Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Κυριακή 9 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30, Μνημείο πεσόντων πολεμιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά την ΠΑΣΥΔΥ

 

Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλους όσοι αγωνίστηκαν στον 2ον Παγκόσμιο Πόλεμο για να νικηθεί το τέρας του Χιτλεροφασισμού. Για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους βετεράνους πολεμιστές στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο που έγραψαν ιστορία στα πεδία των μαχών.

Για το ΑΚΕΛ αποτελεί τίτλο τιμής η απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 με την οποία εκατοντάδες στελέχη και μέλη, με επικεφαλής την ηγεσία του, εντάχθηκαν εθελοντικά στο στρατό και πολέμησαν το φασισμό.

Η Αντιφασιστική Νίκη ανήκει σε όλες τις δυνάμεις που πολέμησαν το Γερμανικό Ναζισμό. Το κύριο βάρος όμως έπεσε στη Σοβιετική Ένωση. Η μάχη του Στάλινγκραντ ανέτρεψε το ρου του πολέμου. Η έπαρση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ σήμανε τη συντριβή του χιτλεροφασισμού. Η Σοβιετική Ένωση σε αυτή τη μάχη έδωσε δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες.

Σήμερα ο αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Η όξυνση των ενεργειακών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στο κόσμο, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η συνεχής στρατιωτικοποίηση της ΕΕ είναι σημεία των καιρών που φανερώνουν ότι η ανθρωπότητα παρόλο που πλήρωσε τότε βαρύ φόρο αίματος δεν μπορεί να ελπίζει στην ειρήνη και την ευημερία.

Η αναβίωση του νεοφασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη και εδώ στην Κύπρο δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το τέρας είναι ακόμα εδώ, το κρατά ζωντανό το σύστημα. Κερδίζει πόντους μέσα στο λαό με το λαϊκισμό και τα κούφια του λόγια. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα ως εγκληματική οργάνωση αποκάλυψε σε όλους το πραγματικό της πρόσωπο. Είναι χαρακτηριστικά όσα αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο για τη βία, τον αντικομουνισμό και τον τρόπο με τον οποίο οι χρυσαυγίτες συνδέονταν με τα μεγάλα συμφέροντα που τους χρησιμοποιούσαν ως μπράβους για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Η Χρυσή Αυγή Κύπρου, μπορεί να βαφτίστηκε ΕΛΑΜ, μα όλοι γνωρίζουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Και ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να το αποκαλύπτουμε.

Καλούμε τον κάθε δημοκράτη, τον κάθε Κύπριο που αγαπά την πατρίδα και την ειρήνη σε αντίσταση στο φασισμό και στους σύγχρονους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού. Οι λαοί και οι αγώνες τους μπορούν να αποτρέψουν το σενάριο ενός πολέμου, τον κίνδυνο του φασισμού και προπαντός να εξαλείψουν τις αιτίες που γεννούν τους πολέμους και το φασισμό. Η Αντιφασιστική Νίκη θα είναι για πάντα μια υπενθύμιση ότι μπροστά στη δύναμη των λαών κανείς δεν είναι αήττητος.

Το κρίσιμο δεν είναι τι λέει ο καθένας στις εκλογές. Το κρίσιμο είναι τι έλεγε και προπαντών τι έκανε πριν και τι μετά από τις εκλογές. Το ΑΚΕΛ δύναμη σοβαρή και υπεύθυνη, δύναμη για τους εργαζόμενους, δύναμη για τους πολλούς μπορεί να κοιτάζει κατάματα τον κόσμο και να ζητά τη στήριξη του. Γιατί τις θέσεις που είχε πριν από τις εκλογές για τους εργαζόμενους, για τη δημόσια υγεία, την παιδεία, για την κοινωνία πολιτική, για την πάταξη της διαφθοράς, για τα εργασιακά θέματα, θα τις έχει και μετά τις εκλογές. Ζητούμε από το λαό να μας δώσει τη δύναμη για να τις κάνουμε πράξη. Καθαρά, έντιμα και ειλικρινά. Στις 30 Μαΐου το ΑΚΕΛ πρέπει να αναδειχτεί δυνατό, για να δώσει φωνή στους αδύνατους, δύναμη στους εργαζόμενους, δύναμη στους πολλούς, δύναμη για την Κύπρο που θέλουμε.

PREV

Παγκόσμια Ημέρα Μάνας

NEXT

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ