Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Εισαγωγική ομιλία του Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις αλλαγές στο ΑΚΕΛ

Εισαγωγική ομιλία του Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις αλλαγές στο ΑΚΕΛ

Στο 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021, είχε αποφασιστεί να γίνουν αλλαγές στο Κόμμα με στόχο την πιο αποτελεσματική και διακριτή παρέμβασή του στην κοινωνία. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου το Συνέδριο είχε αποφασίσει όπως πραγματοποιηθεί Καταστατικό Συνέδριο εν ευθέτω χρόνω.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου οριοθετούν δύο αλληλένδετους και αλληλοτροφοδοτούμενους άξονες σχετικά με τις αλλαγές:

  1. Την οργανωτική ανασυγκρότηση που σχετίζεται με τη δομή, τις μορφές δουλειάς και τις διαδικασίες του Κόμματος. Η ανασυγκρότηση στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητάς του να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες και ανάγκες, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, σκέφτεται και αντιδρά η κοινωνία ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχει αλλάξει δραστικά. Μαζικά φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί επηρεάζουν πάρα πολύ τη λειτουργία και την παρέμβαση των κομμάτων, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ.

Τέτοια φαινόμενα είναι η οριζόντια απαξίωση των κομμάτων και γενικότερα της πολιτικής και θεσμών άσκησης εξουσίας από σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Η απαξίωση εκφράζεται περισσότερο από τους νέους και βασικά εκφράζεται από την ψηλή αποχή στις εκλογές. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές περίπου 36% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν ψήφισαν και περίπου 15% έριξαν ψήφο διαμαρτυρίας σε μικρά και καινούρια κόμματα.

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν ασχολείται, δεν παρακολουθεί και πολύ περισσότερο, δεν ενδιατρίβει στην ουσία των εξελίξεων, των εφαρμοσμένων πολιτικών και των διάφορων προτάσεων και απόψεων που διατυπώνονται. Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση αναπόφευκτα η ουσία, ο ορθολογισμός και ο ρεαλισμός που να στηρίζεται σε αρχές παραμερίζεται από την εικόνα, τον φόβο και τον λαϊκισμό.

Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλει να υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικές και διακριτές μορφές παρέμβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συνεισφέρουν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα που παρέχουν επιπρόσθετα εργαλεία στη διεκπεραίωση της κομματικής δράσης και στην επικοινωνία με την κοινωνία.

Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα πρέπει να εκφραστούν στο Καταστατικό και τους Κανονισμούς λειτουργίας του Κόμματος. Είναι φανερό ότι υπάρχουν καταστατικές πρόνοιες που έχουν ξεπεραστεί από τη ζωή και θα πρέπει να τροποποιηθούν καταλλήλως. Ανάλογα, υπάρχει η ανάγκη για διαμόρφωση νέων δομών και νέων μορφών οργάνωσης και δουλειάς που θα βοηθήσουν το κόμμα να ενισχύσει το επίπεδο οργάνωσης και παρέμβασής του στην κοινωνία. Επιπλέον, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας χωρίς αυτό να επηρεάζεται η συνοχή και η αποτελεσματικότητα του Κόμματος.

  1. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την οργανωτική και αμφίδρομη πολιτική σχέση του Κόμματος με κοινωνικούς φορείς, κινήματα, κινήσεις και προσωπικότητες με τις οποίες το ΑΚΕΛ μοιράζεται τις ίδιες ευαισθησίες, στόχους και πολιτικές ατζέντες σε γενικότερα και ειδικότερα θέματα. Θέματα όπως είναι η οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, η ανάγκη για αντιμετώπιση των ανισοτήτων, των διακρίσεων, του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς, η δράση για ανάπτυξη της επαναπροσέγγισης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και η λύση του Κυπριακού κ.α. δημιουργούν ένα ισχυρό πεδίο στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί μια πλατιά προοδευτική συμμαχία.

Σ’ αυτό τον πυλώνα αντικειμενικά εμπίπτει και το θέμα του θεσμού των Νέων Δυνάμεων. Οι Νέες Δυνάμεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της εκλογικής και κοινοβουλευτικής έκφρασης του ΑΚΕΛ, με αναμφίβολα θετικό ιστορικό πρόσημο. Ο συγκεκριμένος θεσμός όμως εδώ και μερικά χρόνια είναι φανερό ότι χρειάζεται επανεξέταση και αναδόμηση.

Μέσα από τις αλλαγές και κλείνοντας έναν αιώνα ζωής και δράσης, το ΑΚΕΛ καλείται να επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής και να ενισχύσει το πολιτικό του στίγμα αξιοποιώντας διαλεκτικά την ιδεολογία και τη μακρόχρονη πολιτική και κοινωνική του εμπειρία.

Βασικό μέλημα του Κόμματος είναι να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, δημιουργώντας τις δυναμικές που θα του προσδώσουν τη μέγιστη δυνατή ευρύτητα στην κοινωνική του βάση καλύπτοντας ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο. Αυτό το χαρακτηριστικό άλλωστε, της κοινωνικής ευρύτητας, επέτρεψε στο ΑΚΕΛ να διαδραματίζει διαχρονικά πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου χωρίς να περιχαρακώνεται στο ιδεολογικό του ακροατήριο.

Ενόψει των πιο πάνω αποφασίστηκε:

  1. Η πραγματοποίηση Καταστατικού Συνεδρίου το φθινόπωρο του 2023. Αυτός ο χρονικός ορίζοντας τέθηκε έχοντας υπόψιν δύο δεδομένα:
  2. Την άνεση χρόνου για ζύμωση και συζήτηση με τα μέλη αλλά και φίλους του κόμματος, των αλλαγών.
  • Την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τη λήψη των αποφάσεων με τρόπο που να διασφαλίζει επαρκή χρόνο για τις εκλογικές αναμετρήσεις που επίκεινται τον Μάιο του 2024 (εκλογές ΤΑ και ευρωεκλογές).
  1. Η σύσταση επιτροπών οι οποίες θα ασχοληθούν:
  • Με τις αλλαγές στο Καταστατικό και τους Κανονισμούς λειτουργίας του Κόμματος.
  • Με την αναδόμηση του θεσμού των Νέων Δυνάμεων και την ενίσχυση της αμφίδρομης σχέσης με κοινωνικούς φορείς, με κινήματα/προσωπικότητες με στόχο τη δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας.
  • Με τη βελτίωση του οργανωτικού μηχανισμού του Κόμματος.

Οι επιτροπές θα κάνουν προκαταρκτική εργασία πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναπόφευκτα επικεντρώνεται η προσοχή και η δουλειά του κόμματος, για να καταστεί εφικτή η έναρξη της συζήτησης αμέσως μετά τις εκλογές, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται στο Καταστατικό του κόμματος.

 

08.11.2022

PREV

Αλλαγές δρομολογεί το ΑΚΕΛ με στόχο να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο

NEXT

To ΑΚΕΛ ζητά την κατάθεση στη Βουλή του πορίσματος του ποινικού ανακριτή, κ. Ηλία Στεφάνου, για το κατασκοπευτικό βαν