Home  |  Ενημέρωση   |  Άντρος Κυπριανού: Να μην χάσουμε το εφικτό για χάριν του ευκταίου…

Άντρος Κυπριανού: Να μην χάσουμε το εφικτό για χάριν του ευκταίου…

GG ΓΓΣυνέντευξη ΓΓ ΑΚΕΛ στην Εφημερίδα “Αλήθεια”

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ: Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής. Όπως έχουμε ενημερωθεί για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, πιστεύω ότι αν επιστρέψουμε τώρα στη Διάσκεψη αυτό δεν θα αποδώσει.
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι στην τελική φάση πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του Σ.Α. Από τη στιγμή που θα τους ζητήσουμε να υιοθετήσουν ένα ισχυρό ψήφισμα για την εφαρμογή της συμφωνίας πρέπει να συμμετέχουν στην τελική φάση
ΦΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΑΪΝΤΑ: Ξέρετε τι σημαίνει να αντικατασταθεί κάποιος ο οποίος εδώ και 19 μήνες έχει ενεργό συμμετοχή από κάποιον ο οποίος θα πρέπει να μελετήσει από την αρχή; Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση.

Τους λόγους για τους οποίους το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο κυπριακό, εξηγεί σε συνέντευξή του στην «Α» ο γγ του κόμματος. Συναντήσαμε τον Άντρο Κυπριανού στην «Εζεκία Παπαϊωάννου» και του θέσαμε ερωτήματα που αφορούν την ουσία των διαπραγματεύσεων καθώς και ζητήματα που αφορούν τον ρόλο του ΑΚΕΛ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το κυπριακό. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις μεγάλες αλήθειες που πρέπει να αντικρίσουμε στο θέμα των εποίκων και της χρονικής διάρκειας αποχώρησης των στρατευμάτων, έδωσε όμως και μεγάλη έμφαση στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας καλώντας τον ΠτΔ να ακούσει προσεχτικά την άποψη του ΑΚΕΛ στο ζήτημα.

 ερ. Να μπούμε απευθείας στην ουσία. Εγγυήσεις. Στη Γενεύη βρέθηκαν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους, στη συνέχεια οι τεχνοκράτες κατέγραψαν τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών. Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής. Εσείς πως αξιολογείτε την κατάσταση;

 Δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε τα δεδομένα με βάση τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται από τις δύο πλευρές, ιδίως σε ζητήματα που είναι δύσκολα και σύνθετα. Υπάρχουν και θέσεις διαχρονικές οι οποίες έχουν διατυπωθεί από τις διάφορες πλευρές. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν ξεκινά μια διαπραγμάτευση καμία πλευρά δεν πηγαίνει λέγοντας μέχρι ποιες θέσεις είναι έτοιμη να υποχωρήσει. Η κάθε πλευρά πάει με τις μέγιστες των θέσεων. Αναμενόμενες οι τοποθετήσεις που έγιναν στην πρώτη συνάντηση για την Ασφάλεια και δεν μας ξαφνιάζουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να πιέσουμε έτσι ώστε να διεξαχθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση στο τραπέζι και εκεί θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε ιδέες οι οποίες δίχως να ξεφεύγουν από τις βασικές αρχές των διαχρονικών μας θέσεων την ίδια στιγμή θα δημιουργούν προοπτική για προσέγγιση στα δύσκολα ζητήματα. Δίχως εγκατάλειψη θέσεων αρχής αλλά με ιδέες που θα μπορούν να δημιουργούν προοπτική συμφωνίας.

 ερ. Οι διαχρονικές θέσεις που λέτε, περιέχουν και κόκκινες γραμμές;

 Είναι δεδομένο ότι για να συμφωνήσουμε στην Ασφάλεια πρέπει να υπάρξει μετακίνηση από τη μια ή την άλλη πλευρά… Είμαστε στο δια ταύτα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να γίνεται αναφορά δημόσια στις κόκκινες γραμμές, αλλά αυτές να τις υπερασπιζόμαστε στο τραπέζι. Στο ζήτημα της Ασφάλειας η διαχρονική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούν να υπάρχουν επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Ναι, κατανοούμε ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα σύστημα ασφάλειας για νιώθουν όλοι οι κύπριοι ότι διαβιούν σε συνθήκες ασφάλειας και να πάμε να δούμε ποιο θα είναι αυτό το σύστημα. Η πρόταση που κατέθεσε ο ΠτΔ είναι μια καλή βάση για συζήτηση.

 ερ. Να πούμε την πρόταση για όσους δεν την έχουν ακόμη αντιληφθεί σωστά;

 Έχει τρεις πτυχές. Η μια είναι το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Τουρκίας Ελλάδας και Κύπρου, την οποία επεξεργάστηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Η δεύτερη αφορά την υιοθέτηση ενός ισχυρού ψηφίσματος κάτω από το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ που θα προνοεί την εφαρμογή της συμφωνίας και η 3η είναι η ύπαρξη μιας πολυεθνικής Δύναμης (είτε αστυνομικής είτε οτιδήποτε άλλο) που θα μεριμνά για την ασφάλεια με συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και καθοδήγησης.

 ερ. Ποια η θέση του ΑΚΕΛ για την αποχώρηση των στρατευμάτων;  Να προχωρήσουμε με την πρόταση για Σύμφωνο Προσωρινής στάθμευσης των στρατευμάτων;  Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα περιλαμβάνει σχέδιο για σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων σε διάστημα κάτω των τριών ετών;

 Θα αρχίσω κάπως διαφορετικά. Κάποια πολιτικά κόμματα λένε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης κατά την ημέρα εφαρμογής της λύσης. Εγώ συμφωνώ και υπερθεματίζω. Υπάρχει περίπτωση η τουρκική πλευρά να δεχτεί κάτι τέτοιο;

 Όχι. Πού θέλουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα;

 Ξέρετε, οι προτάσεις που πρέπει να διατυπώνονται πρέπει να είναι εφικτές και να έχουν μια λογική.

 ερ. Με ποιο ποσοστό αποχώρησης στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα θα είστε ικανοποιημένοι;

 Δεν είναι θέμα να καθορίσω εγώ το ποσοστό. Αυτό που θα μείνει θα είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό που εγώ λέω είναι ότι με τη συμφωνία θα πρέπει να αποχωρήσει το σημαντικά μεγάλο μέρος του τουρκικού στρατού και να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου να υπάρχει συνεχής ροή αποχώρησης των στρατευμάτων.

 ερ. Για το θέμα των εποίκων ο ΠτΔ είπε ότι όσοι δεν παραμείνουν μόνιμα, θα πάρουν άδεια εργασίας. Θέλω το σχόλιο σας.

Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα είμαστε ομόφωνες οι πολιτικές δυνάμεις και απορώ γιατί γίνεται τόσος θόρυβος. Έχουμε κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει (αυτό λένε και τα έγγραφα που καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων) ότι ο εποικισμός συνιστά έγκλημα πολέμου. Λέγοντάς το αυτό πάμε παρακάτω. Λέμε ότι για ανθρωπιστικούς λόγους υπάρχει ένας αριθμός εποίκων που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την παραμονή τους. Είναι αυτοί που παντρεύτηκαν, είναι αυτοί που γεννήθηκαν εδώ κτλ. Κανένας δεν θα μας καταλάβει αν επιμένουμε για την απομάκρυνση αυτών των προσώπων.

 ερ. Γιατί να μην πάμε σε συνέχιση της Διάσκεψης τώρα;

 Γιατί δεν είμαστε σε φάση που θα έχει αποτέλεσμα. Οι Διασκέψεις πρέπει να γίνονται όταν και εφόσον θα έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα, διαφορετικά προκαλούν σύγχυση και απογοήτευση στον κόσμο. Είχαμε τη συνάντηση στη Γενεύη και νομίζω ότι ο κόσμος επένδυσε πολλές ελπίδες και απογοητεύτηκε.

 ερ. Άρα, η Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου έγινε πιο γρήγορα από ότι έπρεπε;

 Νομίζω πως ναι, την βιάσαμε αυτή τη Διάσκεψη. Χαίρομαι γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε στη Γενεύη ότι μας ενδιαφέρει μια σωστή σε περιεχόμενο λύσης και όχι μια βιαστική λύση.

 ερ. Τι είναι αυτό που πρέπει να προηγηθεί της συνέχισης της Διάσκεψης;

 Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής. Να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας και τότε να πάμε στη Διάσκεψη. Όπως έχουμε ενημερωθεί για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, πιστεύω ότι αν επιστρέψουμε τώρα στη Διάσκεψη αυτό δεν θα αποδώσει. Αναλώνουμε πολύ χρόνο σε λεπτομέρειες και δεν έχουμε επικεντρωθεί σε ζητήματα που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα. Και βέβαια και στον ίδιο τον ΟΗΕ να συμβάλει στην αντιμετώπιση και γεφύρωση των διαφωνιών σε αυτά τα σημαντικά θέματα.

 ερ. Σε ποια κεφάλαια πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα;

 Είναι το περιουσιακό, είναι και η Διακυβέρνηση. Δεν έχουμε συμφωνήσει στο καθοριστικό, πως θα ασκείται η εκτελεστική εξουσία;

 Αντιλαμβάνομαι ότι η τ/κ πλευρά θέλει να συζητήσει ταυτόχρονα με το εδαφικό.

 ερ. Είναι επικίνδυνο δηλαδή να συζητήσουμε παράλληλα το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας με το εδαφικό;

 Κατά την άποψη μου όχι. Δε είναι καθόλου επικίνδυνο παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξεχωριστά κεφάλαια. Θα πρέπει να συζητήσουμε με αποφασιστικότητα και στα δύο. Επαναλαμβάνω και επιμένω για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Την εκ περιτροπής την είχαμε αποδεχτεί στο σχέδιο Ανάν και στις πέντε μορφές. Κάποιος δικαιολογημένα θα πει ότι το Ανάν το απορρίψαμε. Ως εκ τούτου και την εκ περιτροπής. Στην κωδικοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2005 που διαβιβάσαμε στον ΓΓ του ΟΗΕ δεν συμπεριλάβαμε το θέμα της εκ περιτροπής που θα έπρεπε να συζητήσουμε περαιτέρω. Είχαμε αποδεχτεί την αρχή. Τι έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας… Αντί το υπουργικού συμβούλιο, πήγε σε πρόεδρο και αντιπρόεδρο με κοινό ψηφοδέλτιο. Διεύρυνε αυτή την πρόταση με διασταυρούμενη ψήφο (δηλαδή και οι δύο κοινότητες να ψηφίζουν και για πρόεδρο και αντιπρόεδρο) και ταυτόχρονα προχώρησε σε πρόταση για στάθμιση της ψήφου έτσι ώστε η επίδραση που θα έχει η ψήφος των Ε/κ στην εκλογή του Τ/κ αντιπροέδρου να έχει την ίδια βαρύτητα που θα έχει η ψήφος των Τουρκοκυπρίων όταν ψηφίζουν τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο.

Ερ Ποιο είναι το πλεονέκτημα αυτής της πρότασης; Είναι το καλύτερο μοντέλο;

 Γκρεμίζει τα διαχωριστικά τείχη τα οποία υπάρχουν με βάση την εθνοτική καταγωγή και μεταφέρει την όποια αντιπαράθεση στο πολιτικό επίπεδο. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η πρόταση θα μας βοηθήσει σιγά σιγά και σταδιακά να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να μεταφέρουμε τις διαφωνίες στο πολιτικό επίπεδο. Είναι άποψη που διατυπώνουμε κατ’ επανάληψη και στο εθνικό Συμβούλιο και δημόσια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις δικές του θέσεις.

 ερ. Μιλήσαμε νωρίτερα για τη Γενεύη. Ποιους χάρτες είδατε ως Εθνικό Συμβούλιο;

 Μόνο τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς. Απλά τον είδαμε. Μας εξήγησε ο κ. Χατζηράφτης την λογική πάνω στην οποία βασίστηκε ο χάρτης.

 ερ. Μάθατε κάτι για τον χάρτη της τ/κ πλευράς; Μας ικανοποιεί;

 Αυτό που μάθαμε είναι ότι ο χάρτης της τουρκοκυπριακή πλευράς αφορούσε ποσοστό 29,18% και εμάς 28,2%.

 ερ. Για να κλείσουμε με τη Γενεύη. Έγινε πολύς λόγος για την τακτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση στη Γενεύη. Αντιληφθήκατε και εσείς ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν απροετοίμαστος;  Αυτό λένε κάποιοι…

Η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη εδώ και μερικούς μήνες. Για την τακτική που ακολουθήθηκε στη Γενεύη, δεν ήμουν παρών στις συναντήσεις για να έχω ιδία αντίληψη. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι ήταν σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση το ότι έγινε.

 ερ. Μετά τη Γενεύη αρχίζει να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα ότι η παρούσα διαδικασία έχει σοβαρό πρόβλημα. Προχωρούμε ως έχει, ή έχετε κάτι στο μυαλό σας που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση;

 Θεωρώ ότι δεν μπορεί να αλλάξει η παρούσα διαδικασία με ποια έννοια;  Οι δύο ηγέτες θα συζητούν τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή και θα πρέπει να γίνει και μια συζήτηση μεταξύ των εγγυητριών Δυνάμεων για τα ζητήματα της Ασφάλειας. Εμείς είχαμε προτείνει μια συγκεκριμένη διαδικασία στον ΠτΔ. Ο Πρόεδρος πήρε γνωμάτευση από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας εμβέλειας με πολύ εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτά τα ζητήματα. Κάποιοι εδώ στην Κύπρο θεωρούν ότι αυτοί είναι ακατάλληλοι για να μας δίνουν απόψεις. Εμείς θεωρούμε ότι ξέρουμε περισσότερα από αυτούς. Εγώ δεν καθοδηγούμε από τέτοιες αντιλήψεις. Όταν μιλούν οι εμπειρογνώμονες παγκόσμιας εμβέλειας πρέπει να τους λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Είπαν ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο για τον ΠτΔ να διαφοροποιήσει αυτή την διαδικασία. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι στην τελική φάση (αν και εφόσον υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία) πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από τη στιγμή που θα τους ζητήσουμε να υιοθετήσουν ένα ισχυρό ψήφισμα για την εφαρμογή της συμφωνίας πρέπει να συμμετέχουν στην τελική φάση.

 ερ. Τελικά ο κ. Άιντα κάνει παρασκήνιο εναντίον μας; Αυτό λένε κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί…

Ξέρετε, κατατρεχόμαστε από αυτό το σύνδρομο ότι όλοι οι Ειδικοί Απεσταλμένοι του γγ του ΟΗΕ προσπαθούν να λειτουργήσουν εις βάρος μας. Έχουμε απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Άιντα. Νομίζω ότι θα μπορούσε να ήταν πιο προσεχτικός σε κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν το ίδιο το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν όμως επιχειρήσουμε τώρα την απομάκρυνσή του θα ήταν η χειρότερη υπηρεσία στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξέρετε τι σημαίνει να αντικατασταθεί κάποιος ο οποίος εδώ και 19 μήνες έχει ενεργό συμμετοχή από κάποιον ο οποίος θα πρέπει να μελετήσει από την αρχή;  Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε αυτή την φάση. Επαναλαμβάνω ότι ο ίδιος ο νέος γγ του ΟΗΕ έδωσε δείγματα γραφής στη Γενεύη που μπορούν να καθησυχάζουν ανησυχίες που υπάρχουν.

 ερ. Το δικό σας μήνυμα στον λαό;

 Δεν πρέπει ο λαός να βιαστεί να διαμορφώσει άποψη, ούτε θα πρέπει να καθοδηγείται από φοβικά σύνδρομα. Θα πρέπει με υπομονή και ψυχραιμία να περιμένει τα αποτέλεσμα της διαδικασίας. Εφόσον έχουμε αποτέλεσμα θα έχουμε τον χρόνο ο κόσμος να ακούσει όλες τις απόψεις. Ξέρετε στο παρελθόν για χάριν του ευκταίου χάσαμε και το εφικτό και αντί να διαφυλάξουμε την κυριαρχία μας (έστω και κουτσουρεμένη με τις συμφωνίες του 1960) την οδηγήσαμε σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες.

Ο Άντρος Κυπριανού μίλησε και για το πώς είναι η κατάσταση εντός κόμματος από τη στήριξη που δίνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ στο κυπριακό: «Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι και ο πλέον άπιστος έχει πειστεί ότι το ΑΚΕΛ όταν λέει ότι στηρίζει τη διαδικασία το εννοεί. Αν ασκούμε κριτική στον ΠτΔ είναι γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει πιο αποφασιστικός σε κάποια ζητήματα τα οποία θα διασφαλίσουν ότι θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας το κυπριακό. Θέλω να πω όμως και κάτι άλλο γιατί υπάρχουν οι κακοπροαίρετοι το επαναλαμβάνω. Το ΑΚΕΛ στηρίζει λύση που θα εντάσσεται στα συμφωνηθέντα πλαίσια, στις αρχές όπως τις καθορίσαμε διαχρονικά ως εθνικό συμβούλιο. Όχι της όποιας λύσης. Είμαστε σε μια τελική φάση στο κυπριακό, ο ΠτΔ πρέπει να έχει τη στήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και ότι έχουμε να του πούμε να το λέμε πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν χρειάζεται να τον υποσκάπτουμε δημόσια με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις οι οποίες θα του προκαλέσουν ζημιά στην οντότητα που θα έχει ως άνθρωπος που διαπραγματεύεται το κυπριακό. Κάνω έκκληση στα άλλα κόμματα. Ας λέμε ότι θέλουμε πίσω από κλειστές πόρτες, όχι όμως να τον αποδυναμώνουμε με δημόσιες τοποθετήσεις και επιχειρήματα που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα»

 ερ. Δηλαδή το ΑΚΕΛ λέει ναι στη λύση, αλλά όχι στην όποια λύση;

 Μα δεν έχουμε ακόμη μπροστά μας το τελικό σχέδιο. Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι πρόνοιες αυτού του σχεδίου, πώς μπορούμε να τοποθετηθούμε;

 Πρέπει να ξέρουμε τι θα προνοεί στα θέματα της Ασφάλειας, στα θέματα του εδαφικού και του περιουσιακού, στην εκτελεστική εξουσία. Έχουμε έντονες απόψεις σε κάποια θέματα, όπως η αποστρατικοποίηση. Επιμένουμε ότι μπορεί να ξεκινήσουμε στο αρχικό στάδιο με χωριστό Γενικό Σχέδιο Υγείας και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά η συμφωνία πρέπει να προνοεί ενοποίηση σε κάποιο διάστημα.

 ερ. Όμως, ως Γενικός Γραμματέας του κόμματος, αμφισβητείται το γεγονός ότι η πολύπλευρη στήριξη Αναστασιάδη στο κυπριακό, δημιουργεί πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος;

 Πρέπει να μετρήσουμε ως κόμματα κάποια πράγματα. Θα σκεφτούμε τις επόμενες εκλογές ή τις επόμενες γενιές. Για εμάς το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να επιτεθούμε ισοπεδωτικά έναντι του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, όπως κατά την άποψή μου ανέντιμα μάς συμπεριφέρθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Αν είσαι πραγματικά πατριώτης και αν θέλεις το συμφέρον της χώρας σου πάνω από τις κομματικές επιδιώξεις δεν μπορείς να συμπεριφερθείς έτσι.

 ερ. Μα και ο ΔΗΣΥ στήριξε τον κ. Χριστόφια στο κυπριακό το 2008. Θυμάμαι λάθος;

 Σε καμία περίπτωση δεν έγινε αυτό. Για ένα χρόνο φραστικά ο κ. Αναστασιάδης στήριζε τον Δημήτρη Χριστόφια την ώρα που άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ τον κατηγορούσαν. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 και μετά η επίθεση που δέχτηκε ο τότε Πρόεδρος ήταν ισοπεδωτική. Αυτό έχει αντίκτυπο σήμερα στον κ. Αναστασιάδη αφού σήμερα αναγκάστηκε να δεχτεί θέσεις τις οποίες τότε κατηγορούσε. Αυτό τον αποδυναμώνει στην αξιοπιστία του έναντι κάποιων κομμάτων με τα οποία τότε συνέπλεε. Από το 2009 μέχρι το 2013 ταυτίστηκε πλήρως με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, σε όλες τις θέσεις και επιδιώξεις στο κυπριακό. Με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ. Σήμερα το ΑΚΕΛ δεν ταυτίζεται με αυτά τα κόμματα.

 ερ. Δεν μου απαντήσατε όμως ευθέως αν εντός ΑΚΕΛ υπάρχει πρόβλημα από τη στήριξη στον ΠτΔ

Μα είπα, παραδέχτηκα ότι αυτό μας προκαλεί προβλήματα, δεν είμαστε όλοι στο ΑΚΕΛ σύμφωνοι με αυτή την προσέγγιση. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό που μας νοιάζει είναι πως εξυπηρετείται καλύτερο το συμφέρον της χώρας. Αυτός είναι ο πραγματικός πατριωτισμός

*του Γιώργου Χρυσάνθου

PREV

Άντρος Κυπριανού: Καταστροφική η μη λύση του Κυπριακού

NEXT

Τεράστια προβλήματα από το νέο καθεστώς λειτουργίας του λιμανιού Λεμεσού