Home  |  Βουλή   |  Απαιτείται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για να ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία

Απαιτείται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για να ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία

Δήλωση Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Επαναλάβαμε και σήμερα στον Υφυπουργό Τουρισμού, ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η κρίση στη τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας, ως κόμμα προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της.

Γι’ αυτό και στις 19/5/2020, δώσαμε στη δημοσιότητα, τη δέσμη εισηγήσεων μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μια σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη όλων των δεδομένων, η οποία παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον ίδιο.

Η πρόταση μας, βασιζόταν στην προώθηση της Κύπρου, ως ασφαλούς προορισμού αναφορικά με την αντιμετώπιση του covid 19, με την  προστασία της υγείας των πολιτών από τη μεταφορά του ιού στη χώρα, από τουρίστες που θα έρχονταν μέσω αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων και στην προώθηση του εγχώριου τουρισμού, με την παροχή κινήτρων κυρίως για τον κοινωνικό τουρισμό.

Στον κ. Υφυπουργό, εκφράσαμε και σήμερα την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση, η οποία πλήττει σοβαρά την οικονομία του τόπου, με αλυσιδωτές δραματικές επιπτώσεις. Από τώρα χρειάζεται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός, για να ανακάμψει ο κυπριακός τουρισμός την ερχόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Ο τουρισμός, αποτελεί το βασικότερο πνεύμονα της οικονομίας του τόπου γι’αυτό και ως ΑΚΕΛ, έχουμε εκπονήσει μία ολοκληρωμένη μελέτη, με σειρά προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας και ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα αυτές θα αξιοποιηθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πραγματικά καινοτόμου τουριστικής μεταρρύθμισης.

Όσο αφορά την πορεία υλοποίησης της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, επαναλάβαμε και σήμερα, ότι ως ΑΚΕΛ, θα παρακολουθούμε πολύ στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και κυρίως τις δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή και ότι δεν θα διστάσουμε να σταματήσουμε δράσεις, όταν θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότηση τους από τη Βουλη, αν αυτές θα είναι επιζήμιες για την οικονομία ή το περιβάλλον ή θα εξυπηρετούν τα όποια συμφέροντα.

Μπορεί η πανδημία να έπληξε σοβαρά τον τομέα του τουρισμού αλλά πρέπει το Υφυπουργείο να προσπαθήσει να αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και να επιλύσει σοβαρά προβλήμάτα που αντιμετωπίζει ο τομέας και για τα οποία ως κόμμα φωνάζουμε εδώ και χρόνια, όπως:

  • η εποχικότητα με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά την περίοδο Οκτωβρίου- Απριλίου,
  • η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η προώθηση του αειφόρου – βιώσιμου τουρισμού, πέρα από τον παραδοσιακό μαζικό τουρισμό που προσελκύουμε για το δίπτυχο «ήλιος-θάλασσα»,
  • η προσβασιμότητα στο νησί μας και ειδικότερα ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων μετά το κλείσιμο από την κυβέρνηση των Κυπριακών Αερογραμμών και την κατάρρευση  της COBALT,
  • η προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές και όχι μόνο από Βρετανία – Ρωσία,
  • η επέκταση του πετυχημένου μηχανισμού ηλεκτρονικής προέγκρισης βίζας,
  • ο περιορισμός του συστήματος all inclusive,
  • η πάταξη της αισχροκέρδειας και της παρανομίας,
  • η μείωση των πολύ ψηλών τελών στα αεροδρόμια μας.
  • η δημιουργία νέων σχεδίων κατάρτισης προσωπικού για τις ανάγκες της τουριστικής μας βιομηχανίας, αλλά και η ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων και κλάδων αφού οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό μεγαλώνουν συνεχώς λόγω της σημαντικής αύξησης των κλινών, με την ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχείων,
  • η ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν των νομοσχεδίων και κανονισμών, που θα εκσυγχρονίζουν όλες τις τουριστικές νομοθεσίες,

Πέρα των πιο πάνω, επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας για τη διαδικασία εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας ότι ιδιοκτήτες αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο. Όταν ψηφίσαμε το νόμο είμασταν ξεκάθαροι, ότι οι διαδικασίες εγγραφής θα έπρεπε να είναι απλές, να διασφαλίζουν τα θέματα ασφάλειας και υγείας και να μην αποκλείουν την εγγραφή ιδιοκτητών για γραφειοκρατικούς λόγους.

Τέλος, επαναλάβαμε στον Υφυπουργό Τουρισμού, την αντίθεσή μας στην τεράστια αύξηση στα τέλη άδειας λειτουργίας και κατάταξης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, με διάταγμα της Υπουργού Εμπορίου.

Ως ΑΚΕΛ, δεν προειδοποιούμε μόνο εδώ και καιρό, ούτε μένουμε στη κριτική όταν αυτή απαιτείται. Καταθέσαμε συγκεκριμμένες εισηγήσεις και απόψεις, έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με σύνεση και συναίνεση και μακρυά από τις όποιες σκοπιμότητες.

Χρειάζονται όμως να γίνουν πολλά, τα οποία έπρεπε η κυβέρνηση να τα κάνει εδώ και καιρό. Χρειάζονται τομές και αλλαγές, όραμα και αποφασιστικότητα και κυρίως ένας σωστός σχεδιασμός.

15/11/2021

PREV

Για το Κυπριακό

NEXT

Δελτίο Τύπου