Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά την συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά την συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου

 

Για τη συνάντηση με τον ΔΚΤ

Με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είχαμε μια πολύ δημιουργική συνάντηση, όπως πάντοτε με τον ΔΚΤ.

Συζητήσαμε ασφαλώς, για το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση για την κυπριακή οικονομία έχοντας υπόψη ότι ο τραπεζικός τομέας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία κάθε χώρας. Είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία να υπάρχει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.

Σε σχέση με την οικονομία, πρέπει να πω ότι σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε μια πορεία σταδιακής μεγέθυνσης, αλλά είναι θέση μας και θα έλεγα ότι είναι αυτό που μας καθοδηγεί στη δράση μας, ότι τα αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας πάντοτε θα πρέπει να απολήγουν στην κοινωνία και στους πολίτες. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που η κοινωνία αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων και σε αυτά έχει προστεθεί και η ακρίβεια εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τιμής του ηλεκτρισμού, της ραγδαίας αύξησης της τιμής των καυσίμων αλλά και της αύξησης της τιμής σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτές οι αυξήσεις βάζουν περισσότερη πίεση στη κοινωνία και ιδιαίτερα στα μικρομεσαία νοικοκυριά, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για το τραπεζικό σύστημα έχουμε μιλήσει όπως έχω πει με τον ΔΚΤ. Εμείς έχουμε τονίσει την ανάγκη η Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να δει  πως αντιμετωπίζει το θέμα των κακών τραπεζικών πρακτικών γιατί ακόμα υπάρχουν, να δούμε πως αντιμετωπίζουμε αυθαιρεσίες των τραπεζών, παρανομίες των τραπεζών γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία και τους δανειολήπτες.

Για παράδειγμα για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος όπως είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ασφαλώς πρέπει να εφαρμόζονται οι διαδικασίες αλλά δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις που όχι μόνο είναι σε βάρος της κοινωνίας και των δανειοληπτών αλλά,  πολλές φορές, είναι και σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών όπως είναι το δικαίωμα στη στέγη σε ένα κράτος δικαίου.

Το 2018 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπήρχε διαφοροποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις εκποιήσεις σε βάρος των πολιτών και των δανειοληπτών. Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί οι τράπεζες σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση που έχουν για να εφαρμόζουν πολιτικές που τελικά θυματοποιούν πολλούς δανειολήπτες και πολύς κόσμος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του μέσα από μια διαδικασία εκποιήσεων. Αυτά τα ζητήματα για μας είναι πρώτης προτεραιότητας, είναι γνωστό ότι για τα θέματα των εκποιήσεων έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή και αναμένουμε, με την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου ότι αυτά τα ζητήματα θα τα ξαναθέσουμε, να τα συζητήσουμε και ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Για την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για την ακρίβεια

Όπως είναι γνωστό εμείς χθες εξαγγείλαμε ότι αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες να βοηθήσουν την κοινωνία, τους πολίτες και ειδικά της ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να ανταπεξέλθουν των δυσκολίων εξαιτίας της ακρίβειας.

Οι προτάσεις μας είναι πολύ συγκεκριμένες. Διακρίνουμε ότι η κυβέρνηση με μεγάλη απάθεια και αδιαφορία ατενίζει αυτή την κατάσταση, τη στιγμή που η ίδια φέρει βαρύτατες ευθύνες για μια σειρά από αυξήσεις. Δεν προέκυψε για παράδειγμα τυχαία η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού και δεν είναι μόνο λόγω της αύξησης διεθνώς της τιμής του μαζούτ, αλλά έχει να κάνει και με αποφάσεις που αυτή η κυβέρνηση δεν έλαβε, που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροπαραγωγή, όπως για παράδειγμα η έγκαιρη έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Η κυβέρνηση μερικές φορές εξήγγειλε την έλευση του ΦΑ που ποτέ δεν ήρθε. Όπως επίσης και για το θέμα της τιμής των καυσίμων, κάθε φορά που έρχεται η κυβέρνηση στη Βουλή διαπιστώνουμε ότι  όποτε υπάρχει αύξηση διεθνώς της τιμής των καυσίμων, στην Κύπρο οι τιμές απογειώνονται και όποτε υπάρχει μείωση της τιμής διεθνώς των καυσίμων πέφτουν σιγά-σιγά λες και είναι φτερό. Το επισημάναμε πολλές φορές, είπαμε ότι υπάρχει ανάγκη να δούμε και τις φόρμουλες διαμόρφωσης της τιμής των καυσίμων και τις φορολογίες, αλλά να δούμε και αν πραγματικά υπάρχει ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά τις τιμές ή απλά διαμορφώνεται ένα καρτέλ που δεν αφήνει τις τιμές να πέσουν. Η κυβέρνηση ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα θέματα αυτά και πάντοτε ενισχύει την εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο ότι αυτή η κυβέρνηση όταν έχει να κάνει με τα μεγάλα συμφέροντα κινείται αστραπιαία για να τα διασφαλίσει, όταν έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πολιτών για να προστατεύσει τους πολίτες και την κοινωνία, απλά δεν κινείται.

Για αυτό και εμείς με τις πρωτοβουλίες μας, πέραν από την επιστολή που αποστείλαμε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε πει ότι θα ζητήσουμε συναντήσεις και με διάφορους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και αρμόδιες υπηρεσίες για να δώσουμε τις προτάσεις μας, για να συζητήσουμε ξανά τα προβλήματα και γενικά για να ασκήσουμε πίεση πάνω στην κυβέρνηση, να εγκαταλείψει την παθητική της στάση και να κινηθεί προς την κατεύθυνση λήψης άμεσων αποφάσεων για απάμβλυνση του προβλήματος από την αύξηση της τιμής σε βασικά αγαθά και την ίδια ώρα να ληφθούν αποφάσεις που να επιλύσουν σε βάθος χρόνου προβλήματα τα οποία χρονίζουν και αυτή η κυβέρνηση έχει αποφευχθεί ανίκανη να τα επίλυση.

07/09/2021

PREV

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Κιζίλγιουρεκ: Η ΕΕ επιμένει στην Ομοσπονδία  

NEXT

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς