Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών είναι Αναστασιάδης ή Μαυρογιάννης

Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών είναι Αναστασιάδης ή Μαυρογιάννης

Οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και δημοσιοποιούνται τους τελευταίους μήνες καταγράφουν σαφώς μια ανοδική τάση στα ποσοστά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, αν και παρουσιάζει κάμψη, παραμένει σταθερά πρώτη επιλογή. Οι μετρήσεις δείχνουν επίσης ένα μπρα ντε φερ μεταξύ Αβέφωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση.

Επιβεβαιώνεται η επιλογή μας

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι δεν είναι καθαρή η εικόνα για το αν θα περάσει στον δεύτερο γύρο ο Αβέρωφ Νεοφύτου ή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Έχετε την ίδια εκτίμηση;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις και αυτές θα πρέπει να αξιολογούμε. Το πού θα κινηθούν τελικά τα ποσοστά όλων των υποψηφίων θα το αποφασίσουν οι πολίτες στις κάλπες.

Υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένες ενδείξεις.

Σε όλες τις δημοκοπήσεις βλέπουμε κάποια στοιχεία που θεωρούμε ότι επιβεβαιώνουν την επιλογή που έχουμε κάνει ως ΑΚΕΛ. Το πρώτο είναι ότι, από την ημέρα που εξαγγέλθηκε η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη έχει μια συνεχή τάση ανόδου. Επίσης, η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη πετυχαίνει υψηλή συσπείρωση του ΑΚΕΛ και έχει πολυσυλλεκτικότητα, γιατί έχει εισροές από πολλούς κομματικούς χώρους, αλλά και από ανένταχτους πολίτες. Σημαντικό θεωρούμε ακόμα ότι, η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη δείχνει να στηρίζεται και από πολίτες που απείχαν από τις εκλογές, και όπως είναι γνωστό η αποχή τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ υψηλή. Αυτά τα δεδομένα μάς δημιουργούν την ισχυρή πεποίθηση ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όχι μόνο θα είναι στον δεύτερο γύρο, αλλά έχει και πολύ καλές προοπτικές να κερδίσει τις εκλογές.

Δεν είχα άλλη θέση

Επειδή είπατε ότι οι τάσεις «επιβεβαιώνουν την επιλογή μας», θα σας πως ότι κυκλοφορεί ευρέως ο ισχυρισμός ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν ήταν επιλογή του γενικού γραμματέα του κόμματος. Επιβεβαιώνεται αυτούς τους ισχυρισμούς;

Όχι βεβαίως. Κατά τις διαδικασίες που ακολουθήσαμε στο κόμμα συζητήσαμε διάφορα ονόματα και έχουμε καταλήξει συλλογικά και με πολύ καλή τεκμηρίωση στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Δεν επιβεβαιώνω λοιπόν ότι δεν ήταν επιλογή του γ.γ.. Από την ηγεσία του κόμματος, οι μόνοι που είχαν την πιο μακρά γνωριμία και συνεργασία με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ήμουν εγώ και ο Τουμάζος Τσιελεπής, λόγω ενασχόλησης με το Κυπριακό.

Δεν θέλαμε κομματικό

Πριν γίνει η επιλογή, σας δημιούργησε προβληματισμό το γεγονός ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν ανήκει στον στενό πολιτικό χώρο του ΑΚΕΛ;

Δεν θα κρύψω ότι αρχικώς υπήρχαν κάποιοι που έθεταν ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά αυτό αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα γιατί είναι καθαρή η επιχειρηματολογία. Αν θέλαμε να προβάλουμε μια κομματική υποψηφιότητα δεν θα είχαμε πρόβλημα να την προβάλουμε. Ήταν όμως φανερό – και μέσα από τις μετρήσεις που κάνουμε, αλλά και από τις αντιλήψεις που υπάρχουν, λόγω και της συγκεκριμένης συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε, όπως και λόγω των συσχετισμών δυνάμεων – δεν θα είχε προοπτική να κερδίσει τις εκλογές μια ΑΚΕΛική υποψηφιότητα. Επιλέξαμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτό που το ΑΚΕΛ έκανε διαχρονικά στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις στις προεδρικές εκλογές.

Αν θέλετε εξηγήστε το σκεπτικό.

Δηλαδή, αναζητήσαμε έναν υποψήφιο έξω από τον χώρο του ΑΚΕΛ, με προοδευτικές προσεγγίσεις, σε σχέση με τα μείζονα ζητήματα της Κύπρου και της κοινωνίας της. Έτσι, μπορούμε να ξεπερνάμε και τα όποια εμπόδια προκαλούνται στις αντιλήψεις ανθρώπων που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς και κομματικούς χώρους και τους διευκολύνουμε να επιλέξουν τον υποψήφιο που στηρίζουμε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το επιτελείο του επικρίνουν για αυτό τον λόγο το ΑΚΕΛ. Υποστηρίζουν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου προβάλλει την υποψηφιότητά του καθαρά, ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ενώ το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα αναζητούν υποψήφιους που δεν ανήκουν στο κομματικό τους χώρο, κάτι που, κατά την άποψη του ΔΗΣΥ, δείχνει αδυναμία.

Κάθε άλλο παρά αδυναμία είναι. Το ΑΚΕΛ αναζητεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να επιτευχθεί αυτό που θέλει και απαιτεί η μεγάλη πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας, που είναι ο τερματισμός της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και η αλλαγή πορείας. Αυτό είναι το ζητούμενο και γι’ αυτό το ΑΚΕΛ καλεί, με την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, τους πολίτες που θέλουν αλλαγή να συστρατευτούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ρεαλιστική πιθανότητα εκλογής

Αυτό είναι το ζητούμενο αυτών των εκλογών;

Το διακύβευμα στις εκλογές είναι ξεκάθαρο. Ή Αναστασιάδης ή Ανδρέας Μαυρογιάννης. Γιατί είτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκλεγεί είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πραγματικότητα θα έχουμε τις πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη, από τις οποίες η πλειοψηφία του κόσμου θέλει να απαλλαγεί. Η μόνη υποψηφιότητα που πρεσβεύει την προοδευτική αλλαγή με προτάσεις και έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, είναι αυτή του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Τα κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι αυτά που ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Γιατί δεν βρήκατε μια κοινή υποψηφιότητα αφού ο στόχος είναι η αλλαγή;

Διαβουλευτήκαμε με αυτά τα κόμματα, γιατί έλεγαν πως θέλουν αλλαγή και πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος έλεγε ότι είναι η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ. Ωστόσο επέλεξαν ένα βασικό γρανάζι της κυβέρνησης, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που δηλώνει Συναγερμικός, δηλώνει πως αυτή η κυβέρνηση είναι καλή και θέλει να συνεχίσει τις πολιτικές της. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν όλοι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως αντιπολίτευση και θέλουν αλλαγή, είναι γιατί υποστηρίζουν κάποιον που δηλώνει ευθαρσώς ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη. Μ’ αυτό τον τρόπο, εγκλωβισμό στην παρούσα κατάσταση θα έχουμε και όχι αλλαγή.

Να απομονωθεί το ΕΛΑΜ

Ξέρω πως θα μου πείτε ότι είναι θεωρητικό το ερώτημα. Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ασκήσει πολιτική με την οποία θα παίρνει αποστάσεις από την πολιτική Αναστασιάδη, θα διατηρήσετε τον ίδιο τόνο αντιπολίτευσης; Θα τον θεωρείτε και πάλι ως Νίκο Αναστασιάδη με άλλο πρόσωπο;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει πει ότι θα τους βάλει όλους στην κυβέρνηση, χωρίς να εξαιρεί ούτε το ΕΛΑΜ…

Είπε ότι θα ακούσει και το ΕΛΑΜ.

Θα συζητήσει γιατί το θέλει στην κυβέρνηση. Μπορεί το ΕΛΑΜ να μη δεχθεί. Αναμένω πως και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα κάνει το ίδιο, από τη στιγμή που έχει τη δύναμη να καθορίζει στο ΕΛΑΜ τι να ψηφίσουν, όπως έκανε για την προεδρία της Βουλής. Η ανεξάρτητη και υπερκομματική υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι η μόνη οδός για να αλλάξουν τα πράγματα. Από κει και πέρα, αν το ΚΕΛ δεν κερδίσει τις εκλογές, αντιπολίτευση ξέρει να κάνει, όχι για χάρη της αντιπολίτευσης, αλλά για να αντιμετωπίσουμε όσα θεωρούμε ότι δεν βάζουν τη Κύπρο και την κοινωνία της στη σωστή κατεύθυνση, στον σωστό δρόμο.

Αναφερθήκατε στον ρόλο του ΕΛΑΜ επικρίνοντας όσους αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ωστόσο, όλα τα κόμματα συνδιαλέγονται με το ΕΛΑΜ, είτε στο πλαίσιο της Βουλής, είτε στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ.

Εμείς εκεί και όπου μπορούμε προσπαθούμε να μην συνδιαλεγόμαστε. Στη Βουλή δεν συνδιαλεγόμαστε και μάλιστα είχαμε πρωτοστατήσει, στο πρότυπο αυτών που κάνει το Ευρωκοινοβούλιο, για αποκλεισμό της ακροδεξιάς. Κάποιοι είχαν διαφορετικές απόψεις.

Εννοείτε από τις Επιτροπές της Βουλής;

Ναι, από τις Επιτροπές. Από το παράθυρο δόθηκε μια ad hoc Επιτροπή στο ΕΛΑΜ, την οποία τη λειτουργεί ως να είναι Επιτροπή, αλλά εμείς δεν συμμετέχουμε. Θεωρούμε πως τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να είναι απέναντι από την ακροδεξιά. Πολλές φορές βλέπουμε τη Δεξιά, και κυρίως τον Συναγερμό, να χρησιμοποιεί το ΕΛΑΜ ως εφεδρεία.

Μύθος η επιλογή αντιπολίτευσης

Ακούστηκε μέσα στα πολλά και ότι το ΑΚΕΛ ουσιαστικά δεν θέλει να κυβερνήσει αλλά κάνει επιλογές για να βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Λέγεται και αυτό. Ο στόχος μας δεν είναι να είμαστε αντιπολίτευση. Ακριβώς το αντίθετο. Αν θέλαμε να μείνουμε αντιπολίτευση θα κάναμε κομματική επιλογή. Επειδή θέλουμε να αλλάξει σελίδα η Κύπρος έχουμε κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή που δημιουργεί προοπτικές να κερδηθούν οι εκλογές.

Θα μείνω λίγο ακόμα στο θεωρητικό επίπεδο. Υπάρχει η εκτίμηση πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχουμε κομματικές αναταράξεις, είτε στο ΑΚΕΛ αν δεν εκλεγεί ο Α. Μαυρογιάννης, είτε στον ΔΗΣΥ αν δεν εκλεγεί ο Α. Νεοφύτου, είτε στα κόμματα που στηρίζουν τον Ν. Χριστοδουλίδη. Θα σας ρωτήσω για το ΑΚΕΛ, αν βλέπετε κομματικούς τριγμούς σε περίπτωση μη εκλογής Μαυρογιάννη.

Εντελώς ειλικρινά, αυτό που μας απασχολεί τώρα δεν είναι το ΑΚΕΛ. Μας απασχολεί τι θα γίνει με την Κύπρο και την κοινωνία μας που διολισθαίνει στα προβλήματα και τα αδιέξοδα. Απευθυνόμενος στον κόσμο του ΑΚΕΛ, αλλά και στον κόσμο που αυτοπροσδιορίζεται στην Αριστερά, έχω να πω ότι σε αυτές τις εκλογές δεν είναι η τύχη του ΑΚΕΛ και όλων ημών που θα κριθεί. Το διακύβευμα είναι αν θα συνεχίσουμε στον κατήφορο ή αν θα γυρίσουμε σελίδα. Μέσα από αυτό τον φακό θα πρέπει να κρίνουμε τις εκλογές.

Καμία φυγόκεντρη τάση

Παρατηρείτε φυγόκεντρες τάσεις στο ΑΚΕΛ με την αποχή κάποιων στελεχών από την προεκλογική μάχη;

Όχι, δεν παρατηρούμε τέτοιες τάσεις. Οι διαδικασίες σε ένα οργανωμένο σύνολο, όπως είναι το ΑΚΕΛ, γίνονται γιατί φυσιολογικά για τα μικρά και ιδιαίτερα τα μεγάλα ζητήματα πολλές φορές υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ένα κόμμα όμως για να μπορεί να λειτουργεί πρέπει να έχει μια άποψη και μία πρόταση. Διαφορετικά θα είναι λέσχη συζητήσεων. Είναι πολύ λογικό και απαραίτητο, όταν ληφθούν οι αποφάσεις, όλοι να στρατεύονται στην προσπάθεια υλοποίησής της. Θεωρώ ότι υπάρχει μια πολύ ικανοποιητική κατάσταση στο ΑΚΕΛ, ο κόσμος είναι στρατευμένος στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και στο τέλος θα κριθούμε όλοι και συλλογικά, αλλά και ατομικά για το τι έχουμε κάνει σε αυτή την προσπάθεια.

Απέναντι στη ρωσική εισβολή

Η διεθνής κατάσταση, ιδιαιτέρως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει συνθήκες ενός νέου Ψυχρού Πολέμου…

Θερμού πολέμου στην Ουκρανία…

Μιλώ για τις χώρες που βρίσκονται στον περίγυρο. Η παρούσα κυβέρνηση έχει ταχθεί ανοιχτά στην πλευρά της Δύσης. Διαφωνείτε με αυτή την επιλογή;

Για να είμαστε εντελώς ρεαλιστές και ειλικρινείς, δεν μπορεί μια χώρα η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, σε αυτά τα ζητήματα να εμφανίζεται από την άλλη πλευρά. Επίσης, η Κύπρος χρειάζεται να είναι συνεπής με αυτά που λέει για τον εαυτό της. Πρέπει να είμαστε συνεπείς με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους κ.λπ. Συνεπώς, σωστά καταγγέλθηκε και καταδικάστηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ίδιο έκανε και το ΑΚΕΛ και για αυτό ζητούμε να τερματιστεί η εισβολή και να δώσουμε χώρο στη διπλωματία για τη διευθέτηση των προβλημάτων. Χρειάζεται όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, χωρίς να απεμπολούμε τις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. Δηλαδή, την ίδια ώρα που υπερασπιζόμαστε τα ζητήματα αρχών, να δούμε πώς διατηρούμε κανάλια επαφών και δεν χαλούμε τις σχέσεις μας μαζί τους.

Διαφθορά και καπιταλισμός…

Είναι παραδεκτό ότι αντιμετωπίζουμε ζητήματα διαφθοράς. Ωστόσο, η κυβέρνηση λέει ότι είναι διαχρονικό φαινόμενο και σήμερα εμφανίζεται ως διογκωμένο γιατί πλέον υπάρχει διαφάνεια και αποκαλύπτονται τέτοια ζητήματα.

Καμία αμφιβολία πως υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα και συστημική διαφθορά. Για να ιδεολογικοποιήσω και λίγο το ζήτημα, η διαφθορά και η διαπλοκή είναι μόνιμος συνοδός του καπιταλισμού. Δεν μιλάμε όμως με ιδεολογικούς όρους γιατί ο κόσμος θέλει να ξέρει τώρα τι γίνεται…

Διαφθορά υπήρχε και στον υπαρκτό σοσιαλισμό

Βεβαίως υπήρχε, και ήταν μία από τις πιο σημαντικές στρεβλώσεις στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα θετικά, αλλά κυρίως πρέπει να μαθαίνουμε από τα αρνητικά. Εκεί που δεν υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία υπάρχει και διαφθορά. Κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε και αυτά…

Μπορούμε να συζητήσουμε και για την Ομόνοια (γέλια).

Προτιμώ να το αποφύγω, ειδικά τώρα που δεν πάμε και τόσο καλά (γέλια).

Θεσμική η διαφθορά

Επανερχόμαστε στο θέμα της διαφθοράς στην Κύπρο.

Είναι γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση ανήγαγε τη διαπλοκή και τη διαφθορά σε θεσμικό φαινόμενο. Είναι και η ίδια μέρος του προβλήματος. Έχει κάνει τη σύγκρουση συμφέροντος επίσης θεσμική. Γεγονότα που είναι προφανή και σε άλλες χώρες, που ισχύουν οι κανόνες του κράτους δικαίου, θα ήταν αιτία για παραίτηση της κυβέρνησης, εδώ λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι ή δεν είναι σύγκρουση συμφέροντος, ο Πρόεδρος να προεδρεύει ενός Υπουργικού Συμβουλίου που έχει την ευθύνη να εγκρίνει αιτήσεις για υπηκοότητες και το γραφείο των θυγατέρων του ή γραφεία υπουργών ή γραφεία συνδεδεμένων συγγενικών προσώπων να στέλνουν αιτήσεις; Ασφαλώς και είναι σύγκρουση συμφέροντος. Εδώ συγκρούεται ο Πρόεδρος και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με το περιεχόμενο της χάρτας δεοντολογίας που είχαν υπογράψει και το 2013 και το 2018. Η χάρτα, αυτή μεταξύ άλλων, λέει ότι δεν πρέπει να αφήνουν ούτε μια σκιά να αιωρείται. Εδώ δεν μιλάμε για σκιά. Μιλάμε για καταιγίδα. Μας φτύνει η Ευρώπη και στην Κύπρο ο Πρόεδρος και ο Συναγερμός ανοίγουν ομπρέλες.

Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί τώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποκαλύπτονται τα σκάνδαλα και δεν συγκαλύπτονται;

Αντίθετα. Συγκαλύπτονται σκάνδαλα και δεν είναι τυχαίο που πορίσματα δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Τον Ιανουάριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πολύ αυστηρή απέναντι στην Κύπρο, σημειώνοντας σε δήλωση της κ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πως δεν μπορεί να υποσκάπτεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια δίνοντας διαβατήρια, γιατί το κυπριακό διαβατήριο, όπως και αυτά άλλων χωρών, είναι ευρωπαϊκά διαβατήρια. Και ποιος απάντησε; Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, πέραν του ότι απέδωσε σκοπιμότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξυπηρέτηση συμφερόντων των ανταγωνιστών της Κύπρου, ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί στην Κύπρο έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια. Όταν πλέον δεν μπορούσε να κουκουλωθεί το μεγάλο πρόβλημα, οι κυβερνώντες, μετά από ενάμιση χρόνο, ήρθαν να διακόψουν το πρόγραμμα. Άλλωστε, όπως προέκυψε και από την Επιτροπή Νικολάτου, τα μισά από τα διαβατήρια που δόθηκαν, περίπου 3.500, δόθηκαν παρανόμως ή παρατύπως.

Το πρόβλημα είναι μόνο οι πολιτογραφήσεις;

Όχι. Η διαπλοκή και η διαφθορά στην Κύπρο έχει απογειωθεί εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνώντων και σε άλλα επίπεδα, όπως συμβαίνει με το θέμα των παρακολουθήσεων, γι’ αυτό σε όλους τους δείκτες διεθνώς κατρακυλούμε. Γιατί αυτή η απογείωση ξεκίνησε από το 2013 και δεν υπήρξε πιο νωρίς; Επειδή ακριβώς είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που απογείωσε τη διαφθορά με τις πρακτικές, τις συμπεριφορές και τον αυταρχισμό και την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας.

Έμειναν 10 χρόνια πίσω

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι, αν και έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη λήξη της διακυβέρνησης Χριστόφια, γίνεται ακόμα επίκληση των «δεινών» που επισώρευσε εκείνη η πενταετία;

Αυτό που κάνουν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, δέκα χρόνια μετά να θυμούνται ακόμα τους προηγούμενους, αποτελεί ομολογία ότι αυτή η κυβέρνηση μόνο προβλήματα και αδιέξοδα έχει προκαλέσει. Αν είχαν κάτι ουσιαστικό να επιδείξουν οι κυβερνώντες, θα το έλεγαν χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να αναφερθούν στους προηγούμενους. Όσον αφορά στο γνωστό αφήγημα για την κυβέρνηση Χριστόφια, ότι δήθεν κατάστρεψε την οικονομία, είναι ο Νίκος Αναστασιάδης που έλεγε συνεχώς, πριν τις εκλογές του 2013, ότι δεν θα δεχθεί κούρεμα καταθέσεων γιατί αυτό αποτελεί καταστροφή για την οικονομία. Το κούρεμα καταθέσεων το έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν το έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Το ποιος κατάστρεψε, λοιπόν, την οικονομία είναι φανερό.

Λογοδοσία και έλεγχος

Άλλο το κράτος του1960, άλλο το κράτος του 2022. Νομίζετε ότι μπορεί να λειτουργεί το κράτος με θεσμούς οι οποίοι είναι ανέλεγκτοι και έχουν υπερεξουσίες;

Υπάρχει μια πολιτική δυσκολία, καθώς το Σύνταγμά μας είναι «δικοινοτικό» και είχαν ληφθεί υπόψη τα check and balances των δύο κοινοτήτων. Είναι φανερό ότι χρειάζονται συνταγματικές τροποποιήσεις με στόχο να ανταποκρίνεται το Σύνταγμα στις σημερινές συνθήκες. Ωστόσο, μας συγκρατεί η εκκρεμότητα του Κυπριακού και η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Μπορούν όμως να γίνουν θεσμικές αλλαγές χωρίς να καταργούμε το Σύνταγμα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Από μέρους του Ανδρέα Μαυρογιάννη έχουν γίνει προτάσεις για διαχωρισμό των εξουσιών του γενικού εισαγγελέα, ως δημόσιου κατηγόρου και νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, και για καθορισμό εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα… Πρέπει όμως να πω το εξής: Όσους θεσμούς και αν κάνεις, καθοριστικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας και η πολιτική βούληση του Προέδρου και της κυβέρνησης. Τώρα έχουμε μια κυβέρνηση που τα έβαλε σχεδόν με όλους του θεσμούς, πολλούς έχει καθυποτάξει και τους μετέτρεψε από θεσμούς άσκησης ελέγχου σε θεσμούς δικαιολόγησης και κάλυψης του Προέδρου και της κυβέρνησης, διότι έτσι ήθελε αυτή η κυβέρνηση, ο Συναγερμός και ο Πρόεδρος. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία πόσο έντιμος, πόσο ειλικρινής και πόσο αποφασισμένος είναι ο Πρόεδρος να πατάξει τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

PREV

Ας καταλάβει ο ΔΗΣΥ ότι το φαγοπότι της δεκαετίας τελειώνει σε μερικές μέρες

NEXT

Το δίλημμα των εκλογών είναι ολοκάθαρο: Αναστασιάδης ή Μαυρογιάννης;