Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  «Αντιθεσμική» η προεκλογική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών | Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον κ. Πετρίδη αν θέλει να εμπλακεί στην προεκλογική του κ. Αβέρωφ να παραιτηθεί από Υπουργός

«Αντιθεσμική» η προεκλογική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών | Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον κ. Πετρίδη αν θέλει να εμπλακεί στην προεκλογική του κ. Αβέρωφ να παραιτηθεί από Υπουργός

«Αντιθεσμική» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ την προεκλογική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κατά του Ανδρέα Μαυρογιάννη και ζήτησε αν θέλει να εμπλακεί στην προεκλογική του κ Αβέρωφ «να παραιτηθεί από Υπουργός και να μπει στο επιτελείο του κ. Αβέρωφ»!  Επί της ουσίας της παρέμβασης του κ. Πετρίδη ο Στέφανος Στεφάνου παρατήρησε ότι «πυροβολεί τον κ. Μαυρογιάννη αλλά δεν ρωτά ας πούμε τον κ. Αβέρωφ που λέει πως θα στηρίξει την οικογένεια με ποια λεφτά θα το κάνει; Όταν 10 χρόνια ξέχασαν τους κουρεμένους και τώρα λένε ότι θα τους στηρίξουν, η αξιοπιστία του κ. Αβέρωφ είναι η ίδια με το δεσμεύομαι του κ. Αναστασιάδη. Δεσμεύονται για πολλά προεκλογικά αλλά δεν κάνουν τίποτε ή τα κάνουν ανάποδα μετεκλογικά. Γιατί ο κ. Πετρίδης δεν ρωτά τον κ. Αβέρωφ πού θα βρει τα λεφτά για τους κουρεμένους». Επανέλαβε ότι δεν γίνεται ένας Υπουργός να γίνεται εργαλείο σε ένα επιτελείο, τη στιγμή που πληρώνεται ως Υπουργός από τους φορολογούμενους πολίτες.

Προσκεκλημένος στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος για την Οικονομία τονίζοντας ότι «η οικονομία πρέπει να είναι ισχυρή και δυνατή και να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα και όχι να στηρίζεται σε αρπακτές και εφήμερες πολιτικές όπως ήταν τα χρυσά διαβατήρια». Σημείωσε ότι όλες οι αναπτύξεις πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και λογοδοσία ώστε να ελκύουμε επενδύσεις και να έχουμε φρέσκο χρήμα, εμπειρία και τεχνογνωσία, να έχουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας για να μπορούν οι νέοι και οι νέες με  πτυχία και μάστερ να δουλεύουν και όχι να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης με 800 και 900 ευρώ μισθό.

Υπενθύμισε ότι 10 χρόνια αυτή η κυβέρνηση φρόντισε για την απορρύθμιση της εργασίας, για την αφαίρεση δικαιωμάτων για να είναι οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι γενικά, έρμαιο σε μια πολιτική που την ενδιαφέρει να αβγατίζει το κέρδος και δεν την ενδιαφέρει πώς κατανέμεται ο πλούτος. Υπέδειξε ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξε μείωση του μεριδίου των μισθών στο ΑΕΠ και αύξηση των κερδών. Αυτό σημαίνει ότι η μεγέθυνση της Οικονομίας που βγαίνει μέσα από την ανάπτυξη δεν οδηγεί στην προκοπή και την ευημερία της κοινωνίας διότι δεν καταμερίζεται ο παραγόμενος μέσα από την κοινωνική πολιτική, έτσι ώστε και  καλοί μισθοί να υπάρχουν και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος να υπάρχει.

Στην ερώτηση αν ο κ. Μαυρογιάννης έχει κοστολογήσει τις προτάσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι το πρώτο είναι η προτεραιοποίηση και δεύτερο η κοστολόγηση πάντα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού με τη δυνατότητα να κάνεις αναδιάταξη των προτεραιοτήτων … «Αν η προτεραιότητά μου ήταν όπως αυτής της κυβέρνησης να παίρνω συμβούλους στο Προεδρικό και να «κουτουλλά» ο ένας πάνω στον άλλο, όπως γίνεται στο Προεδρικό και αλλού, να φορτώνουμε μισθούς πέντε και έξι χιλιάδων ευρώ αυξάνοντας το «λίπος» όπως έλεγαν για τη Δημόσια Υπηρεσία ή να κάνω μια κοινωνική πολιτική με προτεραιότητα αυτούς που έχουν ανάγκη- τις ευάλωτες ομάδες, τους νέους, κάνω στεγαστική πολιτική για να βοηθήσω τους νέους να αποκτήσουν στέγη …». Στο σημείο αυτό ανέπτυξε τις προτάσεις για να βοηθηθούν οι νέοι στην απόκτηση στέγης παρατηρώντας ότι «ακόμα και αυτά τα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές δεν εξυπηρέτησαν το στόχο τους γιατί οι αιτητές έγιναν μπαλάκι μεταξύ των απαιτήσεων του κράτους και των τραπεζών».

Κληθείς εξάλλου να απαντήσει και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πελεκάνο που ισχυρίστηκε ότι το ΑΚΕΛ δεν καταλαβαίνει το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας ο Στέφανος Στεφάνου τον κάλεσε να απευθυνθεί στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου που ομολόγησε την αποτυχία της κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλο επιβεβαιωμένο κοίτασμα υδρογονανθράκων εκτός από το Αφροδίτη, κι’ αυτό από το 2011. Αυτούς τους αγωγούς για τους οποίους έκαναν φιέστες όπως έκαναν με τους S300 που απογειώνονταν κάθε μέρα και ακόμα θα έρθουν…», επισήμανε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Ποιο έργο; Να κάνουν το τερματικό που είχαν πολλές αναβολές και έλεγε η κα Πηλείδου ότι θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2023 αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2023; Πόσες αναβολές έγιναν και δεν κατέστη δυνατή η έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο με αποτέλεσμα φέτος να πληρώσουμε 250 εκ. ευρώ σε ρύπους; Από τις τσέπες των πολιτών και των επιχειρήσεων βγαίνουν τα λεφτά για τους ρύπους. Για ποιο πράγμα να πούμε; Για τις συνεργασίες που προπαγάνδιζε και ο κ. Χριστοδουλίδης ότι θα θωράκιζαν την ΑΟΖ από την Τουρκία και η Τουρκία έχει κάνει την ΑΟΖ όχι μόνο τρυπητήρι αλλά γκριζάρει και ζώνες;»

Για τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε πως ο κ. Μαυρογιάννης έχει δίπλα του πολύ αξιόλογους ανθρώπους και ο ίδιος θα επιλέξει. Επανέλαβε ότι  αυτό που το ΑΚΕΛ θα διεκδικήσει με τη εκλογή Μαυρογιάννη είναι η εφαρμογή του συμβολαίου με το λαό και παρέπεμψε στο πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών όπου προτεραιότητα έχουν 1) το Κυπριακό γιατί διολισθαίνουμε κάθε μέρα προς τη διχοτόμηση και, 2) πώς αντιμετωπίζουμε την διαπλοκή και τη διαφθορά και ξεκινούμε από την εξάλειψη της σύγκρουσης συμφέροντος που είναι το πιο εύκολο, όπως είπε, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα των αιτήσεων για χρυσά διαβατήρια από το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας του Προέδρου και την παρουσία δικηγόρων από το ίδιο γραφείο εκ μέρους ιδιωτικής εταιρείας αερογραμμών κατά τη συζήτηση του μέλλοντος των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι ο κ. Μαυρογιάννης θα είναι στο β’ γύρο και οι συζητήσεις στη συνέχεια θα γίνουν με όσους θέλουν την αλλαγή, πλην του ΕΛΑΜ. Υπενθύμισε ότι τα ¾ της κοινωνίας θέλουν αλλαγή την οποία «δεν μπορούν να φέρουν αυτοί που ήταν μέχρι χθες μέρος αυτής της κατάστασης- ούτε ο κ. Χριστοδουλίδης, ούτε ο κ. Νεοφύτου. Μπορεί να την πετύχει ο κ. Μαυρογιάννης». Υπέδειξε στο σημείο αυτό ότι την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη για την προεδρία της Δημοκρατίας  την πρότεινε ο κ. Προύντζος που είναι της κεντροδεξιάς και άλλα στελέχη από άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις  που στηρίζουν και υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.

11.01.2023

PREV

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Προδημοτική Εκπαίδευση

NEXT

Ούτε ο Αβέρωφ μπορεί, ούτε ο Χριστοδουλίδης. Ούτε μπορούν και ούτε θέλουν να αλλάξει η κατάσταση.