Home  |  Βουλή   |  Κοινοβουλευτικές Επιτροπές   |  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών   |  Ζητούμε κάλυψη της άμβλωσης και της αντισύλληψης από το ΓεΣΥ | Το ΕΔΑΔ ξεκαθάρισε ότι ήταν ανεπίτρεπτη η καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων – Να μην συνεχιστούν διώξεις πολιτών

Ζητούμε κάλυψη της άμβλωσης και της αντισύλληψης από το ΓεΣΥ | Το ΕΔΑΔ ξεκαθάρισε ότι ήταν ανεπίτρεπτη η καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων – Να μην συνεχιστούν διώξεις πολιτών

Δήλωση Γιώργου Κουκουμά, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής το ζήτημα των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας στα οποία περιλαμβάνονται το δικαίωμα στην νόμιμη και ασφαλή άμβλωση, την πρόσβαση στην αντισύλληψη, τα ζητήματα της συμβουλευτικής για τον οικογενειακό προγραμματισμό και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η συζήτηση μας γίνεται σε μια περίοδο που διεθνώς συντελείται ένα συντηρητικό πισωγύρισμα στο δικαίωμα της άμβλωσης μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αλλά και όσων συντελούνται σε κράτη μέλη της ΕΕ. Δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Το 2018 έγινε ένα μεγάλο βήμα με την υιοθέτηση της Πρότασης του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τις αμβλώσεις. Χρειάζεται όμως να κατοχυρώσουμε στην πράξη το δικαίωμα στην άμβλωση για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Για αυτό το λόγο, ζητήσαμε:

 

  • Πρώτο, να καλύπτονται από το ΓεΣΥ όλες οι νόμιμες περιπτώσεις άμβλωσης καθώς και η πρόσβαση σε σύγχρονες μορφές αντισύλληψης. Αποφασίσαμε ότι θα στείλουμε επιστολή με το αίτημα της Επιτροπής όπως καλυφθούν όλες οι νόμιμες αμβλώσεις από το ΓεΣΥ. Εάν αυτό δεν γίνει αποδεχτό θα πρέπει το κράτος να δει πώς καλύπτεται αυτή η ιατρική πράξη μέσα από την κοινωνική πολιτική.
  • Δεύτερο, ζητήσαμε από τον ΟΚΥπΥ τη διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου για τα δημόσια κρατικά νοσηλευτήρια ώστε κάθε επαγγελματίας υγείας να γνωρίζει πώς πρέπει να χειριστεί κάθε περίπτωση γυναίκας που ζητά τερματισμό της εγκυμοσύνης της.
  • Τρίτο, πραγματική σεξουαλική εκπαίδευση, που να είναι επιστημονικά θεμελιωμένη και παιδαγωγικά προσαρμοσμένη σε κάθε σχολική βαθμίδα.

Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε, πρώτα και κύρια γιατί όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν ότι είναι δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει εάν θα τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Ούτε το κράτος, ούτε η εκκλησία, ούτε κανένας άλλος.

Δεύτερο, ποτέ και πουθενά η απαγόρευση των αμβλώσεων -είτε νομοθετικά είτε θέτοντας άλλα εμπόδια- δεν έχει μειώσει τις αμβλώσεις και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Αντίθετα, όταν γίνεται δύσκολο για τη γυναίκα να έχει πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση αυτό που προκαλείται είναι να αυξάνονται οι επικίνδυνες και ανασφαλείς αμβλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών.

Τέλος, υπάρχει κοινωνική διάσταση στο θέμα της πρόσβασης σε δωρεάν άμβλωση. Οι γυναίκες που έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να προσφύγων και σε άλλη χώρα ή στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με τις γυναίκες των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

 

Το ΕΔΑΔ ξεκαθάρισε ότι ήταν ανεπίτρεπτη η καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων – Να μην συνεχιστούν διώξεις πολιτών

Συζητήσαμε σήμερα ένα θέμα που έχουμε εγγράψει με τη βουλευτή των Οικολόγων την κα Ατταλίδου, το ζήτημα των διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση και απαγόρευαν καθολικά τις διαδηλώσεις.

Πριν 1,5 – 2 χρόνια είχε γίνει μια έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση από τη μια και την αντιπολίτευση, ομάδες πολιτών και μερίδα του νομικού κόσμου από την άλλη, σε σχέση με την νομιμότητα διαταγμάτων που απαγόρευαν συλλήβδην και επ’ αόριστον τις διαδηλώσεις. Εμείς είχαμε πει τότε ότι είναι ανεκτοί και κατανοητοί ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα των διαδηλώσεων, ένεκα της πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ακύρωση και απαγόρευση των διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση όμως είχε διαφορετική άποψη και την επέβαλε με τα διατάγματα της.

Πλέον έχει επιβεβαιωθεί ποιος είχε δίκαιο και ποια άποψη επαληθεύτηκε. Υπάρχει πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –του περασμένου Μάρτη- σε απόφαση που αφορά την Ελβετία. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι δεν ήταν επιτρεπτή η καθολική και επ’ αόριστον απαγόρευση των διαδηλώσεων. Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι δεν είναι οι πολίτες που ευθύνονται για παραβιάσεις, αλλά η κυβέρνηση με τα διατάγματά της, όπως τα διαμόρφωσε, που παραβίαζε τις αρχές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Βέβαια, κατά την άποψη μας το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η έλλειψη νομικών γνώσεων αλλά ο έμφυτος αυταρχισμός που συχνά επιδεικνύει.

Σε κάθε περίπτωση,  δεν γίνεται, υπό το φως και της απόφασης αυτής του ΕΔΑΔ, να συνεχίζονται στην Κύπρο διώξεις πολιτών για παραβίαση των συγκεκριμένων διαταγμάτων. Δυστυχώς όμως, η Νομική Υπηρεσία επέλεξε να μην παρευρεθεί σήμερα για να δώσει στοιχεία για τις διώξεις που συνεχίζονται. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα απαιτήσουμε απαντήσεις.

 

11/07/2022

PREV

Κάλεσμα ΑΚΕΛ στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για το μέλλον του Ακάμα

NEXT

Ενόσω δεν απολογούνται, η κυβέρνηση Συναγερμού και το ΡΙΚ θα παραμένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι