Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου κατά την περιοδεία του στη Χλώρακα

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου κατά την περιοδεία του στη Χλώρακα

 

 

Δεν είναι τυχαία που βρισκόμαστε εδώ. Έχουν γίνει τα επεισόδια, έχει γίνει το ακροδεξιό πογκρόμ στην Χλώρακα. Αυτό που έχει γίνει στην Χλώρακα και στην Λεμεσό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.  Ήταν φανερό ότι υπήρχε μια συσσώρευση προβλημάτων ελλείψει ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής για το μεταναστευτικό που να περιλαμβάνει δομές, υποδομές, διαδικασίες, πολιτικές και δράσεις.

Εμείς εδώ και αρκετά χρόνια εγείραμε τα ζητήματα που αφορούν στην  ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και συμβάσεων. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που αντικειμενικά δέχεται μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές άρα πρέπει να υπάρχει αυτή η πολιτική για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το ζήτημα. Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε πολλά και έκανε πολύ λίγα, αποσπασματικές πολιτικές, οι περισσότερες εκ των οποίων κιόλας  ήταν προς την λανθασμένη κατεύθυνση. Όπως για παράδειγμα το γνωστό και θλιβερό συρματόπλεγμα του κ. Νουρή που προκάλεσε προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, προκάλεσε προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ΟΗΕ και ασφαλώς δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα όπως σήμερα λέει  ο Υπουργός Εσωτερικών. Να θυμίσω ότι ήταν και Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην Χλώρακα τα προβλήματα είναι γνωστά. Υπήρχαν εδώ και καιρό. Έγιναν κινητοποιήσεις. Έγιναν επισκέψεις. Το ΑΚΕΛ ξαναβρέθηκε στην Χλώρακα ακριβώς για να δει τα προβλήματα και στο μέτρο των δυνατοτήτων του Κόμματος εντός και εκτός Βουλής ως Κόμμα αντιπολίτευσης να βοηθήσουμε έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα. Δεν υπήρχε όμως η πολιτική βούληση, ούτε και η ικανότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση να τα επιλύσει και φτάσαμε στα θλιβερά εδώ στη Χλώρακα.

Ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε και  με αρμόδιους φορείς εδώ στην επαρχία της Πάφου. Έγινε σύσκεψη πριν από λίγο στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου με την συμμετοχή του Αστυνομικού Διευθυντή, με την Έπαρχο Πάφου, με εκπροσώπους του Υφυπουργείου Ευημερίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, με την Υπηρεσία Ασύλου ακριβώς για να ενημερωθούμε  πως ακριβώς έχει η κατάσταση γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή πληροφόρηση για να ξέρουμε και τί ισχύει για το όλο ζήτημα.

Δεν είναι θέμα αν θα καθησυχάσει κάποιος ή όχι. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το όλο ζήτημα. Αποφάσεις είχαν ληφθεί. Να μην ξεχνούμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εξέδωσε δυο διατάγματα για κλείσιμο του συγκροτήματος και η ίδια δεν τα εφάρμοσε. Αυτό δείχνει και το μέγεθος των προβλημάτων. Στην περίπτωση της Χλώρακας εκφράζεται με συμπυκνωμένο τρόπο η έλλειψη της συγκροτημένης και σωστής μεταναστευτικής πολιτικής λόγω της απουσίας επαρκών υποδομών, επαρκούς στελέχωσης ζωτικών υπηρεσιών για να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα και για να μπορέσουμε να έχουμε μια πολιτική που να στηρίζεται στις διεθνείς  συμβάσεις και στις δεσμεύσεις που έχει η ΚΔ έναντι του διεθνούς δικαίου και που πρέπει να εφαρμόζει ως ένα ευνομούμενο κράτος.

Το ΑΚΕΛ πότε  δεν ταύτισε την διαδήλωση την ειρηνική κινητοποίηση που είχαν κάνει οι κάτοικοι της Χλώρακας με από αυτό που ακολούθησε μετά, τα οργανωμένα και σχεδιασμένα επεισόδια και το πογκρομ του έκαναν ακροδεξιές ομάδες.

Τα επεισόδια τα προετοίμαζαν. Και μια από τις κριτικές που κάναμε προς την κυβέρνηση είναι ότι ήταν γνωστό ότι ήρθε κόσμος στοχευμένα για να κάνει επεισόδια στοχοποιώντας ξένους και τελικά και ελληνοκύπριους και καταστρέφοντας περιουσίες. Άρα εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο μπορούσε και να αποφευχθεί και δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε. Εμείς καταγγέλλουμε και καταδικάσαμε τα επεισόδια που έχουν κάνει οι ακροδεξιοί. Δεύτερο, το ΑΚΕΛ ξεκάθαρα μιλά εδώ και καιρό για την ανάγκη ύπαρξης αυτής της συγκροτημένης πολιτικής, που όπως έχω πεί περιλαμβάνει -και πρέπει να περιλαμβάνει- υποδομές, διαδικασίες, πολιτικές και δράσεις.

Να σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας ασύλου ήταν πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες για εξέταση αιτήσεων ασύλου. Όταν κάνεις πέντε, έξι και εφτά χρόνια να εξετάσεις μια αίτηση ασύλου, είναι λογικό με τις ροές που δέχεσαι να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αιτητών ασύλου. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε μερικές χιλιάδες αιτητών ασύλου και λόγω της έλλειψης πολιτικής από μέρους της, παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση ένα αριθμό, εάν βάλω και αυτούς που έχουν καταφύγει στο δικαστήριο, πέραν των 30χιλ. αιτητών ασύλου, γιατί ήταν μεγάλη η διάρκεια εξέτασης αιτήσεων, εξαιτίας της υποστελέχωσης μιας υπηρεσίας που δεν φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση να στελεχώσει.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι η έλλειψη υποδομών. Ακόμα και χθες ο ΥΠΕΣ στη Βουλή είχε πει ότι δεν υπάρχει χώρος για να κρατήσουμε τους παράνομους, αρκετοί από τους οποίους η αίτηση τους δεν έχει εγκριθεί, και δεν μπορεί να γίνει διαχείριση από μέρους τους κράτους γιατί δεν υπάρχει υποδομή για να κρατήσεις τον παράνομο και να κάνεις τις διαδικασίες για να τον απελάσεις.

Τρίτο παράδειγμα. Επειδή δεν υπάρχει επαρκής υποδομή για τη φιλοξενία αυτών που δικαιούνται, μετατράπηκε ντε φάκτο ένας χώρος όπως το Πουρνάρα από χώρος πρώτης υποδοχής που με βάση τον νόμο μέχρι 72 ώρες μπορεί να είναι κάποιος εκεί για να μαζέψεις τα στοιχεία του και μετά να τον στείλεις στις υπόλοιπες υποδοχές, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας, να υπερβεί τις δυνατότητες του και από 700 άτομα να φιλοξενεί μέχρι 3χιλ. σε άθλιες συνθήκες, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές ηλικίες με όλα εκείνα τα προβλήματα που τελικά προκλήθηκαν και προκαλούνται εντός αλλά και στη γύρω περιοχή.

Κάπως έτσι έχει γίνει και στη Χλώρακα με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Το οποίο έχει πολλά και σοβαρά ιδιοκτησιακά προβλήματα, προστέθηκαν μετά περισσότερα προβλήματα εξαιτίας της διακοπής παροχής νερού και ρεύματος. Έγινε τελικά μια εστία μόλυνσης και προβλημάτων και εντός και στη γύρω περιοχή. Όταν δεν τα διαχειρίζεσαι αυτά τα προβλήματα έγκαιρα και με συγκεκριμένο τρόπο, τότε τα προβλήματα διογκώνονται και όταν από πίσω υπάρχει και μια ρητορική που εκτρέφει την ακροδεξιά τότε έχουμε και τα συγκεκριμένα πογκρόμ.

Άρα το δικό μας μήνυμα είναι να έχουμε αυτή την πολιτική, πρέπει να τρέξουμε, είναι ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης να το κάνει. Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε οτιδήποτε ζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτό το επίπεδο, από τη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε ότι ζήτησε απλά δεν τα εφάρμοσε και απλά δεν είχε αυτή την πολιτική. Είμαστε λοιπόν εδώ για να συζητήσουμε με τους αρμόδιους και με τους κατοίκους γιατί θέλουμε να επιλυθούν τα προβλήματα γιατί θέλουμε να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων ντροπιαστικών επεισοδίων όπως έγιναν και εδώ και στη Λεμεσό.

06.09.2023

PREV

Ζήτημα για την Επιτροπή Μελέτης του Δημογραφικού θέτει το ΑΚΕΛ

NEXT

Απαραίτητη η τοποθέτηση κλιματιστικών στις σχολικές τάξεις