Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Απαντήσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις Προεδρικές Εκλογές και την ακρίβεια

Απαντήσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις Προεδρικές Εκλογές και την ακρίβεια

Προεδρικές Εκλογές

Πώς προχωρεί η προσπάθεια του ΑΚΕΛ για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου;

Όπως έχουμε πει ο τόπος χρειάζεται αλλαγή γιατί η διακυβέρνηση του Συναγερμού έχει προκαλέσει μία σειρά από πολύ σοβαρά αδιέξοδα σε πολύ σημαντικούς τομείς που καθορίζουν την πορεία του τόπου και του λαού. Για να πετύχουμε αυτή την αλλαγή, για να μεγιστοποιήσουμε τις οποίες προϋποθέσεις και πιθανότητες υπάρχουν, και υπάρχουν, για να πετύχουμε την αλλαγή. Επιδιώκουμε να έχουμε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με όλους εκείνους οι οποίοι συμμερίζονται μαζί μας, την ανάγκη που υπάρχει για να πετύχουμε την αλλαγή. Μία αλλαγή με προοδευτικούς όρους και προοδευτικό πρόσημο. Επομένως επίκειται μία νέα συνάντηση που θα έχουμε με το Δημοκρατικό Κόμμα για να συνεχίσουμε το διάλογο που έχουμε αρχίσει και ασφαλώς θα επιδιώξουμε να έχουμε συνάντηση και μετά άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ βρισκόμαστε τώρα.

Πότε θα είναι η συνάντηση με το ΔΗΚΟ

Δεν έχει διευθετηθεί ακόμα. Σύντομα θα γίνει αυτή η συνάντηση, απλώς το κάθε κόμμα κάνει τη δική του προεργασία. Δεν έχουμε ακόμα μιλήσει με τα υπόλοιπα κόμματα, μόλις μιλήσουμε θα μπορέσουμε να τα διευθετήσουμε και θα σας ενημερώσουμε.

Ονόματα στο τραπέζι θα υπάρχουν σε αυτή τη δεύτερη συνάντηση;

Αυτό θα το δούμε για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα επειδή ακόμα είμαστε στην προκαταρκτική συζήτηση στο πλαίσιο σε συναινέσεις και συγκλίσεις τις οποίες θα πρέπει να συζητήσουμε. Κάποια στιγμή θα μπουν και τα ονόματα, δεν είμαι βέβαιος ότι θα είναι στην επόμενη συνάντηση αλλά κάποια στιγμή θα μπούμε και σε αυτή τη συζήτηση. Προεδρικές εκλογές χωρίς ονόματα δεν μπορείς να κάνεις.

Είστε έτοιμοι να υποχωρήσετε ως ΑΚΕΛ στο όνομα του προέδρου του ΔΗΚΟ ως υποψήφιου

για την προεδρία;

Αυτά τα έχουμε πει, είναι γνωστή η θέση του ΑΚΕΛ και από εκεί και πέρα ότι πούμε θα το συζητήσουμε πρώτα με τους εν δυνάμει συνεργάτες μας.

Ακρίβεια

Για την πρόταση του ΑΚΕΛ για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ο ΥΠΟΙΚ στο ΡΙΚ πρόσφατα εξήγησε ότι σε περίπτωση που αυτή τη στιγμή τεθεί οροφή στις τιμές των καυσίμων, σε περίπτωση που αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, ενδέχεται να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά πώς το σχολιάζετε αυτόν;

Αυτό το οποίο εμείς έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πρώτα από όλα η αισχροκέρδεια η οποία συνήθως εμφανίζεται όταν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και δεν είναι μόνο στα καύσιμα είναι και αλλού, και δεύτερο το πλαφόν χρησιμοποιείται όχι μόνο σε περίπτωση αισχροκέρδειας αλλά και σε περίπτωση που χρειάζεται να ανακουφίσεις τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όταν παρατηρείται ραγδαία αύξηση των τιμών. Και επειδή είναι φανερό ότι θα ακολουθήσει μία ραγδαία αύξηση των τιμών η κυβέρνηση οφείλει να ενεργήσει τόσο για την προστασία της οικονομίας και της κοινωνίας όπως επίσης θα πρέπει να δει πώς αντιμετωπίζει και την αισχροκερδια και επαναλαμβάνω όχι μόνο στα καύσιμα αλλά έχουμε και άλλα αγαθά στα οποία έχουμε πρόβλημα. Για παράδειγμα τι γίνεται με τα σιτηρά; Έκλεισε η κυβέρνηση την επιτροπή σιτηρών, άφησε το θέμα των σιτηρών που είναι στρατηγικής σημασίας σε ένα ολιγοπώλιο, είναι φανερό ότι δεν έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση να εφαρμοστεί ο νόμος που αφορά στα στρατηγικά αποθέματα. Θα πρέπει να δει τι κάνει  η κυβέρνηση. Δική της ευθύνη είναι.

Εμείς προτείναμε μία σειρά από μέτρα και όχι μόνο για χρησιμοποίηση του πλαφόν το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί την ώρα που πρέπει, αλλά και για άλλα πράγματα τα οποία αφορούν τη τιμή του ηλεκτρισμού, για προστασία για την τιμή άλλων αγαθών, για να δώσουμε τη δυνατότητα στην Κύπρο να εξασφαλίσει την προοπτική σε σχέση με την εξασφάλιση μιας σειράς από πρώτες ύλες και από άλλα αναγκαία αγαθά που έχουμε αυτά είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης να τα διασφαλίσει.

θέλω να υπενθυμίσω απλά ότι εμείς εδώ και πολύ καιρό φωνάζουμε για την ακρίβεια διότι η κυβέρνηση καλλιεργεί την εντύπωση ότι τώρα θα προκύψει ακρίβεια εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Η ακρίβεια έχει καιρό που καλπάζει, θα γίνει πιο έντονη τώρα εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, είναι φανερό ότι θα γίνει τούτο, επομένως χρειάζεται πρώτα από όλα η κυβέρνηση να γρηγορεί και να προσπαθεί να λειτουργεί πάντοτε προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Πήρε δύο συγκεκριμένα μέτρα, εμείς είπαμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όμως δεν αρκούν. Θα χρειαστεί να ληφθούν και άλλα. Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι έχουμε προτάσεις περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας φωνάξει για να πούμε και τις απόψεις μας.

Η κυβέρνηση παρήγγελλε 36 τόνους σιτηρά από το εξωτερικό, άρα έκανε κάποια κίνηση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ρωτηθεί, από τον Οκτώβριο που τέθηκε το ζήτημα τι έκανε; Το ΑΚΕΛ από τον Οκτώβριο είπε στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα σιλό που υπάρχουν στη Λεμεσό και να συζητήσει με τους τρεις εισαγωγείς και από τότε να εξασφαλίσει τα στρατηγικά αποθεματικά. Προφανώς η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε και τώρα τρέχει να εξασφαλίσει και πήγες, γιατί έχει πρόβλημα με την Ουκρανία και τη Ρωσία, σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Κάποια στιγμή θα μας πει κιόλας για όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία χθες έθεσαν στην Επιτροπή Γεωργίας ξανά οι πρωταγωνιστές και η κυβέρνηση σε πολλά ζητήματα από αυτά δεν είχε απαντήσεις. Η επικοινωνία που κάνει η κυβέρνηση για εσωτερική κατανάλωση φτάνει μέχρι σε ένα σημείο. Από κει και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα. Εμάς μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα έγκαιρα. Το ΑΚΕΛ από τότε έκανε προτάσεις, η κυβέρνηση τώρα ανακάλυψε ότι έχει πρόβλημα με την ακρίβεια ότι έχει πρόβλημα και με τα σιτηρά. Εάν λειτουργούσε προληπτικά, τότε ενδεχομένως να ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω για να μην αρχίσει η κυβέρνηση να κατηγορεί διαστρεβλώνοντας τα όσα λέμε. Δεν είπαμε ποτέ ότι το πρόβλημα της ακρίβειας εξολοκλήρου προέκυψε σαν αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών. Είναι φανερό ότι υπήρχαν αυξήσεις σε βασικά αγαθά διεθνώς εδώ και αρκετούς μήνες, είναι από τότε που έπρεπε να ενεργήσει η κυβέρνηση και δεύτερο κατά έναν άλλο μέρος, αυξήσεις σε αγαθά όπως ηλεκτρισμός και τα καύσιμα εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είτε δεν πήρε έγκαιρα τις αποφάσεις που θα έπρεπε να πάρει είτε πήρε λανθασμένες αποφάσεις. Πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ρύπους. Θέλετε να σας πω πόσες φορές έχει επαναλάβει η κυβέρνηση από το 2013 ότι θα φέρει φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και γιατί δεν έφερε και πόσα πληρώνουμε; Αυτή την ευθύνη ποιος την έχει;

Η αντιπολίτευση που φώναζε ή η κυβέρνηση που κάθε χρόνο δεσμευόταν να φέρει Φυσικό Αέριο και ακόμα θα φέρει;

Επομένως δεν θέλουμε αυτή την ώρα να φαίνεται -και δεν το κάνουμε- ότι θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση για να κάνουμε κριτική. Δεν είναι κριτική που κάνουμε, κάνουμε προτάσεις αλλά η κυβέρνηση αυτές τις προτάσεις δεν δέχτηκε καν να τις συζητήσει. Όταν καταφέραμε να περάσουμε μέσα από τη Βουλή τη μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% δεν είναι η κυβέρνηση που ανέφερε το νόμο στο Ανώτατο;

Όταν μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα τον τερματισμό του τέλους του μισού σεντ την κιλοβατώρα για την σκοπούς των ΑΠΕ γιατί η κυβέρνηση δεν το συζήτησε;

Όποτε κάνουμε μία πρόταση η κυβέρνηση έρχεται και την απορρίπτει και λέει ότι λίγο πολύ δεν γνωρίζουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να μας κρίνει. Με προτάσεις πάμε. Και όταν ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών για να συζητήσουμε την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται είναι για να συμβάλουμε στον προβληματισμό και για να καταθέσουμε προτάσεις. Και αυτό το κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Με πολλή ευθύνη και έγνοια για το τι θα γίνει στον τόπο.

09/03/2022

PREV

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά την επίσκεψη του στο Ινστιτούτο Κύπρου

NEXT

Αυτή η κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη