Home  |  Βουλή   |  Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις αυξήσεις στις τιμές που έχουν γονατίσει τους πολίτες

Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις αυξήσεις στις τιμές που έχουν γονατίσει τους πολίτες

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στα ύψη λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να εισάξει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή εδώ και χρόνια, να ανοίξει την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού πριν 5 χρόνια, να προωθήσει ουσιαστικά τις ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο.

Οι τιμές των καυσίμων κίνησης είναι στα ύψη λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια των εταιρειών, να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων δημιουργίας συνθηκών ανταγωνισμού, στη μη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης, στην προώθηση της υγραεριοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης, αλλά και λόγω της απόφασης της για πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα για να καλύψει το στόχο της Ε.Ε. για τις μεταφορές, που δεν κατάφερε και δεν θα καταφέρει να καλύψει.

Οι τιμές του γάλακτος και του ψωμιού, του νωπού κρέατος και πολλών άλλων τροφίμων εκτοξεύθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής, να κλείσουν την Επιτροπή Σιτηρών προς όφελος ιδιωτικών μονοπωλίων αφού πρώτα φρόντισαν να τη διαλύσουν.

Για όλα τα πιο πάνω, ως κόμμα φωνάζουμε εδώ και χρόνια χωρίς να θέλει να μας ακούσει η κυβέρνηση, η οποία τώρα κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτε και πως δεν φέρει καμία ευθύνη. Κυρίως όμως δεν προσπαθεί να βοηθήσει τους πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν ειλικρινά γονατίσει.

Και δεν φτάνουν όλα τα πιο πάνω, οι τεράστιες αυξήσεις στα μεταφορικά πρώτων υλών με πλοία, έρχονται να δημιουργήσουν επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Οι αυξήσεις ανά εμπορευματοκιβώτιο φθάνουν μέχρι και 500%, με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση στο κόστος να την φορτώνονται οι πολίτες, ενώ ήδη παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρθηκε σήμερα στην Επιτροπή, ότι εμπορευματοκιβώτια έφταναν στο λιμάνι Λεμεσού με 1400 ευρώ το καθένα και τώρα απαιτούνται 15χιλ. ευρώ για το καθένα.

Οικοδομικά και τεχνικά έργα που έχουν ξεκινήσει δεν μπορούν να προχωρήσουν ενώ ακυρώνονται έργα που έχουν προγραμματισθεί, κάτι που αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την πανδημία.

Και βέβαια τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει αν υπάρχει έλλειψη μεταφορικών πλοίων και εμπορευματοκιβώτιών, αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση μετά το τέλος της πανδημίας, αν έχουν μειωθεί τα ναυπηγεία που κατασκευάζουν νέα πλοία με τις νέες προδιαγραφές.

Τον ενδιαφέρει το ότι και πάλι αυτός πληρώνει τα σπασμένα.

Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί άμεσα προς όλα τα διεθνή βήματα κυρίως προς την Ε.Ε., ζητώντας στήριξη ως ένα μικρό ημικατεχόμενο νησί. Στήριξη την οποία θα πρέπει να επωφεληθούν οι πολίτες.

19/10/2021

 

PREV

Συνάντηση Γ.Γ. της Κ.Ε. με τον Αναπληρωτή Πολιτικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

NEXT

Χρειάζεται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για να ανακάμψει ο τουρισμός