Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

keΣε χθεσινή συνεδρία της, η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αφού συζήτησε και αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό κατέληξε στα εξής:

  1. Εκτιμά ως ορθούς τους χειρισμούς που έγιναν όλο αυτό το διάστημα από την ηγεσία του Κόμματος, οι οποίοι στηρίζονται στις διαχρονικές θέσεις όπως αυτές διατυπώνονται στις συνεδριακές αποφάσεις του.
  2. Εκτιμά ως ορθή τη θέση που τήρησε το Κόμμα έναντι της διαδικασίας που συμφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οποία κατέληξε στη διάσκεψη της Γενεύης. Το ΑΚΕΛ εκτίμησε ότι η συμφωνία εμπεριέκλειε πιθανούς κινδύνους και ότι θα μπορούσε να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένη πλέον τη συμφωνία επέλεξε να λειτουργήσει εποικοδομητικά και υπεύθυνα, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τις προοπτικές και να κινηθεί προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι. Τον κάλεσε, επίσης, έγκαιρα να επιλύσει με επακριβή τρόπο τις διαδικαστικές εκκρεμότητες για να μην προκληθούν προβλήματα με ουσιαστικές προεκτάσεις στις διαπραγματεύσεις.
  3. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας της Γενεύης επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που είχαμε εκφράσει ότι εξαιτίας των διαφωνιών που εξακολουθούσαν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, θα ήταν πολύ δύσκολο αυτή να καταλήξει σε επίτευξη συμφωνίας.
  4. Ανεξαρτήτως του ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, η διαδικασία της Γενεύης απέδωσε αποτελέσματα σε τρία σημεία:
  • Κατατέθηκαν από τις δύο πλευρές χάρτες για το εδαφικό. Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόταση της Τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητική, παρόλο που προνοεί την επιστροφή μεγάλου ποσοστού εδαφών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η κατάθεση των χαρτών δημιουργεί προοπτικές, με σκληρή διαπραγμάτευση, να επιτευχθεί συμφωνία στο εδαφικό, γεγονός που θα είναι βοηθητικό για την επίτευξη συμφωνίας και σε άλλα ανοικτά θέματα, όπως για παράδειγμα, στο περιουσιακό.
  • Η διάσκεψη της Γενεύης ουσιαστικά αποτέλεσε την αφετηρία της συζήτησης για τα θέματα της Ασφάλειας που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις και την αποστρατιωτικοποίηση. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι σε αυτό το θέμα οι αρχικές θέσεις των πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Το γεγονός ότι συζητείται πλέον επίσημα το θέμα με την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας και με εκπεφρασμένη τη θέση πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε στήριξης που παρέχεται προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Πρόοδος επιτεύχθηκε και στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, έστω και αν αυτό αφορά θέματα δευτερεύουσας σημασίας.
  1. Ανεξαρτήτως των διαφορετικών αναγνώσεων και εκτιμήσεων που κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις, το γεγονός είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Εδώ είναι που πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθούν τα πάντα. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθούν οι διαθέσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους. Είναι στο διαπραγματευτικό τραπέζι που θα κριθούν οι προθέσεις της Τουρκίας. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση.
  2. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη λογική της εκτόξευσης κατηγοριών και αφορισμών που διάφορες πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν. Ο πατριωτισμός, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα του καθενός δεν κρίνονται ούτε από το πόσο δυνατά και συχνά φωνάζει ο καθένας μας, ούτε και από την πλειοδοσία περί πατριωτισμού.
  3. Κίνδυνοι στο Κυπριακό υπάρχουν, ανησυχίες είναι λογικό να έχουμε όλοι. Οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες όμως δεν προέχονται μόνο από την πιθανότητα κακής λύσης, αλλά και από τη διαιώνιση της διχοτόμησης και της παγίωσης της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο. Θέλουμε να απαλλαγούμε από τη ντε φάκτο διαίρεση και την παρουσία της τουρκικής κατοχής κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Λύση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Η διαπραγμάτευση απαιτεί διεκδικητικότητα, συνέπεια σε θέσεις αρχών, αλλά απαιτεί και πραγματισμό.
  4. Το ΑΚΕΛ έχει θέσεις και στη βάση αυτών των θέσεων αξιολογεί τις εξελίξεις. Και επειδή το ΑΚΕΛ γνήσια επιδιώκει την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης, θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητικό και δημιουργικό, ακόμα και όταν έχει διαφορετικές απόψεις, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Με την άρνηση, την απόρριψη και τη συνεχή επίκληση κινδύνων κανένα πρόβλημα δεν μπορεί και δεν έχει επιλυθεί.
  5. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό για επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό. Λύση η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
  6. Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις εκδηλώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπέρ των διαπραγματεύσεων και των προσπαθειών επίτευξης λύσης. Ο κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τροφοδοτεί την προοπτική της λύσης και αποστέλλει ισχυρό το μήνυμα της συνύπαρξης του λαού μας σε μια ενωμένη, ελεύθερη, ειρηνική κοινή πατρίδα.

21.1.2017

PREV

Tαφόπλακα στο στόχο για ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο ο πολλαπλασιασμός εξετάσεων

NEXT

Πατριωτικό μας καθήκον η ενότητα γύρω από τον στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης