Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για τις Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ
Οι δύο εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφορικά με τις Καλές Υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικού διαλόγου συνεχίζει να διευρύνει το χάσμα τόσο αναφορικά με το πώς οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν προς τα εμπρός όσο και ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ενώ, όμως, ο Γ.Γ. ορθά διαπιστώνει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους, αποφεύγει να αναφέρει ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, πιο απλά για λύση δύο κρατών, παραβιάζουν κατάφωρα το συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού.
Ο Γ.Γ. ορθά επισημαίνει ότι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου θα αποτελούσε σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που να οδηγεί σε λύση του Κυπριακού. Και πάλι όμως δεν αναφέρει ότι το εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Τατάρ και η Άγκυρα.
Σημαντική και τετραγωνικά σωστή είναι η θέση του κ. Γκουτέρες ότι είναι μεν σημαντική η δουλειά των τεχνικών επιτροπών και η θετική επίδραση των ΜΟΕ για οικοδόμηση εμπιστοσύνης αλλά μόνο η πραγματική πρόοδος στην προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών που να έχουν νόημα και να είναι προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα θα πείσει Κύπριους και ξένους ότι ένα ειρηνικό μέλλον στο νησί είναι εφικτό.
Αναμενόμενη ήταν η ανησυχία που εκφράζει ο Γ.Γ. για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων καθώς και η υπογράμμιση της ανάγκης για συμμόρφωση με τις σχετικές πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789. Ωστόσο, έχοντας υπόψη ότι αν εποικιστεί η Αμμόχωστος αυτό θα σημάνει το τέλος των προσδοκιών για λύση του Κυπριακού, θα έπρεπε να ζητηθεί επιτακτικά ο τερματισμός και η ανάκληση των τουρκικών μεθοδεύσεων στην κατεχόμενη πόλη.
Για πολλοστή φορά ο κ. Γκουτέρες υπενθυμίζει ότι το φυσικό αέριο συνιστά και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ισχυρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού. Είναι ένα μήνυμα ελπίζουμε να οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, που κατά την παρουσίαση των 100 ημερών ουσιαστικά απέρριψε αυτή την προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνεται και στη γνωστή πρόταση του ΑΚΕΛ.
Αυτονόητη αλλά βαρύνουσας σημασίας, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλλουν θέσεις που συγκρούονται μετωπικά με το συμφωνημένο πλαίσιο, είναι η διαβεβαίωση του Γ.Γ. ότι ο ίδιος καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν και τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Πάνω σε αυτά τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους πρέπει να πατήσει γερά ο Πρόεδρος για να πείσει ότι το εννοεί στην πράξη όταν ορθά λέει ότι θέλει επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, με τις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ελπίζουμε σε εγκατάλειψη της εκτός τόπου και χρόνου θέσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Άγκυρας για λύση δύο κρατών.
05.07.2023