Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Ομιλία ΓΓ ΑΚΕΛ στην παρουσίαση των Θέσεων της Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς το 23ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Ομιλία ΓΓ ΑΚΕΛ στην παρουσίαση των Θέσεων της Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς το 23ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

 
Tο 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ θα διεξαχθεί στις 12 με 14 Ιουνίου του 2020. 94 χρόνια μετά από το 1ο Συνέδριο του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, το ΑΚΕΛ παραμένει δύναμη πατριωτική, δεμένη με το λαό, τους αγώνες, τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τα οράματα του για το μέλλον.
Η μακρά ιστορική διαδρομή του Κόμματος μας είναι το τεκμήριο της πείρας του. Ρίχνει όμως και το δικό της φως στο αξίωμα ότι η ιστορία δεν αφορά το παρελθόν, αλλά κυρίως το παρόν και το μέλλον. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας.
Φιλοδοξούμε το επικείμενο Συνέδριο να είναι η αφετηρία και η αφορμή για να ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Για να αναπτυχθεί διάλογος εντός και εκτός του Κόμματος με στόχο να γίνουμε σοφότεροι και ικανότεροι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής. Θέλουμε να συζητήσουμε με τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΑΚΕΛ, αλλά και με την κοινωνία ολόκληρη για τις προτεραιότητες της χώρας μας στο κατώφλι της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Έχουμε τη δική μας ανάλυση και φιλοσοφία για τον κόσμο και την κοινωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να ακούσουμε. Αντιθέτως θέλουμε να ακούσουμε και άλλες απόψεις και σκέψεις. Απόψεις και διαφορετικές από τις δικές μας για να προβληματιστούμε, να συνθέσουμε, να προχωρήσουμε.
Επιδιώκουμε να συζητήσουμε για την Κύπρο που έχουμε, αλλά κυρίως, για την Κύπρο που θέλουμε. Για την Κύπρο που μας αξίζει, που φιλοδοξούμε να κτίσουμε.
Ασφαλώς δεν μπορούμε να μιλούμε για το σήμερα, δίχως να κοιτάζουμε στο αύριο και δίχως να λαμβάνουμε υπόψιν το χθες. Επίσης δεν μπορούμε να διαμορφώνουμε τις θέσεις μας για την Κύπρο, αν δεν εξετάσουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας και στον κόσμο ολόκληρο.
Στην προσπάθεια επίτευξης παγκόσμιας ηγεμονίας και ελέγχου των πηγών και διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας και πρώτων υλών, οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στην κούρσα εξοπλισμών και στις επεμβάσεις στο εσωτερικό κυρίαρχων κρατών.  Οδηγούν έτσι σε έντονο ανταγωνισμό με τη Ρωσία και όχι μόνο. Επίσης, στην προσπάθεια τους να ξαναεδραιωθούν ως κυρίαρχη παγκόσμια οικονομική δύναμη αναπτύσσουν τεράστιο εμπορικό ανταγωνισμό με την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, αναπτύσσει ποικίλες μορφές στρατιωτικής ανάπτυξης.  Ο ιμπεριαλισμός δείχνει τα δόντια του και στη Μέση Ανατολή μέσω των επεμβάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τον έλεγχο της περιοχής αλλά και των ενεργειακών της πηγών. Τα αποτελέσματα τους, όπως και τις συνέπειες της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, τα πληρώνουν οι λαοί της περιοχής πολύ ακριβά. Με εκατομμύρια νεκρούς και περισσότερους πρόσφυγες∙ με ολόκληρες χώρες να ισοπεδώνονται.
Η εμβάθυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και της λιτότητας σε παγκόσμια κλίμακα έχει οδηγήσει μεγάλες μάζες εργαζομένων, σε όλες τις ηπείρους, στην φτώχεια και στο περιθώριο.
Η λιτότητα παρουσιάστηκε ως το αναγκαίο φάρμακο για να ξεπεραστεί η κρίση. Παραμένει όμως κυρίαρχη πολιτική ακόμα και μετά την κρίση. Πολιτική με σαφές ταξικό πρόσημο. Οι αμοιβές των εργαζομένων πιέζονται, τα δικαιώματα τους ακρωτηριάζονται,  η στέγη γίνεται προνόμιο  και ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται.
Τα Μνημόνια μπορεί να έληξαν, ωστόσο οι πολιτικές που επέβαλαν ήρθαν για να μείνουν.
Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα τους.
Η νέα γενιά σήμερα, είναι η πρώτη μετά από έναν αιώνα, που θα ζήσει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της.
Αυτό ήδη το βιώνουμε.
Στην Κύπρο μετά από την επιβολή του κουρέματος καταθέσεων μετά την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών και του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού που ενίσχυσε την ασυδοσία των τραπεζών, η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης. Όμως αυτή την ανάκαμψη δεν την νιώθουν οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, που είναι προσκολλημένες στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και τη λιτότητα εξυπηρετούν τους λίγους και όχι τους πολλούς. 
Κάθε φορά που το υποδεικνύουμε αυτό, οι κυβερνώντες απαντούν με δείκτες. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Βλέπουν τους δείκτες  και μάλιστα όχι τους καθοριστικούς, αλλά δεν βλέπουν τους ανθρώπους. Ενδιαφέρονται για τα κέρδη που πάνε σε λίγους, αδιαφορούν όμως για τις ζημιές που τις φορτώνουν στους πολλούς. 
Αυτή η πορεία μόνο σε αδιέξοδο μπορεί να μας οδηγήσει. Μια οικονομία που στηρίζεται σε πήλινα πόδια και «αρπαχτές» δημιουργεί κινδύνους για νέες φούσκες στα ακίνητα. Εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και γεμίζει τις τσέπες λίγων. Δεν μπορεί όμως να πάει μακριά και να πάρει την κοινωνία μπροστά.
Η πραγματικότητα λέει ότι το βάρος της κρίσης φορτώθηκε στους ώμους των πολλών που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με ένα μισθό∙ να πληρώσουν χρέη, να καλύψουν βασικές ανάγκες και να πληρώσουν ακριβά την απουσία ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής και τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους που δεν έχει υποδομές ούτε για τα στοιχειώδη. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ακούμε επικοινωνιακές δηλώσεις από τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ότι κουράστηκε να ψηφίζει νόμους για τις τράπεζες την ώρα που τα λέει αυτά συνεχίζει με φανατισμό στην ίδια γραμμή. 
Η κυπριακή κοινωνία ασφυκτιά βλέποντας την κατάσταση να γίνεται ολοένα και χειρότερη. Η παιδεία και η υγεία βρίσκονται σε οριακά σημεία. Η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός που καθοδηγούν ενίοτε κυβερνητικούς χειρισμούς  προκαλούν κρίσεις σε αυτούς τους νευραλγικούς τομείς.
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κατάπτωσης στην κυπριακή κοινωνία. Τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής διαδέχονται το ένα το άλλο, η απροκάλυπτη εξυπηρέτηση συμφερόντων θυσιάζει στο βωμό της το περιβάλλον, την ιστορία του τόπου, ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, την κοινωνία ολόκληρη. Έχουμε δυσφημιστεί παγκόσμια για τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής, με τους δείκτες και τις αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών να μας δαχτυλοδείχνουν.
Για μήνες συζητούμε τ’ αυτονόητα. Ότι ο Πρόεδρος, ο Πρόεδρος κάθε κράτους, οφείλει να σέβεται το θεσμό που υπηρετεί∙ τον κόσμο που τον ψήφισε∙ οφείλει να κρατά ψηλά την έννοια της πολιτικής ηθικής και να μη γίνεται φορέας εξυπηρέτησης συμφερόντων. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να μην μπορεί να το αντιληφθεί αυτό ή να μην τον ενδιαφέρει. Γι΄αυτό και ακούσαμε από πλευράς του τις δικαιολογίες του για τις δοσοληψίες του με τον Σαουδάραβα επενδυτή. 
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η απαίτηση από τους κυβερνώντες, τον ΔΗΣΥ και τα πολιτικά τους στελέχη είναι να μην μιλούμε. Να μη συζητούμε τίποτε απ΄όλα αυτά, να μην τους χαλάμε την εικόνα που κτίζουν για τον εαυτό τους. Θάμαι ξεκάθαρος για πολλοστή φορά. Να το ξεχάσουν.
Είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε μπροστά για να σταματήσει αυτή η κατηφόρα. Να ανακόψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές. Για να ξεκολλήσουμε από το βάλτωμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της αναξιοκρατίας, του νεποτισμού και της διαπλοκής που μας κρατούν στάσιμους.
Η νέα γενιά του τόπου αξίζει μια άλλη Κύπρο.
Εδώ θέλουμε να εστιαστεί ο προσυνεδριακός διάλογος.
Εδώ φιλοδοξούμε να επικεντρωθεί η προσοχή όλων των συνομιλητών μας.
Στον επανασχεδιασμό της οικονομίας και ενός αποτελεσματικού και κοινωνικά ευαίσθητου κράτους.
Στη δικαιότερη κατανομή των βαρών και του παραγόμενου πλούτου. Στην υιοθέτηση κινήτρων για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.
Στη στήριξη των μικρομεσαίων,  στην ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και την επανασύσταση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα με στόχο την προστασία των αγροτών, των μικρομεσαίων, των οικονομικά ασθενέστερων και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Στη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης με αύξηση της επένδυσης στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας για βελτίωση της παραγωγικότητας.
Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής που θα διασφαλίζει την αντιμετώπιση της φτώχειας, την άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας, την ολόπλευρη στήριξη όσων έχουν ανάγκη.
Στην ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων μετά από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκαν την τελευταία επταετία.
Στη διασφάλιση δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής υγείας για όλους. Παιδείας που θα προάγει τη γνώση, την κριτική σκέψη, τα ιδανικά και τις αξίες μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας.
Στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας∙ την υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών που θα είναι απόλυτα συμφιλιωμένες με το περιβάλλον.
Στην ηθική και υλική ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού, των γραμμάτων, της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στη δημιουργία προϋποθέσεων για να αναπτύξουν οι νέοι άνθρωποι του τόπου μας το ταλέντο τους που το καταπνίγουν σήμερα η λιτότητα, η γραφειοκρατία και η αδιαφορία των αρχόντων.
Στην προαγωγή της ισοτιμίας ανδρών και γυναικών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων παντού.
Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε με το κομματικό σύνολο, αλλά και την κοινωνία. Για κάποια από αυτά έχουμε επεξεργασμένες θέσεις ενώ για κάποια άλλα επεξεργαζόμαστε.
Τέτοια είναι:
·         Δίκαιο Φορολογικό σύστημα
·         Ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας
·         Καταρτισμό νέας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής
·         Εκσυγχρονισμό του κυπριακού μεταποιητικού τομέα
·         Επέκταση του επιδόματος ανεργίας
·         Επαναφορά, ενίσχυση και επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων
·         Προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση
·         Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας 
·         Στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους
·         Λήψη της άδειας πατρότητας και μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Παραχώρηση άδειας πατρότητας και χωρίς να είναι προϋπόθεση η τέλεση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης
·         Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας
·         Μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών
·         Πλήρη κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας
·         Προώθηση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής υγείας
·         Αλλαγή της οργανωτικής δομής του Υπουργείου Υγείας, ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις του ΓεΣΥ
·         Αναβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες αντιμετώπισης ατόμων με ειδικές ανάγκες και των παραπληγικών
·         Δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων
·         Θεσμική αναβάθμιση όλων των κρατικών περιβαλλοντικών δομών
·         Ενιαία διαχείριση των υδάτων
·         Κύπρο Ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς
·         Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον Πολιτισμό με έμφαση στη στήριξη, προβολή και προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας
Ωστόσο πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν ότι τίποτε δεν θα είναι χτισμένο σε στέρεες βάσεις αν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο. Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα που με τη συνεπή και διαχρονική του πολιτική στο Κυπριακό κρατά την ελπίδα ζωντανή, κινητοποιεί το λαό, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους στον αγώνα για την απελευθέρωση, την επανένωση και την ειρήνη.
Χρειάζεται να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η μισή Κύπρος δεν είναι αρκετή. Ότι η Τουρκία δεν θα μας χαριστεί. Έχει μόνιμο της στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου. Έχει ήδη αποδείξει ότι επιδιώκει επιρροή πέραν από τα σύνορα της, στο οικονομικό αλλά και στο γεωπολιτικό πεδίο. Γι’ αυτό και πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να πάψουν να κοιτάζουν αυτάρεσκα τον εαυτό τους στον καθρέφτη, αλλά να κοιτάξουν έξω. Η Κύπρος, θύμα εισβολής και πολύχρονης κατοχής, βρίσκεται στην καρδιά των ανταγωνισμών στην περιοχή μας, βασικοί παίκτες των οποίων είναι ισχυρά κράτη.
Η ένταση των ανταγωνισμών δυναμώνει και εκφράζεται πλέον ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα. Δύο λοιπόν πράγματα πρέπει να γίνουν για να μην γίνει η Κύπρος -ξανά- θύμα αλλότριων συμφερόντων. Το πρώτο είναι να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη από την αδιέξοδη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. Πλέον δεν είναι θέμα διαμάχης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης. Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα που είχε στο κυπριακό και στα ενεργειακά η εξωστρεφής πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε ο μ. Δημήτρης Χριστόφιας και τα αποτελέσματα που έχει η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ν. Αναστασιάδης. Αντί να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό μας πλούτο ως εργαλείο για βελτίωση της γεωστρατηγικής μας θέσης, προώθηση του κυπριακού και παράθυρο προοπτικής για την οικονομία του τόπου, όπως είχε κάνει ο προκάτοχος του, τον χρησιμοποίησε ως επικοινωνιακό εργαλείο για εσωτερική κατανάλωση. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα βιώνουμε όλοι σήμερα.  
Το δεύτερο, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν πρέπει να αφήσει το Κυπριακό μέσα στη δίνη των εντάσεων. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να κάνει τα λόγια πράξη ώστε να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις βασισμένες στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στις συγκλίσεις και στα όσα συμφωνήθηκαν μέχρι σήμερα. Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, με δική της πλέον αποκλειστική ευθύνη, θα παραμείνει ο ταραξίας της περιοχής και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες.
Στον προσυνεδριακό διάλογο και κατ’ επέκταση και στο Συνέδριο θα συζητήσουμε και τα του οίκου μας. Δίχως φόβο, με τόλμη και με αυτοκριτική διάθεση. Θα κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα και θα συζητήσουμε λύσεις. Να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε ώθηση στο Κόμμα και στο κίνημα μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε. Γιατί δυνατότητες έχουμε και αυτό το γνωρίζουμε και εμείς, το αναγνωρίζουν και οι φίλοι μας, το φοβούνται και αντίπαλοι μας.
Να κοιτάξουμε το Α και το Ω της ύπαρξης και της λειτουργίας μας. Το οργανωτικό μας επίπεδο, ξεκινώντας από τις Κομματικές Ομάδες Βάσης. Να δούμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες, να δούμε τις αιτίες αλλά κυρίως, να απαντήσουμε στο πώς πρέπει να δράσουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον οι κομματικές ομάδες δεν γίνονται για ενημέρωση, γίνονται για συζήτηση, προβληματισμό και δράση. Εδώ πρέπει να εστιάσουμε ως προς τη λειτουργία τους.
Τα καθοδηγητικά σώματα μπορούν και πρέπει να διατηρούν ζωντανή την επαφή με τις κομματικές ομάδες, να επιδιώκουν τη συζήτηση, να ακούνε τη βάση, να αφουγκράζονται τις απόψεις, τις ανάγκες, τις επιδιώξεις και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για να γίνεται η πολιτική ζύμωση δράση και να υλοποιείται.
Εξίσου σημαντική πτυχή είναι η πολιτική και καινοτόμα δράση μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το οξυγόνο μας. Που προϋποθέτει συστηματική και ολόχρονη επαφή με τον κόσμο, τα οργανωμένα σύνολα, τα κοινωνικά κινήματα. Είμαστε ο πολιτικός χώρος των αγώνων, των αλλαγών, της προόδου και των διεκδικήσεων. Δεν επαναπαυόμαστε όμως στην πλούσια ιστορία μας. Φιλοδοξούμε να γράψουμε καινούρια. Βγαίνοντας μπροστά, μαζί με τους πολλούς, για τους πολλούς.  
Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να προβληματιστούμε και πώς βελτιώνουμε την παραγωγή πολιτικής. Τίθενται μπροστά μας ζητήματα σύγχρονα, περίπλοκα, σύνθετα. Τα Βοηθητικά Γραφεία του Κόμματος έχουν την ευθύνη να δώσουν πολιτικές απαντήσεις. Τα πλείστα έχουν μπροστά τους απεριόριστο πεδίο δράσης και ανεξάντλητες δυνατότητες. Είναι δεξαμενές σκέψης, με ανοικτές πόρτες και για ανθρώπους που δεν είναι οργανικά συνδεδεμένοι με τον Κόμμα αλλά μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.
Στις πρώτες θέσεις των στόχων μας είναι και η ενίσχυση της ιδεολογικής δουλειάς. Είναι πολλοί που πιστεύουν ότι για εμάς ιδεολογική δουλειά σημαίνει στείρα αποστήθιση συνθημάτων, κανάλιασμα της σκέψης. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι το άνοιγμα των οριζόντων της σκέψης, άρα και της πράξης. Είναι η καλλιέργεια της ταξικής συνείδησης των στελεχών και των μελών μας για να έχουν άποψη και συμμετοχή, αντίληψη πατριωτική αλλά και διεθνιστική και δράση ουσιαστική που να ανοίγει δρόμους για το λαό και την κοινωνία.
Το ΑΚΕΛ δεν θα ήταν ένα Κόμμα με σχεδόν ένα αιώνα ζωής, αν δεν τολμούσε, αν δεν πρωτοπορούσε.
Είμαστε το Κόμμα που διαχρονικά εμπιστεύεται νέους ανθρώπους. Η ανανέωση είναι για το Κίνημα ολόκληρο, ζωοδόχος πηγή.
Είμαστε το Κόμμα που μπήκε μπροστά να διεκδικήσει για τις γυναίκες σε μια εποχή που αυτό θεωρείτο σκανδαλώδες. Η ισοτιμία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων, οι προοδευτικές τομές στο κράτος και στην κοινωνία είναι για εμάς προτεραιότητες.
Είμαστε το Κόμμα που άνοιξε τις πόρτες των τεχνών, του πολιτισμού, του θεάτρου και της επιστήμης για την πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας. Γιατί πιστέψαμε και πιστεύουμε στις αστείρευτες δυνάμεις της δημιουργίας των ανθρώπων του τόπου.
Είμαστε το Κόμμα που μίλησε πρώτο για το περιβαλλοντικό ζήτημα, για το πόσο πολιτικό θέμα είναι το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Γιατί η οικολογία είναι κομμάτι της ταυτότητας μας.
Είμαστε το Κόμμα που ένωσε το λαό κάτω από το σύνθημα της απελευθέρωσης, της επανένωσης, της ειρήνης, του κοινού του μέλλοντος. Γιατί έχουμε πολιτική πρόταση για το αύριο της Κύπρου που πάει μακρύτερα από τις επόμενες εκλογές. Γιατί έχουμε όραμα για τις επόμενες γενιές.
Όλα αυτά και άλλα τόσα θέλουμε να είναι η αφετηρία της συζήτησης την οποία θέλουμε να έχουμε εντός και εκτός Κόμματος. Δεν θέλουμε να μείνουν απλώς λόγια στα χαρτιά. Αλλά να γίνουν σκέψη, φωνή και δράση όλων αυτών που είναι η πηγή της δύναμης μας: των πολλών.       
PREV

Ομιλία ΓΓ ΑΚΕΛ στην παρουσίαση των Θέσεων της Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς το 23ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

NEXT

Δήλωση ΓΓ Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας