Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Κοινή διακήρυξη δικοινοτικής δράσης για την κλιματική αλλαγή

Κοινή διακήρυξη δικοινοτικής δράσης για την κλιματική αλλαγή

Αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα

Ενώ οι «σοφοί» του πλανήτη (όχι μόνο κυβερνήσεις, αλλά και πολυεθνικές, και ΜΚΟ)  συζητούν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP26 στη Γλασκώβη, (1 – 12/11/2021),  για το πώς θα σταματήσει η κλιματική αλλαγή που δημιουργούν οι πολιτικές και τα συμφέροντά τους, εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, απαιτώντας πραγματικές πράξεις και όχι μόνο λόγια.

Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη ανέβει 1,1 βαθμούς C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και σε όλο τον πλανήτη βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες: Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, κύματα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική, καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη, και στη γειτονιά μας – πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Το περασμένο Καλοκαίρι στην Κύπρο καταγράφηκαν οι πιο ψηλές θερμοκρασίες, βιώνοντας έτσι  το πιο ζεστό Καλοκαίρι που έχει καταγραφεί.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές συνεχίζουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, σε νέες εξορύξεις, ενώ πουλάνε «πράσινες επενδύσεις». Η περιβαλλοντική και οικολογική κρίση δεν είναι παρά οι άμεσες επιπτώσεις του κυρίαρχου παγκόσμιου μοντέλου ανάπτυξης, του καπιταλιστικού συστήματος που βασίζεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Πλανήτη και έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμο.

Η Σύνοδος Κορυφής της Γλασκώβης θα είναι μια επανάληψη από μεγάλα λόγια  και άδειες υποσχέσεις. Οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη με σκοπό το κέρδος, έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε αυτή την καταστροφική κατάσταση. Αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής τα προηγούμενα χρόνια παρόλο που οι επιστήμονες και τα κινήματα προειδοποιούν εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Σήμερα είμαστε στους δρόμους  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, για να ενώσουμε τις φωνές μας!

Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα.

Απαιτούμε κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις ακόλουθες πολιτικές-δράσεις:

-Οι χώρες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συμβάλουν με την κατανομή πόρων και τεχνολογίας στις πιο φτωχές χώρες.

– Οι πλουσιότερες χώρες να δεσμευτούν να χρηματοδοτήσουν τις απώλειες και τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή

-Ταχεία μετάβαση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

-Δημόσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από ένα σχέδιο που θα προστατεύει πραγματικά τόσο το κλίμα όσο και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

– να δοθεί τέλος στην ενεργειακή φτώχεια

– Τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η πυρηνική ενέργεια, δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης, αφού δεν είναι ούτε καθαρή, ούτε ανανεώσιμη.

-Να δοθεί προτεραιότητα στην τοπική παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και ανανέωσης της γης στα προάστια για να γίνουν παραγωγικοί κήποι τροφίμων.

– Σταδιακή κατάργηση της χρήσης πολλών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική γεωργία.

– Τα Συμβαλλόμενα μέρη της Συνόδου θα πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους στη Συμφωνία του Παρισιού.

– Άμεση  μετάβαση σε μια Παγκόσμια Δίκαιη Πράσινη Νέα Συμφωνία.

– Δέσμευση για μια μαζική οικολογική αποκατάσταση και αναδάσωση με μεγάλη έμφαση στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του πλανήτη, είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για έναν δικαιότερο, πιο ειρηνικό κόσμο.

Συνυπογράφουν:

Bağımsızlık Yolu (Independent Road)

Baraka

BKP

Çağ Sen

CTP

Sol Hareket (Left Movement), KTÖS

TDP

TKP-YG

Unite Cyprus Now

Yeşil Barış Hareketi (Green Action Movement)

YKP

ΑΚΕΛ

Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων

ΕΔΟΝ

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Νεολαία Οικολόγων

ΠΕΟ

Οικολογική Κίνηση Κύπρου

Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου

ΠΟΓΟ

Φίλοι του ΑΚΑΜΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 06/11/2021

PREV

Πάνω από 350 μέλη και φίλοι του ΑΚΕΛ στελεχώνουν τους νέους Τομείς Πολιτικής

NEXT

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, κατά την επίσκεψή του στις κοινότητες Τεμβριά, Καλιάνα, Γαλάτα και Κακοπετριά