Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΑΚΕΛ ζητά να συζητηθεί η πρόταση του για Κυπριακό

Το ΑΚΕΛ ζητά να συζητηθεί η πρόταση του για Κυπριακό

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για την επίσκεψη Ολγκίν

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι θα καταγράψει στην έκθεσή της η κα Ολγκίν και τι θα αποφασίσει τελικά ο Γενικός Γραμματέας και κατ’ επέκταση το  Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό.

Το βέβαιο είναι ότι εμάς δεν μας βολεύει το αδιέξοδο, δεν μας βολεύει η στασιμότητα. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία εδώ και εφτά χρόνια, που υπάρχει το αδιέξοδο, εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα. Γνωρίζουμε για παράδειγμα τις ενέργειες για το άνοιγμα τις περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου και το λέω αυτό γιατί βρισκόμαστε εδώ στην περιοχή  της Αμμοχώστου. Επομένως, εμείς δεν θα πρέπει να μείνουμε παθητικοί, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα μας πάρουν μπροστά. Αυτό το πράγμα έχει καιρό που το λέμε. Έχουμε πει και πως κατά τη δική μας άποψη μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

Επαναλαμβάνω ότι το ΑΚΕΛ από τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον προηγούμενο Πρόεδρο και στον σημερινό Πρόεδρο για το πως μπορούμε να βγούμε μπροστά, κατά την άποψη μας. Τουλάχιστον ας συζητηθεί. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πρόταση μας είναι να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά στην περιοχή και στην Κύπρο, χωρίς να παραβιάζουμε κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η δική μας πρόταση, τουλάχιστον να συζητηθεί. Πιστεύουμε ότι τα ενεργειακά μπορούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συγκυρίες να αποδώσουν δυναμικές για διάρρηξη του αδιεξόδου.

Θα ήθελα απλά να σημειώσω ότι ακόμα προχθές ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στα ενεργειακά. Και αν θέλουμε να έχουμε πρόταση στη βάση της οποίας να πάρουμε πρωτοβουλία και να υπάρχει προοπτική μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να δημιουργηθούν δυναμικές είναι να μπορείς να συζητήσεις σε πεδίο που ενδιαφέρει τους εμπλεκόμενους. Τουλάχιστον εάν τελικά δεν ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά, να είναι ξεκάθαρο στο διεθνή παράγοντα ποιος είναι εκείνος ο παράγοντας που δεν θέλει να προχωρήσουμε και ποιος είναι αυτός που προσπαθεί να σπάσει τα αδιέξοδα και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν.

14.05.2024

PREV

Χρειάζεται στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον τουρισμό

NEXT

76 χρόνια μετά την Νάκμπα ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γενοκτονία