Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ», για το 2020

Ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ», για το 2020

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 και ώρα 19:45, αίθουσα εκδηλώσεων ΠΟΕΔ

Από μέρους της Κ.Ε. ΑΚΕΛ σας καλωσορίζω στην απονομή του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, για το 2021.  Βραβείο που θεσπίστηκε εδώ και μερικά χρόνια και σιγά – σιγά καταξιώθηκε ανάμεσα στην αθλητική κοινότητα του τόπου.

Με την καθιέρωση του βραβείου τιμούμε αθλητικούς παράγοντες, αθλητές και φορείς που πρόσφεραν στον αθλητισμό του τόπου με συνέπεια, ανιδιοτέλεια, ήθος και αφοσίωση. Άτομα που σημάδεψαν με το πέρασμα τους την αθλητική ζωή του τόπου και άφησαν θετική κληρονομιά.

Σε αυτούς προστίθενται απόψε ο Σωτήρης Καϊάφας και ο Τάκης Λύρας, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη δυο πολύ σημαντικών πτυχών του αθλητικού γίγνεσθαι του τόπου. Ο Σωτήρης στο ποδόσφαιρο  και ο Τάκης στη καλαθόσφαιρα.

Με τη θέσπιση του Βραβείου και την ετήσια εκδήλωση στέλνουμε τα δικά μας μηνύματα για τον αθλητισμό, στην κυπριακή αθλητική οικογένεια αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Αναδεικνύουμε τη δική μας αντίληψη για το ρόλο του. Ιδιαίτερα σήμερα που στον χώρο του αθλητισμού έχουν διεισδύσει φαινόμενα που οδηγούν στην απαξίωση και καταρράκωση της αθλητικής ιδέας, τα θετικά μηνύματα από πολιτειακούς θεσμούς καθίστανται πιο επιτακτικά. Με την ανάπτυξη της αθλητικής δραστηριότητας, δίνεται η ευκαιρία, ιδιαίτερα στους νέους, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο, να αναπτύξουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα και να αναβαθμίσουν τη σωματική και πνευματική τους υγεία. Μπορούν τέλος να εξελίξουν τις δεξιότητες τους και γιατί όχι να ικανοποιήσουν και τις φιλοδοξίες τους για πρωταθλητισμό όσοι έχουν την ικανότητα.  Ταυτόχρονα η αθλητική δραστηριότητα συμβάλει στην ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων και ενάντια στη βία και την εγκληματικότητα. Παράλληλα ο αθλητισμός καλλιεργεί συνειδήσεις εμποτισμένες με πανανθρώπινες αξίες και αναπτύσσει τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους.

Ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό έχει τρωθεί εξαιτίας της εμπορευματοποίησης. Λογής – λογής φαινόμενα τον εκτροχιάζουν από τον κοινωνικό του ρόλο. Φαινόμενα όπως τη διαπλοκή, τη διαφθορά, το νεποτισμό, τα κλειστά διοικητικά κυκλώματα, τα στημένα παιγνίδια και ο παράνομος τζόγος, το ντόπινγκ, η βία, επιβάλουν συνεχή αγώνα για εξυγίανση. Θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για σοβαρές δομικές αλλαγές σε ολόκληρο το οικοδόμημα του κυπριακού αθλητισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παρά τις αναφορές και τις εξαγγελίες τους για κάθαρση στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, στην ουσία διαχειρίζονται τα ζητήματα επικοινωνιακά, χωρίς πραγματική διάθεση να αγγίξουν τη ρίζα του προβλήματος. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις παραιτήσεις και δημόσιες συγκρούσεις των μελών της πρώτης Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ενώ οι συνεχείς ανταγωνιστικές  δηλώσεις του πρώην προέδρου, που συνεχίζονται και μετά την παραίτηση του, αποδεικνύουν ότι ποτέ δεν υπήρχε πρόθεση να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που υπάρχει. Ευελπιστούμε ότι η νέα Επιτροπή και ο ερευνών λειτουργός θα αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο που έχουν να επιτελέσουν. Θα παρακολουθούμε το έργο τους και θα παρέμβουμε πολιτικά αν χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ότι οι τυχόν ένοχοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο κ. Αναστασιάδης στην Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ, εξήγγειλε και πάλι, την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον αθλητισμό. Εξαγγελία που γίνεται τα τελευταία χρόνια συνεχώς, χωρίς όμως να βλέπουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Συμφωνούμε ότι χρειάζεται εδώ και τώρα νέα ολοκληρωμένη αθλητική πολιτική αλλά και νομοθεσία, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις  επίλυσης των προβλημάτων και όχι το κρύψιμο κάτω από το χαλί. Δυστυχώς η Κυβέρνηση παρόλο που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 8 χρόνια αρκείται μόνο σε εξαγγελίες.

Η άποψη μας είναι ότι η νέα αθλητική νομοθεσία πρέπει να στοχεύει την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του ΚΟΑ και όχι την υποβάθμιση του. Την πάταξη της κακοδιαχείρισης σε κάποιες ομοσπονδίες, που επικαλούμενες το αυτοδιοίκητο στον αθλητισμό δεν αποδέχονται έλεγχο, δεν αποδέχονται σημαντικές πτυχές του κώδικα σωστής διακυβέρνησης που ζητά ο ΚΟΑ. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Η έλλειψη λογοδοσίας σχεδόν πάντα οδηγεί στην ασυδοσία και το νεποτισμό. Το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών προϋποθέτει την εφαρμογή κώδικα σωστής διακυβέρνησης.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε διαμορφώσει ολοκληρωμένες θέσεις και απόψεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα και ειδικά στο θέμα της νέας αθλητικής νομοθεσίας. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, αν καλεστούμε, στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εισήγησης για τον τελικό στόχο. Άλλωστε κανένας μας δεν είναι παντογνώστης ούτε κατέχει το αλάθητο του Πάπα. Καλούμε την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να επιδιώξουν συλλογική διαβούλευση για το θέμα.

Για το ΑΚΕΛ αθλητισμός δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός και το κυνήγι των ρεκόρ και της δόξας. Για αυτό ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε και έχουμε ως στόχο τη διεύρυνση των προϋποθέσεων για μαζική άθληση. Εισηγούμαστε:

  • Την ενίσχυση της δια βίου άθλησης.
  • Την ενίσχυση των φορέων του κοινωνικού αθλητισμού.
  • Την εκπόνηση προγραμμάτων για στήριξη των τοπικών συλλόγων και προώθηση αθλημάτων χαμηλού κόστους.
  • Την ενίσχυση της στήριξης των ακαδημιών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον ΚΟΑ, παραχωρώντας κίνητρα.
  • Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αθλητικών υποδομών για ενίσχυση του κοινωνικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Παράλληλα τα προβλήματα στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, οξύνθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δίνουν αγώνα επιβίωσης για τα σωματεία τους. Σίγουρα η προστασία της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι οι αντιφατικές και σε αρκετές περιπτώσεις, παράλογες αποφάσεις της κυβέρνησης. Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας σ’ όλο το φάσμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, οξύνοντας περισσότερο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωματεία.

Στη μακρά πορεία του Λαϊκού κινήματος, ο αθλητισμός είχε πάντα περίοπτη θέση. Η παρέμβαση μας στα αθλητικά δρώμενα υπήρξε πολύμορφη και συνεχής. Υπήρξε ιστορική η συμβολή μας στην ανάπτυξη της αθλητικής ζωής του τόπου, με την ίδρυση και δράση των αθλητικό-μορφωτικών συλλόγων. Αντλώντας εμπειρίες από αυτή μας την παρουσία, η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αποφάσισε να καθιερώσει το Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς που απονέμουμε απόψε. Με την καθιέρωση του Βραβείου αποδίδουμε τιμές και στους σεβαστούς και αξέχαστους συντρόφους μας. Τους Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου.  Δυο σκαπανείς και ακούραστους εργάτες του Κυπριακού αθλητισμού που με  την τεράστια τους προσφορά, άφησαν μεγάλη κληρονομιά στον αθλητισμό και την κοινωνία.

Οι αποψινοί μας τιμώμενοι αποτελούν δυο προσωπικότητες με πολυετή και αδιάλειπτη προσφορά στον αθλητισμό. Δυο εμβληματικές προσωπικότητες που όχι μόνο αναγνωρίζει ολόκληρη η Κύπρος αλλά έχουν δώσει διαπιστευτήρια και σε διεθνές επίπεδο.

Πρόκειται για τον Σωτήρη Καϊάφα˙ ποδοσφαιριστή που τα επιτεύγματα του ξεπέρασαν τα σύνορα της μικρής μας Κύπρου. Αγωνίστηκε για 17 χρόνια στα κυπριακά γήπεδα με την φανέλα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Είναι ο μεγαλύτερος γκολτζής στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, και άφησε με το πέρασμα του ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στην ιστορία της Ομόνοιας και ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Κύπρου.

Ο δεύτερος τιμώμενος είναι ο Τάκης Λύρας, με την τεράστια και πολυσχιδή προσφορά στην καλαθόσφαιρά, όπου άφησε έντονα τα αποτυπώματα του. Ολόκληρη η ζωή του αφιερώθηκε στην προσφορά προς την κυπριακή νεολαία, τους νέους και τις νέες, μέσα από τον αθλητισμό και την κυπριακή εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε άοκνα και αφειδώλευτα.

Επιθυμώ καταλήγοντας να ευχαριστήσω την Επιτροπή του Βραβείου. Ο πήχης βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά και ελπίζω να καταφέρουμε να τον κρατήσουμε εκεί. Σας συγχαίρω τόσο σαν Επιτροπή αλλά και τον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Τον Πρόεδρο, Πάμπο Στυλιανού και τα μέλη Πέτρο Χ” Χριστοδούλου, Αιμίλιο Ιωάννου, Λάκη Πολυκάρπου, Δώρα Κυριάκου, Σπυρούλα Μεσαρίτου, Αντώνη Κωνσταντίνου, Μιχάλη Σωτηρίου και Στέλιο Στυλιανού. Συγχαίρω επίσης το Αθλητικό Γραφείο της Κ.Ε του ΑΚΕΛ για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Ευχαριστώ τέλος όλους εσάς που παρευρίσκεστε απόψε στην εκδήλωση μας.

PREV

Ανακοίνωση

NEXT

Για τα τέλη στις Παγκύπριες εξετάσεις