Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Χαιρετισμός Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου Εκπαιδευτική Ημερίδα «Εκπαίδευση και Πολιτική»  

Χαιρετισμός Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου Εκπαιδευτική Ημερίδα «Εκπαίδευση και Πολιτική»  

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για να συμμετέχετε στη σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα που διοργανώνει η Ομάδα Εργασίας για την Παιδεία του ΑΚΕΛ και του CTP. Καταρχάς, να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ΚΤΟΣ η οποία μας φιλοξενεί στο κτήριό της.

Ευχαριστώ επίσης τις εκπαιδευτικές και άλλες οργανώσεις που βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι σημαντικό ότι τις έχουμε στην Ημερίδα που διοργανώνουμε. Η παρουσία τους αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται -και πρέπει ν’ αποδίδεται- στο κρίσιμο κεφάλαιο της παιδείας ως επένδυση στο μέλλον του τόπου μας, το κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η σημερινή Ημερίδα αγγίζει μια παράμετρο της συζήτησης γύρω από το Κυπριακό, στην οποία δεν δόθηκε διαχρονικά η δέουσα σημασία. Την παιδεία ως παράγοντα που καθορίζει συνειδήσεις, δημιουργεί ή καλύτερα, μπορεί να δημιουργήσει κριτικά σκεπτόμενους πολίτες, ανοίγει το δρόμο για το μέλλον.

Η παιδεία πρέπει να στηρίζει την κοινή κατάκτηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που είναι το ανεξάρτητο δικοινοτικό κυπριακό κράτος. Είναι το αποτέλεσμα των όσων συμφωνήσαμε το 1960 και ανεξαρτήτως των γεγονότων που ακολούθησαν, ο στόχος είναι να το επανενώσουμε. Η παιδεία λοιπόν πρέπει να εξυπηρετεί τον στόχο που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι δύο κοινότητες με τη λύση του Κυπριακού: τη συνδιαχείριση του κράτους στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης. Άρα δεν είναι τυχαίο ότι καθορίσαμε ως πρώτο ζήτημα της συζήτησης στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας που έχουμε καταρτίσει το ΑΚΕΛ με το ΤΡΚ το θέμα της παιδείας, γιατί είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όχι μόνο για να δημιουργήσουμε κουλτούρα λύσης, αλλά και για να λειτουργήσει αυτή.

Ιστορικά τα δύο κόμματα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο κεφάλαιο της Παιδείας, ανοίγοντας τον δρόμο για τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπει.

Βέβαια, η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία δεν είναι απλά θέμα ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Είναι και αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου αλλά και της συμβολής των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους. Η εμπειρία έχει δείξει πως οι ριζικές αλλαγές προϋποθέτουν όραμα και θέληση και ταυτόχρονα χρειάζονται κοινωνικό ρεύμα που να μπορεί να τις στηρίξει. Χρειάζονται σχεδιασμό και στρατηγική.

Σε αυτό το πλαίσιο βασίστηκε και η δική μας προσπάθεια επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια θέτοντας ως στόχο υπό έμφαση την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η προσπάθεια αυτή όπως ήταν αναμενόμενο συνάντησε το κατεστημένο των αντιδραστικών δυνάμεων. Ένα κατεστημένο που έχουν δημιουργήσει για χρόνια δυνάμεις που είτε αντιτάσσονται  στην ομοσπονδιακή λύση και επενδύουν στα μονοδιάστατα εθνικιστικά αφηγήματα, ακόμα και μισό αιώνα μετά το 1974. Ωστόσο εκείνη την περίοδο άνοιξε ο δρόμος για την ανάγκη η παιδεία ν’ απαλλαγεί από τα βαρίδια της μονοδιάστατης προσέγγισης και των διαφόρων μυθευμάτων. Άνοιξε η συζήτηση για μια παιδεία που να καλλιεργεί τον αλληλοσεβασμό, την συνεργασία και την ευσυναίσθηση. Να μάθουν οι νέοι και οι νέες και στις δύο κοινότητες να κατανοούν, ακόμα κι αν δεν αποδέχονται, τις απόψεις και τις θέσεις που υπάρχουν.

Όλες αυτές τις προκλήσεις που είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ σημαντικό να τις συζητούμε μαζί. Να τις δούμε με κριτική ματιά. Να μάθουμε ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου. Το πιο σημαντικό όμως είναι να οικοδομήσουμε μαζί το όραμά μας για το παρόν και το μέλλον μας και στον τομέα της παιδείας.

Η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη που διοργανώνεται από τις διμερείς Ομάδες Εργασίας που συστήσαμε πριν ένα χρόνο τα δύο κόμματα. Δράττομαι της ευκαιρίας να δηλώσω ξανά τη βούληση του ΑΚΕΛ για συνέχιση και ενίσχυση της δουλειάς που γίνεται και σε αυτόν τον τομέα αλλά και την επέκταση των εργασιών των Ομάδων και σε άλλες θεματικές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα επιτύχει.

Κάθε βήμα που γίνεται, για ενίσχυση της συνείδησης ότι εδώ σε αυτή την χώρα υπάρχουν δύο κοινότητες που μπορούν να συνεργαστούν, που μπορούν να σπάσουν φραγμούς και ν’ αποδείξουν στην πράξη ότι μπορούν να σχεδιάσουν μαζί το δικό τους μέλλον, είναι μια μικρή νίκη που ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον. Απτό παράδειγμα το ιστορικό βήμα που κάναμε το 2019 με τη συμπερίληψη και την εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές. Ήταν η πρώτη στέρεη πολιτική απάντηση σε όσους αμφισβητούν ότι μπορούμε ν’ αφήσουμε πίσω μας τη σύγκρουση και να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα που θα κληθούμε να επικυρώσουμε ξανά μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στην εκλογική διαδικασία της 9ης του Ιούνη. Φτάνει να πω ότι οι Ευρωεκλογές είναι μοναδικές εκλογές που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν μαζί.

Ξανά μαζί λοιπόν, στη συνέχεια μιας πορείας που έρχεται από μακριά και στοχεύει στο αύριο, το κοινό, δικό μας αύριο, της επανένωσης, της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας όλων των Κυπρίων, ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Εύχομαι μια παραγωγική και γόνιμη συζήτηση.

 

PREV

Η επιχείρηση καλπονοθείας να διερευνηθεί τώρα και όχι μετά τις εκλογές

NEXT

Με ισχυρό ψηφοδέλτιο και διεκδικητικότητα κατέρχεται στις Ευρωεκλογές το ΑΚΕΛ- Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία