού του Κόμματος Τουντέχ (Μαζών) του Ιράν προς το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ