Home  |  Βουλή   |  Αναφορικά με τη διακίνηση αγαθών με τα κατεχόμενα στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που δημιουργούνται μέσα από την κυκλοφορία και διάθεση προϊόντων από τα κατεχόμενα πέραν του πλαισίου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής

Αναφορικά με τη διακίνηση αγαθών με τα κατεχόμενα στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που δημιουργούνται μέσα από την κυκλοφορία και διάθεση προϊόντων από τα κατεχόμενα πέραν του πλαισίου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού

Στη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίστηκε η συζήτηση του θέματος με την κατάθεση των απόψεων των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών.

Ζητήσαμε απαντήσεις από τα υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες για όσα κατάγγειλαν οι εμπορευόμενοι στη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου στις 16/11/21.

Για τα προϊόντα μαϊμού, τα προϊόντα από την Τουρκία που βαφτίζονται τουρκοκυπριακά, το παράνομο εμπόριο φυτοφαρμάκων, το λαθρεμπόριο καυσίμων με βυτιοφόρα ή μεγάλα φορτηγά που πάνε και έρχονται στα κατεχόμενα, γεμίζουν τις δεξαμενές των καυσίμων και τις αδειάζουν στις ελεύθερες περιοχές.

Ζητήσαμε να ακούσουμε τις απόψεις τους, για το γεγονός ότι στα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές προστίθεται και ΦΠΑ 19%, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα προϊόντα από τα κατεχόμενα και γενικά για τις έντονες ανησυχίες για την κατάσταση σε όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς κλάδους, από την ΠΟΒΕΚ, την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Κυρίως όμως, ζητήσαμε να μας ενημερώσουν αν συμφωνούν με τις καταγγελίες όλων των εμπορευόμενων, για ανεπαρκέστατους ελέγχους από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και να μας καταθέσουν στατιστικά στοιχεία ελέγχων και καταγγελιών.

Ουσιαστικά, ακούσαμε από τους υπηρεσιακούς ότι γίνονται έλεγχοι, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και όλα είναι μια χαρά. Κανένα Υπουργείο ή Τμήμα δεν παρουσίασε στοιχεία για τους ελέγχους και τις καταγγελίες, παρόλο που τους είχε ζητηθεί από την επιτροπή στην τελευταία της συνεδρία.

Επαναλάβαμε και σήμερα, ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιτηρεί την εφαρμογή του πλαισίου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, για να σταματήσουν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παρατηρούνται. Οι έλεγχοι της πρέπει να εντατικοποιηθούν για να σταματήσει η παρανομία.

Τέλος, τονίσαμε τις διαμαρτυρίες των διαχειριστών πρατηρίων πετρελαιοειδών που ευρίσκονται κοντά στην Πράσινη Γραμμή και κυρίως τις φωνές κατά της κυβέρνησης, για το ότι δεν λαμβάνει μέτρα μείωσης των τιμών των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη μείωσης της ψηλής φορολογίας, με αποτέλεσμα πολλοί ελληνοκύπριοι να προμηθεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα.

Και στη σημερινή συνεδρία, επαναλάβαμε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης, δεν ελέγχει την κερδοφορία των εταιρειών για να δούμε αν πράγματι αισχροκερδούν και να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας και ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης, για να καλύψει μέρος του στόχου της Ε.Ε. για τις μεταφορές, τον οποίο λόγω της ανικανότητας τους δεν θα τον καλύψουμε ως Κύπρος, οι τιμές των καυσίμων τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν  ίσως και πάνω από 10 σεντ το λίτρο.

Λύσεις υπάρχουν και τις προτείνουμε εδώ και χρόνια αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιρειών.

30/11/2021

 

PREV

Ανανέωση αδειών επαγγελματιών παράκτιας αλιείας

NEXT

Η τιμή του πετρελαίου διεθνώς πέφτει, στην Κύπρο οι τιμές παραμένουν οι ίδιες